Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

Kultbyxan – Culotten

Från frigörelsebyxa till superhett modeplagg. Vårens it-byxa är vid och avkapad.

Det bekväma modet har under de senaste säsongerna legat i konflikt med urvkramande plagg. Men denna vår är modedesigners och träffsäkra stilikoner som Alexa Chung och Miranda Kerr överens om att det är den något kortare, vida byxan, som får dig att imponera på omgivningen. Gucci, Rodebjer och Céline är bara några av de modehus som visade upp culloten, som kanske bäst beskrivs som en sorts hybrid mellan kjol och byxor, i sina vårkollektioner. De visade att den trendiga byxan gör sig bäst i tunna tyger och till en spetsigare sko.Men hur bör culotten sitta? Frågar man Vogue-redaktören Kelly Connor är svaret enkelt: ”Byxan bör sitta liga lägre på höfterna och bäras med en platt sko, exempelvis ett par vita sneakers”. Connor lät sig fångas av looken redan på 90-talet då Gwen Stefani sportade den vida byxan till sneakers i tidiga No Doubt-videor.

Culottens historia sträcker sig dock längre tillbaka än garagerockens glansdagar. Den ursprungliga betydelsen av culotten är den knäkorta, något tajtare typ av herrbyxa som hade sin storhetstid under renässansen. Ett mode inspirerat av den stilsäkra franske kungen Henrik III. Den kvinnliga culotten, så som den ser ut i dag, såg dagens ljus först under den viktorianska eran i mitten av 1800-talet. Den lösa byxan påminde till formen om en kjol, men gjorde det möjligt för kvinnorna att slippa damsadeln när det var dags att hoppa upp på hästryggen. Culotten var ett slags frigörelseplagg och öppnade dörren för kvinnorna att ägna sig åt aktiviteter som cykling, städning och trädgårdsskötsel utan att någon höjde på ögonbrynen. Det såg ju ut som om de bar kjol.
 
Våren 2015, då feminismen (bokstavligt talat) travat in på catwalken känns culotten mer rätt än någonsin. Den goda nyheten är att du varken behöver vara celebritet, ha onaturligt långa ben eller dra på dig en kreditkortskuld för att bära culotter. Hos highstreetjättar som Zara, Topshop och H&M hittar du en uppsjö varianter på vårens it-byxa.

Av. Martin Hansson, @martinhanssons
Foto. All Over Press

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!