Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

UPPGÅNG & FALL – och comeback?

john

 

Under årtionden var John Galliano en av modebranschens starkast lysande stjärnor, men en februarikväll 2011 fick framgången ett abrupt slut. Sedan dess har den geniförklarade designern legat lågt. Frågan är om Galliano någonsin kommer att kunna göra COMEBACK i modevärlden?

 

Av. JOHANNA SWANBERG Foto. ALL OVER PRESS

 

Några dagar före Paris modevecka i februari 2011 hamnade modeskaparen John Galliano i bråk på sin stambar i Paris. Gallianos missbruksproblem var inte okända och de ledde ofta till utbrott – hans chaufför var instruerad att ringa designerns advokat så fort han märkte att ett var på väg – men den här gången hjälpte det inte. Rasistiska och antisemitiska påhopp ur designers mun ledde till polisanmälan och strax dök det upp filmer från tidigare, liknande händelser. Galliano stängdes omedelbart av från sitt prestigejobb som kreativ chef på Christian Dior. Tre dagar innan hans nya kollektion för märket skulle visas fick han sparken.
25 års hyllad modekarriär, borta på en kväll. Men kanske är det dags för återkomst nu?

 

Det brukar sägas att den Gibraltarfödde engelsmannens stilintresse väcktes tack vare hans mamma, som alltid klädde sina barn i deras finaste kläder, oavsett vad de skulle göra. 1984 gick Galliano ut Central St Martins College of Art and Design, och lovordades för sin franska revolutionen-inspirerade examenskollektion, Les Incroyables. Men det var när han flyttade till Paris i början av 90-talet, och Vogues Anna Wintour tog honom under sin mäktiga vinge, som karriären satte igång på allvar. 1995 utsågs han till ny chefsdesigner på LVMH-ägda Givenchy, och mindre än två år senare fick han ta över lyxkonglomeratets hjärtebarn – Christian Dior.

 

– Gallianos kreativa talang ligger väldigt nära Christian Diors, sa LVMH:s vd Bernard Arnault vid anställningen. Han har samma extraordinära blandning av romantik, feminint och modernitet som symboliserade Monsieur Dior.

 

På Dior skapade den excentriske designern mästerverk, men även kollektioner som väckte debatt. S&M-inslag – långt innan Rihanna gjort dagisvänlig pop av begreppet – och überlyx med inspiration från Paris hemlösa har en tendens att sticka i ögonen.
– John Galliano har varit väldigt inspirerande för mig, både som designer och som mönsterkonstruktör, säger toppdesignern Behnaz Aram. Hans klänningar i bias-skärningar, där man använder tyget på tvären så att man kan drapera och använda färre sömmar, har inspirerat mig både som modedesigner och kostymdesigner. Bernard Arnault säger däremot inte mycket om sin forne favorit längre,
utan har ersatt honom med Raf Simons, vars skapelser för Dior sägs ha lyft märkets omsättning med en fjärdedel. Det ryktades, när Galliano fick sparken, att LVMH till och med var rätt nöjda med utvecklingen, eftersom de ändå hade planerat att byta ut honom och på det här sättet slapp betala ett stort antal miljoner i avgångsvederlag.
Medan alla i modevärlden självklart vände sig emot det John Galliano hade sagt, stod många fortfarande på hans sida. Den legendariska modeskaparen Patricia Field mailade 500 personer i hans försvar, och bland andra Jean Paul Gaultier, Lanvins Alber Elbaz och Vogues Grace Coddington var vokala med sitt stöd. Men alla var inte stöttande. Ett av Diors ansikten, Natalie Portman, fördömde Gallianos uppträdande direkt, och Chanels Karl Lagerfeld sade sig vara ”rasande”:

 

– Det här är en affärsvärld där man måste vara försiktig med vad man säger, särskilt om man är en känd person. Man kan inte gå runt full på gatan – det finns vissa saker man bara inte kan göra.

 

Våren efter skandalen behandlades John Galliano på kliniker i USA och Schweiz. Under rättegången i juni förklarade han att han inte hade några minnen från kvällen. Han sa att hans trippelberoende – han missbrukade alkohol, barbiturater och sömnpiller – hade stegrats sedan 2007, då hans närmaste vän och högra hand Steven Robinson avled av vad som först sades vara en hjärtattack, men senare visade sig vara en kokainöverdos.
– Han skyddade mig från allt, så att jag kunde koncentrera mig på att vara kreativ, sa Galliano om saknaden efter Robinson. Jobbmängden gav ingen respit för sorge-arbete, och missbruket blev en ventil. Efter varje kreativ period kraschade jag, och då hjälpte alkoholen mig, sa Galliano.
I september 2011 kom domen, som innebar böter på drygt 50 000 kronor. Priset på en krossad karriär är något helt annat.

 

Men modebranschen har gett nya chanser förr. När bilder av en kokainsnortande Kate Moss publicerades 2005 förlorade hon på några dagar kontrakt med både H&M, Chanel och Burberry. Bara ett år senare var hon tillbaka, med fler uppdrag, och, enligt Forbes, högre arvoden än någonsin. 2007 var Moss den näst högst betalda modellen i världen, efter Gisele Bündchen. Designer som Calvin Klein,
Donatella Versace och Marc Jacobs har varit öppna med sina missbruksproblem och Yves Saint Laurent slogs mot såväl sin manodepressivitet som droger och alkohol.

 

Är det någon bransch som brukar vara förlåtande när sånt här händer så är det modebranschen, säger Rossana Mariano, vd på modeinriktade pr-byrån RMPR. Precis som inom musikvärlden och konsten finns det i modet en viss förkärlek för enfants terribles. Visserligen var Gallianos uttalanden väldigt starka och kränkande, men det är inte rätt att bli utdömd för alltid, alla har rätt till en andra chans. Han är en väldigt
begåvad designer som man vill se mer av.

 

Men bortsett från den bröllopsklänning han skapade åt Kate Moss när hon gifte sig i juli 2011 (i Vogue kallade han uppdraget sitt ”kreativa rehab”) har man inte gjort det de senaste två åren. John Galliano har inte ens något att göra med märket som bär hans namn.

 

Kanske kom vändningen i februari. Då gjorde han ett lågmält inhopp hos Oscar de la Renta inför höst/vinter-kollektionen 2013. Och även om hans namn inte fanns med någonstans på de la Rentas visning under New Yorks modevecka, märktes närvaron tydligt i den bejublade kollektionen. Själv lät han reserverad när samarbetet, som sägs ha arrangerats av Anna Wintour, tillkännagavs.

 

– Jag är en alkoholist. Jag har ägnat de senaste två åren åt att bli frisk. Flera år innan jag blev nykter försvann jag in i sjukdomens galenskap. Jag sa och gjorde saker som sårade andra, särskilt inom den judiska gemenskapen. Jag har bett om ursäkt för smärtan jag orsakat både privat och offentligt, och jag gör det än idag.

 

I april blev det klart att John Galliano skulle hålla i en masterclass om ”känslans kraft i relation till modedesign” för en speciellt utvald skara elever på Parsons i New York, men den kursen har nyligen ställts in.
Och i höst blir det en ny runda i rätten. Då tar en fransk domstol upp hans stämning mot Dior, där Galliano hävdar att han blev uppsagd på felaktiga grunder. Fortsättning följer.

 

 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!