Mode

Louis Vuitton släpper NFT-jacka – här är prislappen

Hur mycket är konsumenter beredda att betala för en jacka som inte endast kommer i fysisk form, utan även är en NFT? Svaret är, en hel del – åtminstone om man frågar lyxmärket Louis Vuitton.

Foto: Louis Vuitton

Det var i januari i år som Louis Vuitton presenterade sin höst- och vinterkollektion under modeveckan i Paris. Så här i efterhand kan vi konstatera att kollektionen bjöd på tydliga cowboycore-vibbar – men det är inte endast det faktum att kollektionen blev startskottet för en av vårens stora trender som gör den anmärkningsvärd.

“Genidrag att koppla ihop riktiga jackor och NFT”

Den omtalade kollektionen innehåller en så kallad fygital jacka designad av Pharrell Williams – vilket innebär att man köper den i både fysisk och digital form. Jackan är en NFT, eller “non-fungible token”, och kommer med en unik digital “stämpel” som bevis på att man äger det fysiska plagget.

Sammanlagt existerar det 200 exemplar av jackan, vars prislapp ligger på 7 900 euro (vilket motsvarar nästan 93 000 svenska kronor). Men även om du skulle ha drygt 90 tusen till övers kan det bli riktigt svårt att lägga vantarna på dyrgripen: det är nämligen bara ägare av Luis Vuittons “VIA Treasure Trunk” som får lov att köpa jackan.

VIA Treasure Trunk är i sin tur en NFT som gick att köpa förra sommaren, då till det nätta priset 39 000 euro (motsvarande drygt 450 000 svenska kronor). High Snobiety skriver att det inte är känt exakt hur många VIA Treasure Trunk-ägare det finns, men enligt rapporter fanns det “flera hundra” till salu 2023.

Det är alltså ägare av dessa “trunks” som har möjlighet att köpa Louis Vuittons digitala samlarobjekt, av vilka man planerar att lansera några stycken per år. Detta är en viktig poäng – enligt Tek.no-journalisten Vilde Horvei är det är just känslan av exklusivitet som tilltalar konsumenter:

“Vi människor är väldigt måna om att vara speciella och känna att vi har något som ingen annan har. Att de kopplar ihop riktiga jackor och NFT är ett genidrag”, förklarar hon för Minmote.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!