Mode

Moderevansch utan motsvarighet! Här är svenskarnas starka budskap på New Yorks modevecka

Att mode och kläder är mer än bara något att ha på kroppen, det vet vi sedan tidigare. Men för Emma Örtlund blev det extra tydligt nu i helgen när hon och fyra andra från Glada Hudik-teatern gick på catwalken under New Yorks modevecka – något hon drömt om i många år. 

Nicklas (till vänster) och Emma (höger) var två av de fem modellerna som visade upp Frida Jonsvens (mitten) vackra klänningar på modeveckan i New York. Foto: Instagram

Det hela började när Emma Örtlund skrev ett brev till Per Johansson, som leder Glada Hudik-teatern. Emma har en intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi, och i brevet skrev hon om sin livslånga dröm om att bli modell, inte minst för att ta revansch på alla de som hade mobbat henne genom åren.

Per Johansson tog i sin tur kontakt med den uppmärksammade couture-designern Frida Jonsvens, som dessutom kommer från just Hudiksvall – och resultatet blev med största sannolikhet större än vad någon av dem hade kunnat drömma om.

I ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon inför visningen berättade Emma med eftertryck att det var dags att sätta mobbarna på plats.

– Nu ska mobbarna och alla som har varit taskiga mot mig genom åren få se på fan. Att jag är duktig och en jättefin tjej, och jag kan verkligen mycket mer än vad de tror. Jag ska inte behöva sitta inne för att de tycker att jag inte är välkommen någonstans, sa hon i inslaget.

Även designern Frida Jonsvens var på plats i TV4-studion, och berättade om vad hon och de andra ville uppnå med projektet.

– Det kommer ju att vara en show för allas lika värde, att bryta normer, och stå upp även för alla andra som inte kan eller har möjlighet. Vi krigar för dem också, berättade hon då.

Under visningen fick Emma bland annat bära en rosa tylldröm, en klänning hon kallar för sin revanschklänning eftersom hon på grund av det hon utsattes för aldrig gick på studentbalen. Emma berättade om hur det kändes att prova klänningen för första gången.

– Det var helt underbart och helt magiskt. Jag kände mig som Askungen, och så kändes det som att Frida var mössen i Askungen.

Visningen i New York inleddes på ett allvarligare sätt, där man bland annat berättade den mörka historien om hur personer med funktionsvariationer har behandlats genom tiderna. Det inspirerande och stärkande budskapet gick dock fram med all önskvärd tydlighet, och efter visningen berättade Emma för TV4 om hur viktig den här revanschen var för henne.

– Det betyder jättemycket för mig, framförallt att mobbarna ska ändra sig och att de får ångra sig nu på senare år, och alla de som har varit dumma mot mig. Att de får tänka att: “Ja, men hon är ju en helt fantastisk tjej och klart att vi ska vara vän med henne. Och att de ångrar sig nu i efterhand och lär sina barn: “Gör inte som jag gjorde när jag var yngre.”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

CATWALK – Det här är Nicklas. Vår catwalks egna diva. Med det största hjärtat av dom alla. Drömmen om att få bära en klänning. En guldig som glittrar. Jag glömmer aldrig första gången Nicklas fick prova sin drömklänning. Han var alldeles pirrig innan. Och när han såg hur det glittrade när jag tog fram den så bara fnissade han. Så där sprudlandet och genuint. När han väl får på sig känningen så går han in i sin diva-roll. Jag har gjort ett gigantiskt släp. Längst av alla i hela showen. Jag frågar om släpet är bra? Nicklas sneglar ner på släpet och säger : ” Helt okej” Jag blir full i skratt och samtidigt alldeles rörd när jag ser hur stolt han blir varje gång han får bära sin glittrande klänning. Men det är i hans hjärta det glittrar allra mest. Ingen kramar som dig Nicklas ? #catwalkthemovie #therighttoshine

Ett inlägg delat av FRIDA JONSVENS COUTURE (@fridajonsvens)

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Jag blir alldeles rörd av all kärlek ni har till projektet Catwalk. Att ni älskar det lika mycket som vi gör. Tusen tack för all positiv respons. Det gör oss alla på Catwalk så otroligt varma i hjärtat. Jag känner att det här projektet är viktigare än någonsin just nu. Tillsammans måste vi kämpa för olikheter, skeva ideal och bryta normer. Tillsammans gör vi det här. Kom ihåg att det är coolt och vara snäll. Och jag hör Idas ord eka i huvudet varje morgon – ”Jag är normal , det är så här jag ser ut. Och det är ingen som kan ändra på det.” Ni är alla varmt välkomna med på denna magiska resa. Den har bara börjat ? #catwalkthemovie #therighttoshine

Ett inlägg delat av FRIDA JONSVENS COUTURE (@fridajonsvens)

I början av nästa år kommer dessutom filmen “Catwalk” om projektet – behöver vi säga att vi längtar redan nu?

Källa: TV4 Nyhetsmorgon, Frida Jonsvens Instagram.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!