Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

NYKOMLINGEN LAMIJA AVSLUTAR STOCKHOLMS MODEVECKA

2
 
 
År 2011 utsågs hon till ”Talent of the Year” av Vogue Italia. Hon har studerat vid Tillskärarakademin och Beckmans Designhögskola och i maj 2013 tog hon examen med en kollektion som hyllades av såväl svensk som internationell press. Nästa vecka under Stockholms Modevecka är det hon som avslutar veckan och samtidigt debuterar på den. Allt tack vare sitt gedigna och hårda arbete som lett till att hon är den utvalda designern till ”Peroni Designer Collaborations” utsedd av Peroni Nastro Azzurro i samarbete med Bon Magazine.
 
 
– Jag är väldigt glad över mitt samarbete med Peroni Designer Collaborations och ser väldigt mycket fram emot visningen på onsdag. Det känns såklart lite nervöst då det är min första visning och dessutom min första ready-to-wear kollektion. Men samtidigt känns det väldigt välkomnande och en stor ära att få vara den som får avsluta veckan, berättar designern Lamija Suljevic.
 
Hur stor tyngd vilar just nu på dina axlar?
– Lyckligtvis har jag alldeles för mycket att göra inför visningen vilket gör att jag inte har haft tid att fundera på annat än arbetet som ska göras. De här sista veckorna jobbar jag dessutom mestadels med handarbete – något som alltid lugnar mig.
 
Är det mycket som ska ordnas, ändras och justeras in i det sista?
– Ja absolut. Och det kommer säkert att tillkomma ännu mer små justeringar i takt med modellprovningen och andra moment i processen. Jag har även blivit tvungen att gå över till att göra handarbetet på nätterna så att jag ska hinna med allting annat praktiskt som rör visningen.
 
Folkdräkter från Balkan möter denim och läder – så beskrivs din kollektion du ska visa. Kan du berätta lite mer om den?
– Till den här kollektionen har jag inspirerats av min vistelse i Sarajevo där jag tillbringat en längre tid sen examen. Jag tar upp teman som identitet men också den svåra balansen att växa upp i två helt olika kulturer. En kontrast som såklart följt med mig hela livet men som blev väldigt påtaglig förra året. Man kan kortfattat säga att inspirationen kommer från någon form av hemlängtan då jag upplevde att jag kom att sakna det svenska i Bosnien. Och väl i Sverige livet i Bosnien. Därför föll det sig ganska så naturligt att målet med kollektionen blev att försöka hitta en mittpunkt där båda mina världar kan verka.
 
Och vilka färger, material och typiska siluetter kommer vi att få se?
– För att komma fram till min silhuett har jag tittat på den traditionella dräkten från Balkan. Jag tar upp mannens slitsade byxa, den höga kragen ihop med den kvinnligt urringade västen och kvinnans dräkt för mina detaljer. Eftersom detta är min första ready-to-wear kollektion har jag varit väldigt noggrann med att addera mer bärbarhet i den utan att ta bort det som kännetecknar mina plagg – det kvinnliga och det skulpturala. För att sedan nå min mittpunkt som jag pratade om innan har jag valt att använda mig av modernare tyger och tyger jag framförallt förknippar med Sverige som denim och svart ull.
 
Var hittar du din inspiration? Och har ditt förflutna något att göra med hur du designer dina plagg idag?
– Min bakgrund har väldigt mycket med mitt skapande att göra. Jag är väldigt egoistisk i mitt arbete och utgår alltid från mig själv. Jag ser mitt arbete som en form av terapi där jag bearbetar det väldigt traumatiska som hänt under min barndom. I många fall handlar det om att försköna min verklighet dels för att få en mer objektiv syn på den men även för att kunna förstå den bättre och gå vidare.
 
Du är utvald till Peroni Designer Collaboration. Hur känns det att vara den utvalda designern som så många drömmer om att bli?
– Jag är enormt tacksam och glad att få äran att jobba med ett företag som precis som jag värnar om och vill lyfta hantverket! Sen känns det väldigt fint när folk uppskattar det man gör. Det har absolut stärkt mig och gjort att jag kommer fortsätta våga gå min egen väg även i framtiden.
 
Om du skulle beskriva dig själv och ditt märke med en mening. Hur skulle den lyda då?
– Det som kännetecknar min design är nog mitt stora intresse för detaljer och min silhuett som alltid är väldigt kvinnliga och skulptural.
 
Var hittar jag dina kläder?
– Eftersom detta är min första ready-to-wear kollektion kommer man förhoppningsvis kunna köpa mina plagg inom en mycket snar framtid.
 
Och hur tror du framtiden ser ut?
– Jag ser väldigt ljust på min framtid. Jag har alltid haft en klar vision. Däremot vet jag att vägen dit är lång men jag är samtidigt redo att jobba hårt för att ta mig dit.
 
Och till sist. Hur kommer du fira din debut, din framgång och din första avslutade visning på Stockholms modeveckan nästa vecka?
– Jag är väldigt dålig på att stanna upp så jag nog fira med att börja jobba med något nytt.
 
 
Text. Caroline Sandström
Foto. Stefan Zschernitz & Benjamin Vnuk

 
 
1

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!