Artikeln innehåller annonslänkar
Mode

Så rensar du din garderob – och gör den mer hållbar

Vill du att din garderob ska bli mer hållbar, både när det kommer till stil och miljöpåverkan, men vet inte hur du ska göra? Då har du hamnat rätt: vi har nämligen samlat de bästa tipsen från modeprofilerna.

Foto: Unsplash, Instagram @cocobeautea

Trots att många av oss vill ha en mer hållbar livsstil när det kommer till mode och kläder kan det vara svårt att veta exakt var man ska börja. Därför lanserade idag Vestiaire Collective sin Wardrobe Reality Check Challenge – en utmaning för att göra våra garderober mer hållbara ur flera aspekter.

I guiden tar de bland annat upp att ett enkelt sätt att handla mer hållbart är att se till att åtminstone några av plaggen du köper är begagnade istället för nya. Men det finns några saker att göra innan du funderar på vad mer du behöver i din garderob – följ stegen här nedanför för att få till en hållbar garderob, både när det kommer till stilnivå och miljöpåverkan.

Så här gör du för att bygga en mer hållbar garderob

1. Börja med en “reality check” på din garderob

Ta ett par timmar för att utvärdera upp din garderob. Några stora påsar eller lådor kommer väl till användning för att sortera bland kläderna – och din favoritmusik håller humöret uppe!

Dra ut alla kläder du inte längre använder och dela upp dem i fyra högar: sådant som ska säljas vidare, skänkas bort, återbrukas eller återvinnas.

Sedan är det dags att gå igenom plaggen som är kvar ett och ett: När använde du det senast? Har det ett användningsområde? Får det dig att känna dig självsäker? Om inte, lägg det i passande hög. Om något är trasigt men du vill fortsätta använda det – laga det eller lämna in det hos en skräddare eller liknande.

Om du har saker att sälja kan du göra det genom Vestiaires app, som har specialiserat sig på begagnade märkes- och lyxplagg.

2. Ta hand om dina favoritplagg på ett bättre sätt

När du nu har rensat ut garderoben gör du rätt i att ta bättre hand om det som finns däri. Vestiaire bad några grymma klädvårdsföretag om deras bästa tips för att få plaggen i din garderob att hålla längre.

Steamery Stockholm: – Oftast är plagg inte sönderanvända, utan söndertvättade. Om du tar hand om dina kläder på rätt sätt håller de alltid längre, så testa alternativ till att tvätta, såsom att vädra eller steama (annonslänk).

The Restory: – Hur lockande det än är: fyll inte dina handväskor för mycket. Det kommer att slita på konstruktionen och kan göra att handtagen går sånder, något som kan vara dyrt (eller omöjligt) att reparera.

The Laundress: – När du väl behöver tvätta: använd inte alltid samma program. Lägg några sekunder på att välja rätt vattentemperatur, program, rengöringsmedel och torksätt.

Guppybag: – Det är enkelt: för att vara snällare mot planeten ska du tvätta kortare, tvätta kallare och separera dina textilier. De här förändringarna kommer garanterat att minska utsläppet av mikroplaster.

3. Bygg en garderob för framtiden

När du nu har rensat garderoben och funderat över hur du bäst ska ta hand om det som finns kvar däri är det dags att fundera på dina framtida behov och hur du ska bygga en hållbar och stilren garderob för framtiden.

Det ultimata är att ha basplagg i hög kvalitet som utgör basen i din garderob. Varför inte undersöka vad mer hållbara varumärken erbjuder, eller vad du kan köpa begagnat som kan bli grunden för stiliga outfits under många år framöver?

Den andra delen av din garderob utgörs av mer trendiga plagg och accessoarer, som också borde vara i bra kvalitet men som är mer sannolika att du kommer vilja byta ut efter några säsonger. Fundera på om du kan sälja vidare dem när du är redo för en förändring, och glöm inte bort att investera på ett smart sätt i säsongens plagg.

Slutligen, bygg en kollektion av vintage-plagg och -accessoarer, som kanske kan vara mer svåra att hitta men som ger din garderob och dina looks det där lilla extra (samtidigt som de också är snällare mot miljön!). Om du ska på en särskild tillställning eller är ute efter ett visst plagg eller accessoar till ett enda tillfälle gör du också helt rätt i att kolla om du kan låna det från en kompis eller ett uthyrningsföretag istället för att köpa något du bara använder den gången och som sedan bara hänger i garderoben.

Modellerna Lily Cole och Arizona Muse är två av modeprofilerna som delar med sig av sina bästa tips.

4. Blanda in dina vänner och dela dina kunskaper

Genom Vestiaires hastag #FashionShouldFeelGood kan du varje fredag hitta tips på hur du gör din garderob mer hållbar, samt insidertips och inspirerande tankar. De bad också några modeprofiler att dela med sig av sina bästa tips:

– Mitt bästa tips är absolut att köpa sådant som andra redan har använt, eller att byta saker med dina vänner, säger modellen Arizona Muse.

– Gör som en riktigt bra nattklubbsvakt genom att hålla en strikt 1 in, 1 ut-policy. Det kommer göra att din garderob alltid är välkurerad och ser till att du tänker över varje köp noggrant, säger Fanny Moizant, medgrundare av Vestiaire Collective

– Köp mindre, var medveten om vad du köper och älska det du köper – inte bara när det kommer till mode utan allt, säger skådespelaren och modellen Lily Cole Fashion

– Tänk på hållbarhet; allt du har i din garderob ska vara gjort för att hålla över tid, när det gäller både stil och hantverk, säger Sophie Hersan, medgrundare av Vestiaire Collective.

 

Källa: Vestiaire Collectives Wardrobe Reality Check, som är inspirerad av Ellen MacArthur Foundations initiativ Make Fashion Circular.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!