Artikeln innehåller annonslänkar
Mode

Vägen till vigseln: Så tyder du och lyckas med klädkoden till bröllopet

I artikelserien ”vägen till vigseln” kan ni följa Metro Modes redaktionschef, Cassandra Lundgren genom alla förberedelser – i jakten på drömbröllopet. Varje vecka bjuder hon på värdefulla tips och trix som du kommer att ha nytta av, hur din stora dag än ser ut! Den här veckan guidar hon dig genom olika typer av klädkoder med hjälp av etikettexperten Mats Danielsson.

 

En specificerad klädkod på en bröllopsinbjudan kan göra vem som helst lite osäker när det kommer till val av outfit. Frack eller högtidsdräkt, smoking, kavaj eller mörk kostym. Vad innebär egentligen de olika officiella klädkoderna och hur är det med alla dessa oskrivna bröllopsregler… Är det okej att bära en röd, vit eller svart klänning som gäst på ett bröllop? Etikettexperten Mats Danielsson guidar oss rätt i klädkodsdjungeln.

”Klädkoder är till för att underlätta för gästen vid val av kläder. Att skriva påhittade klädkoder som ”sommarfin” ställer bara till det och underlättar inte för någon. Alla frågetecken skapar bara problem och osäkerhet. Om du vill ha eget tema så skriv en tydlig och lång beskrivning om vad du menar. ”

Rött

Man kan mycket väl bära rött på ett bröllop och det är bara en gammal skröna att det skulle vara syndens färg. Det är en regel som aldrig funnits och som bara är påhittad.

Svart

Anledningen till att man inte ville ha svart på bröllop förr var att änkans färg och stod för sorg. I dag går det bra att bära svart men bryt då gärna färgen med detaljer i färg, tex ett band runt midjan. Du bör inte bryta av den svarta klänningen med vita detaljer dock.

Vitt

Du kan absolut ha en vit klänning som gäst på ett bröllop, men här är regeln att du inte bör försöka överträffa bruden på något sätt. Här kan du precis som vid en svart klänning bryta med detaljer av färg eller välja en vit klänning med mönster.

Klädkod: Frack och högtidsdräkt

Kvinnlig klädsel: Detta står för en golvlång klänning med tydlig festprägel. Den har fri urringad men som bör vara anständig. Klänningen får gärna bestå av exklusivt tyg och vara glittrig. Färg och mönster är fritt att välja bland och klänningen kan både komma med eller utan arm. Vill du hellre ha kjol och blus så går det också bra. Äger du en högtidsdräkt så fungerar den också fint.

Manlig klädsel: Frack, vit skjorta med lösa knappar (ej svarta knappar som står för begravning) samt vit väst. Knappar att rekommendera till skjortan är vita, pärlemor eller guld. Den svarta västen till frackklädkoden används bara när det endast är män på tillställningen. Till fracken bör du bära lackskor.

Tips: Det finns alltid ett litet transportband som sitter på fracken som ibland av händelse råkar följa med till bröllopet. Detta band ska inte sitta kvar på fracken utan lämnas kvar på galgen.

Klädkod: Smoking

Kvinnlig klädsel: Klänningen kan vara en kortare modell som slutar under knät om den är ”storkjolad”. Den får gärna vara glittrig och urringningen vara diskret. Är klänningen ankellång bör kjolen inte vara vid och klänningen inte glittra. Klänningen kan ersättas med byxdress eller festligare byxa och topp i t.ex. siden.

Manlig klädsel: När det kommer till smoking finns det två kragar att välja bland – spetsig krage och sjalkrage där sjalkragen är den vanligaste. Smoking bör bäras med en plisserad smokingskjorta samt midjeband. Den mest formella kragen är den spetsiga och till den ska man bära väst. Smokingen bör alltid vara mörk – blå eller svart. På denna klädkod är den svarta flugan ett måste. Matcha med lackskor eller motsvarande.

Klädkod: Mörk kostym

Kvinnlig klädsel: Coco Chanels ”lilla svarta” är en bra riktlinje för denna klädkod som också anses vara den svåraste klädkoden för den kvinnliga klädseln. Här kan klänningen vara av kortare modell med att komma i finare tyger som sammet, siden eller crepe. Bomullstyg passar inte till denna klädkod. Det går lika bra att bära kjol och finare topp/blus och om du föredrar det när det kommer till färg och mönster är det fritt val.

Manlig klädsel: Mörkt blå eller mörkt grå kostym är det som gäller om man ska vara riktigt petig. Man kan även bära en svart kostym nu för tiden. Till kostymen är det en vit skjorta som gäller samt svarta välputsade snörskor med klack, fluga eller slips. Detaljerna kan ha mönster och valfri färg.

Klädkod: Kavaj

Om det är en formell tillställning som bröllop räknas som, då står klädkoden ”kavaj” för samma sak som mörk kostym. Detta är det dock inte alla som förstår. Om du som inbjudare till ett bröllop bara skriver kavaj riskerar du att män dyker upp i udda byxor i alla möjliga färger samt kostymer och blazers av många olika slag. Det är med andra ord bättre och tydligare att skriva mörk kostym om det är den klädkoden du vill ha på ditt bröllop.

Foto: Unsplash
Klädkoder tips: Mats Danielsson

Dresscode: Frackbröllop KÖP

Dresscode: Frackbröllop

Mango 999 kronor.

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Dresscode: Frackbröllop KÖP

Dresscode: Frackbröllop

Gina Tricot 599 kronor.

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Dresscode: Smokingbröllop KÖP

Dresscode: Smokingbröllop

Mango 799 kronor.

Köp här. 

KÖP

Nästa bild
Dresscode: Mörk kostym/kavaj KÖP

Dresscode: Mörk kostym/kavaj

H&M 499 kronor.

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Dresscode: Mörk kostym/kavaj KÖP

Dresscode: Mörk kostym/kavaj

Esprit 899 kronor.

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Röd klänning på bröllop KÖP

Röd klänning på bröllop

Zalando 999 kronor.

Köp här.

KÖP

Nästa bild
Vit klänning med mönster på bröllop KÖP

Vit klänning med mönster på bröllop

Mango 699 kronor.

Köp här. 

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!