Mode

Klimatsmart och trendigt – Emelie och Emmeli anordnar en klädbytardag

De två bästa vännerna Emelie Norberg och Emmeli Harila delar ett stort intresse för mode. Men genom köpstopp och klimatångest bestämde de sig för att arrangera en klädbytardag i Stockholm. Vi har pratat med Emelie Norberg om hur man kan shoppa klimatsmart och få en återvunnen, stilsäker garderob.

kladbytardag-emelie-emmeli

Hur kom ni på idén?

– Vi har faktiskt gjort det här i så många år fast med kompisar. Vi rensar ut kläder, tar med kläderna och byter med varandra, samtidigt som vi passar på att äta en god middag. Så nu tänkte vi varför inte gå big. Det är så viktigt att vi alla börjar tänka på överkonsumtion.

Hur kommer evenemanget att att gå till?

– Vi har två inlämningsdagar den 25:e och 26:e januari, där alla får komma och lämna in, allt från skor, plagg till accessoarer. Sedan kvalitetssäkrar vi sakerna medan personerna står där så det inte är noppigt eller trasigt. Godkänner vi sakerna så får de en biljett för varje artikel. Om något inte godkänts så erbjuder vi att skänka det till välgörenhet eller så får de ta tillbaka sina saker. När allt är insamlat så tar vi  hand om sakerna och stryker och hänger upp. Den 2:a februari öppnar dörrarna  för alla som har biljetter och då kommer man in till en butik med fina upphängda grejer. Sedan är det bara att byta till sig nya saker genom biljetterna.

Hur mycket saker kommer ni att ta emot?

– Vi tänker oss ungefär 500 personer och att en person max får lämna 10 artiklar. Så förhoppningsvis kommer vi att rädda 5000 plagg.

Vad har du för förväntningar för klädbytardagen?

– Att alla som kommer känner att de har nya skatter i garderoben och förstår att man kan byta kläder med varandra för att få nya garderober.

Vad gör ni med de plagg som inte väljs under dagen?

– Alla plagg som blir kvar skänks till välgörenhet.

Hur bra är du på att använda återvunna plagg?

– Förra året satte jag och min bästa vän Emmeli Harila som mål att ha 90% återvunna plagg i våra garderober. Vi klarade det och hade faktiskt  92% i slutet av åretvilket känns jättebra.

Lever du miljövänligt annars? 

– Jag kanske tänker en extra gång innan jag tar flyget och väljer tåget istället men annars är miljöfokuset  mest på kläder. Man får börja någonstans.

 

Emelie Norbergs bästa tips för att bli mer klimatsmart:

  • Följ influencers som tänker hållbart. Emelies favoritkonton är: @emmeli.harilia, @emiliadeporet @ebbavonsydow
  • Handa second hand hos exempelvis Röda korset, Stadsmissionen eller Arkivet.
  • Byt med kompisar. Anordna bytardagar, drick vin, ät gott och byt kläder med varandra.
  • Köp och sälj via olika sidor om du vill tjäna en slant.
  • Sätt mål på sig själv. 50% kanske bra början. Eller klädbanta, bestäm ett visst kilo som du vill återvinna.

Klicka här för mer information om evenemanget.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!