Mode

Så tvättar du dina vinterkläder

Kallt och ruggigt vinterväder innebär lager på lager av varma kläder. Men det innebär också en snabbt växande tvättkorg som behöver tas omhand full av stickade tröjor och ytterkläder. Nedan hjälper vi dig med de bästa tipsen när du ska tvätta dina vinterkläder.

Foto: Steamery

Det kan kännas knepigt att tvätta tunga ytterkläder och vinterkläder men som tur är behöver inte plaggen tvättas särskilt ofta. Ha som vana att vädra dina jackor med jämna mellanrum och spraya med lite tygspray då och då. När du väl tvättar dina ytterkläder är det viktigt att använda ett skonsamt tvättmedel som är fritt fre enzymer. Steamerys fintvättmedel fungerar ypperligt i dessa fall och innehåller dessutom en lanolinolja som skyddar och vårdar textilfibrerna.

När du inte använder dina vinterkläder, se till att förvara dem på ett sätt som bevarar tygerna och deras textur. Vik försiktigt stickade tröjor och undvik galgar som gör att plaggen tappar formen. Placera gärna ut cederträkulor på ett smart sätt för att skydda från ohyra.

Nedan hittar du bästa tipsen på hur du tvättar och tar hand om du dina vinterkläder.

Dunjackor

Dunjackor

“Tvätta mindre”-regeln är definitivt tillämplig på dunjackor. Alltför frekvent tvättning kan lätt leda till att dunet tappar sin fluffighet. Dunjackor kan också verkligen dra nytta av lite luftcirkulation för att ta bort odörer. När du inte längre kan undvika att tvätta din dunjacka, välj ett enzymfritt tvättmedel och ett skonsamt tvättprogram med låg temperatur.

Torka dina dunjackor ut och in i torktumlaren på en låg temperatur. Genom att lägga in ullbollar i torktumlaren kan den varma luften cirkulera jämnare och ta bort statisk elektricitet samtidigt som den totala torktiden minskar dramatiskt. Pausa torktumlaren då och då för att skaka jackan för att se till att dunet sprider sig jämnt inuti plagget. Dunjackan är redo att bäras igen när den är helt torr och fri från dålig lukt.

Nästa bild
Fleece

Fleece

Fleece är ett klassiskt vintertyg på grund av dess isolerande förmåga, så det är ingen överraskning att det ofta används till filtar och jackor. Tänk dock på att det finns olika sorters fleece som kräver olika skötselrutiner och kontrollera alltid tvättrådslappen före tvätt. Naturlig fleece är gjord av ull, men syntetisk fleece är vanligare och är brukar vara gjord av polyester.

Syntetiska material klarar i allmänhet inte höga nivåer av värme. Därför är det bäst att tvätta fleeceplagg och filtar vid låga temperaturer för att behålla den mjuka och fluffiga konsistensen. Innan du tvättar dina fleeceplagg, se till att förbehandla eventuella fläckar med fläckborttagning, eftersom tvätt utan förbehandling kan göra att fläckar fastnar permanent.

Nästa bild
Skaljackor

Skaljackor

Vattentäta och vindtäta ytterkläder, som skidjackor, är vanligtvis designade med en vattenavvisande beläggning. En fördel med skaljackor är att smuts brukar stanna kvar på ytan. Oftast kan du använda en klädborste för att sopa bort ytligt smuts som ludd, damm, mjäll och hår så snart det dyker upp. Som med andra jackor kan du även förlänga tiden mellan tvättarna genom att vädra ut jackan efter användning.

När det ändå är dags att tvätta din skaljacka är det bäst att undvika vanliga tvättmedel och sköljmedel som kan skada den vattentäta beläggningen. Materialen i dessa jackor kan variera, så kontrollera alltid skötseletiketten först och gå aldrig över den rekommenderade temperaturen. Kom ihåg att stänga alla kardborreband och dragkedjor för att förhindra slitage. Undvik också att stryka din skaljacka, eftersom strykjärnet kan skada det vattentäta skalet.

Nästa bild
Ulltröjor och jackor

Ulltröjor och jackor

Ull är naturligt antibakteriellt och kräver därför mindre vård än man kan tro. Häng dina ylletröjor och filtar utomhus för att vädra ut efter användning så ofta som möjligt för att minimera tvätt. Ull kan vara känsligt för svåra fläckar som bär, kaffe eller choklad, så behandla spill omedelbart för att förhindra permanenta fläckar. Läs fler skötselråd för ull.

Om obehaglig lukt kvarstår efter att dina ullplagg har vädrats över natten är det dags att tvätta. Handtvätt är alltid att rekommendera, men du kan också använda ullprogrammet på din tvättmaskin. Kombinationen av värme och rörelse kan få ull att krympa, så tvätta på låg temperatur. Och som med dunjackor är det viktigt att alltid använda ett enzymfritt tvättmedel för att skydda fibrerna och få dina plagg att hålla längre.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!