Mode

Liffner: “Jag var trött på IT-väskan och ville göra en modell utan branding”

I år debuterar hon på Fashion Week Stockholm med varumärket Little Liffner som hon startade efter en lång tids grubblande om att våga ta steget och satsa på sin dröm! I dag har hennes stilsäkra väskor hittat en självklar plats i många kvinnors garderober.  Här tar vi ett snack med designern Paulina Liffner om resan från idé till verklighet – och allt där i mellan. 

Foto svartvit: Victor Flumé 

Första gången på Fashion Week, hur känns det?

– Superkul, vi är väldigt pepp! Vår färgstarka installation som kommer visas på Bukowskis är gjord av konstnären Evelina Kroon och samarbetet med henne har varit väldigt givande och inspirerande på alla sätt.

 

Berätta om hur det gick till när du startade eget?  Varför behövdes Little Liffner på marknaden?

– Jag var så trött på it-väskan och ville göra en modell utan branding för folk som känner sig trygga i sin stil utan en designer-väska som bevis på att man tillhör någon slags klubb. De flesta behöver prioritera och det finns för mycket kul att göra i livet för att lägga en förmögenhet på en handväska om du frågar mig.

Hur gick du från idé till verklighet?

– Det tog sin lilla tid och jag grubblade ganska länge innan jag faktiskt startade. Vid den tidpunkten kändes det som ett jättesteg att starta något eget, med lite mer erfarenhet i bagaget är starten det lättaste. Det är att orka fortsätta över tid som är utmaningen.

 

Vad fick du för respons i början? 

– Det fick väldigt fint mottagande. Jag hade jobbat ganska länge i modebranschen och hade många kompisar och kollegor som var snälla nog att heja på. Sen tror jag också att det var en produkt som verkligen saknades då vilket bidrog till den allmänna peppen.

 

Hur har resan med eget företag sett ut?

– Den har hittills varit ganska uppåt-framåt men mycket jobb såklart. Jag försöker bygga långsamt och stabilt.

 

Hur hittar man som egenföretagare balans mellan jobb och fritid?

– Det gör man inte, haha! Jag har gett upp och försöker att inte fundera så mycket över det. Delar av jobbet är tillräckligt roliga för att kännas som fritid så allt smälter ihop. Sen måste man ju hitta sätt att slappna av och må bra med att jobba mycket. För mig är träning bästa mentala avkopplingen och jag får mycket energi av att prata och fnissa en kväll med mina kompisar.

 

Hur skulle du beskriva den kommande kollektionen som vi kommer att se under fashion week?

– Retro med inspiration från 50 och 80-talet. Många nyanser av brunt och accenter i dimmiga pasteller. Stilmässigt är jag influerad av klassiska amerikanska leisure-orter som Palm Springs och Miami Beach där grejen är att göra ingenting. Det tyckte jag känns som en inspirerande motsats till just nu då alla vill göra allting 24 timmar om dygnet.

Finns det någon modell i den som du känner dig extra stolt över? 

– De nya modellerna Mme och Mlle är jag lite extra kär i. De är känns nästan som vintage-väskor men har något lite quirky och skulpturalt över sig som gör dem moderna.

 

Var det självklart för dig att du skulle bli designer?

– Nej, men det kändes naturligt att starta något eget.

 

Hur föddes ditt intresse för mode?

– Det har nog alltid funnits där och mina föräldrar är båda esteter på sitt sätt. Jag var inte ett barn som älskade att klä ut mig i prinsessklänningar direkt men jag kan komma ihåg hur engagerad jag var över att hitta en väldigt specifik passform på jeans till exempel och att jag verkligen föredrog vissa kombinationer av färger.

 

Hur skulle du beskriva din egen stil?

– I ständig förändring, men med en skräddad bas av kavajer, herrskjortor och rockar. Jag är svag för skor och har alltid ögonen öppna efter nästa älsklingspar. Dom får gärna sticka ut lite. Diskreta pumps är inget för mig.

 

Vad har du för mål i ditt skapande och i din karriär?

– Att fortsätta utvecklas! Och att ha roligt på vägen, det glömmer jag ibland, jag är en naturlig streber haha.

 

Hur har det varit att slå igenom i en bransch som känns rätt tuff?

– Ja. Finns inget annat svar på den frågan haha.

 

En fråga jag alltid undrat över, hur går det till att bli med på Fashion week?

– Man pratar med ASFB så löser de biffen.

 

Vilket ögonblick i din karriär har du hittills känt dig stoltast?

– Det var stort att vinna Elle-priset Årets Accessoar-designer 2015 när jag var relativt nykläckt som designer. Annars är det när jag får en bra design-idé eller när det kommer ett extra fint prov från fabriken, det är tillfredställande.

 

Hur går det till när du skapar en ny kollektion?

– Jag utvecklar min process hela tiden så det är svårt att säga. Men generellt inkluderar arbetet skissande för hand och en massa pusslande med läderbitar. Jag är väldigt analog på just det här området.

 

Vad är det svåraste med att vara en designer?

– Jag har flera roller så det kan vara en utmaning att skifta fokus från säg en budget till inspiration för en ny kollektion. Men det är också denna blandning av arbetsuppgifter som gör jobbet roligt.

 

Vilket plagg kommer vi aldrig att se dig i?

– Jag säger aldrig aldrig!

 

Vad gör du om 10 år?

– Förhoppningsvis samma som idag plus att jag hoppas ha tid att jobba parallellt med ett par sidoprojekt.

 

FAKTARUTA

Namn: Paulina Liffner von Sydow

Ålder: 35 år

Familj: Min man Gustav och dotter Mary 2 år.

Sysselsättning: Grundare och designer av Little Liffner

 

Onsdagen den 29 augusti kommer Little Liffner visa upp sin nya kollektion klockan 10:00 på Bukowskis. Här hittar du schemat för alla visningar >>

Foto: Pressbilder 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!