Mode

Kriget i Ukraina: Gigi Hadid donerar sin inkomst från modeveckorna till krigets offer

Under modeveckan i Paris uppmärksammade flera designers kriget i Ukraina – och nu lovar Gigi Hadid att donera all inkomst från modeveckorna till organisationer som hjälper de drabbade.

Foto: Instagram @gigihadid

Med anledning kriget i Ukraina har modellen Gigi Hadid bestämt sig för att donera sin inkomst från vårens modeveckor till krigets offer:

“Att ha ett fast schema för modemånaden betyder att att jag och mina kollegor ofta presenterar nya kollektioner under hjärtskärande och traumatiska perioder i historien. Vi har inte någon kontroll över stora delar av våra arbetsscheman, men vi skulle vilja jobba ‘för’ något”, skriver Hadid på Instagram, och fortsätter:

“Jag följer min vän @micarganaraz exempel och lovar att donera min inkomst från Hösten 2022-visningarna för att hjälpa de som lider av kriget i Ukraina, liksom att fortsätta stötta de som upplever samma sak i Palestina. Våra ögon och hjärtan måste vara öppna för allt mänskligt lidande.”

Hadid avslutar med att skriva att det i slutändan är oskyldiga liv som betalar för krig – inte ledare.

Balenciaga uppmärksammar flyktingars lidande

Kriget i Ukraina uppmärksammades även på en av de visningar som Gigis syster, Bella Hadid, deltog i under modeveckan i Paris: Balenciagas visning inför vintern 2022.

Balenciagas chefsdesigner Demna Gvasalia – som själv tvingades fly från Georgien vid tolv års ålder på grund av landets inbördeskrig – tog ett hastigt beslut att låta modehusets visning belysa krisen genom att simulera en snöstorm i en flygplanshangar.

Modellernas stapplande framfart i den konstgjorda stormen blev en stark kommentar till den verklighet som miljontals ukrainska flyktingar nu befinner sig i.

I ett meddelande som gavs till samtliga närvarande vid visningen skrev Gvasalia att kriget i Ukraina “triggade smärtan från ett förgånget trauma som jag har burit med mig sedan 1993, när samma sak hände i mitt land och jag blev en flykting för alltid. För alltid, eftersom det är något som inte lämnar dig. Skräcken, desperationen, insikten att ingen vill ha dig.”

Källa: Grazia, The New York Times

Foto: Instagram @gigihadid

Nästa bild

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!