Mode

Stor guide: Klädkoder på bröllop – dam och herr

Kavaj, mörk kostym eller smoking – det är inte alltid lätt att hålla reda på vad de olika klädkoderna innebär. Här är allt du behöver veta om klädkoder vid bröllop!

Foto: By Malina

När det vankas bröllop lägger vi gärna ner lite extra tid och energi på att hitta rätt outfit. Vi guidar dig till vad olika klädkoder innebär för både damer och herrar, samt tar en titt på vilka färger du ska undvika när du närvarar på någons stora dag.

Foto: By Malina

Klädkod: Kavaj, herr

Historiskt sett har klädkod kavaj inneburit detsamma som mörk kostym, men idag är kavaj känd som den minst formella klädkoden (med detta sagt: inga jeans, tack!). Välj en hel kostym – en ljusare kostym är rätt under sommarhalvåret – och komplettera med prydliga tillbehör som slips eller fluga.

Klädkod: Kavaj, dam

För damer innebär denna klädkod klänning, kjol eller byxdress. Klädseln ska vara finare än vardagsklädsel, men inte lika uppklädd som aftonklädsel. När det gäller klänningar går kortare modeller samt knälängd eller vadlängd bra – undvik långklänning då detta faller i kategorin aftonklänning.

Klädkod: Mörk kostym, herr

För herrar innebär klädkod mörk kostym precis vad det låter som. Välj en mörkblå, mörkgrå eller svart kostym – byxor och jacka ska vara i samma tyg och färg. Till detta bärs ljus skjorta samt slips eller fluga. Väst får bäras men är inte ett krav.

Klädkod: Mörk kostym, dam

För damer innebär klädkod mörk kostym en elegantare kort eller vadlång klänning – undvik dock klänningar och kjolar som är kortare än knälängd, samt långklänningar. Satsa på täckta axlar och ett material som känns mer uppklätt än något du skulle bära till vardags.

En något mindre traditionell klädsel som många anser gå bra är ett par eleganta byxor med en fin överdel, eller en jumpsuit. Om du är osäker på vad du ska välja kan du höra av dig till värdparet och fråga vad som passar.

Klädkod: Smoking, herr

Om det står klädkod smoking på bröllopsinbjudan ska du bära just detta – inte frack eller kostym. Bär en mörkblå, mörkgrå eller svart smoking med sidenslag och sidenrevärer på jacka och byxor. På sensommaren kan du välja en vit smoking och svarta byxor. Till detta bär du en vit skjorta och svart fluga.

Notera att du aldrig bör bära smoking om detta inte påbjuds av klädkoden.

Klädkod: Smoking, dam

För kvinnor innebär klädkod smoking en lång eller kort aftonklänning som kan vara baraxlad eller långärmad. Notera att klänningen inte ska vara kortare än knälängd. Bär inte handskar.

Notera att denna klädkod innebär en klädsel som är något mindre elegant än vid klädkod frack.

Klädkod: Frack, herr

Detta är den mest formella klädkoden. För herrar innebär den frack, vit väst och vit fluga.

Klädkod: Frack, dam

För damer innebär klädkoden frack en hellång, elegant aftonklänning eller finkjol med en överdel i ett vackert material. Till baraxlat får du gärna bära långa handskar. Satsa på festliga, glittriga accessoarer.

Klädkod: Högtidsdräkt

Högtidsdräkt innebär frack, uniform eller folkdräkt i festversion. Som präst får du bära ämbetsdräkt och som militär får du lov att bära uniform.

Klädkod: Sommarfin, herr

Sommarfin är inte en traditionell klädkod och därför svår att definiera, så om du är osäker på vad som menas kan du kontakta värdparet för att få råd.

Här är några tips och råd för herrar:

  • Vid bröllop är det sällan fel att klä fel att klä sig enligt klädkoden kavaj. Håll dig till ljusa färger och lättsamma material – detta kan innebära exempelvis en linnekostym eller ljusgrå kostym.
  • Kavaj och chinos går också bra, men undvik jeans.
  • Även om denna klädkod ofta tolkas som avslappnad är det mest klädsamt för män att helt undvika kortbyxor. Detsamma gäller för sandaler, tofflor, sportskor och liknande.

Klädkod: Sommarfin, dam

Även för damer fungerar riktlinjerna för klädkod kavaj ofta bra när det står “sommarfin” på inbjudan. Undvik tunga och mörka plagg, och satsa på något som är lite finare än det du bär till vardags. Prova till exempel en klänning, kjol och en fin blus eller en finare byxdress.

Ingen klädsel angiven

Om ingen klädsel är angiven i bröllopsinbjudan och bröllopet äger rum på eftermiddagen – efter klockan 15 – innebär detta traditionellt sett klädkod frack. Denna tradition är dock inte vida känd idag, så det bästa du kan göra i detta fall är att fråga värdparet om råd gällande klädsel.

De färgerna ska du undvika som bröllopsgäst

Generellt sett går de flesta färger bra i bröllopssammanhang idag, men en regel som de flesta är överens om är att det inte är okej att dyka upp i en vit klänning på ett bröllop – detta eftersom vitt är förbehållet bruden. Av samma anledning är det bäst att undvika färger som kan misstas för vitt, såsom väldigt ljusa nyanser av exempelvis rosa, beige och champagne.

Kvinnliga gäster bör i allmänhet undvika att klä sig i svart eftersom detta är en färg som många förknippar med sorg och begravning.

Historiskt sett har rött varit ett kontroversiellt val för kvinnor eftersom detta enligt kristen tradition signalerar att man har haft en relation med brudgummen. Notera dock att detta är en något föråldrad sed som de flesta moderna brudpar inte lägger någon vikt vid.


Källor: Bröllopsguiden, Damernas Värld, Klädkoder, Aftonbladet

Foto: By Malina

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!