Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

Vi blickar tillbaka – ikoniska kreationer från Chanel

Igår gick en av världens mest berömda och älskade modeikoner bort. Karl Lagerfeld blev 85 år gammal och har hyllats världen över sedan bortgången. Vi har listat några av de mest ikoniska plaggen från ett av världens största modehus, Chanel.

chanel-ikoniska-plaggFoto: TT

Chanel grundades år 1910 av Gabrielle Bonheur Chanel, även kallad Coco Chanel. Sedan starten har modehuset nått stora framgångar inom kvinnligt mode och är idag en av världens mest kända varumärken.

Efter Coco Chanels död 1971 höll modehuset på att gå under, men räddades år 1983 av Karl Lagerfeld som blev ny chefsdesigner för Chanel. Under gårdagen förlorade modebranschen ännu en ikon när Karl Lagerfeld gick ur tiden. Men både Coco Chanels och Karl Lagerfelds anda finns kvar – inte minst i de ikoniska plagg som de skapat och förvaltat så väl.

Nedan finner du några av Chanels mest magiska och klassiska kreationer.

 

Källa: Designer-Vintage

Den rosa drömmen

Den rosa drömmen

Den här rosa drömmen bars av Lily-Rose Depp på Chanels visning under modeveckan i Paris inför SS/17. Hon fick inte bara bära den här ikoniska klänningen – hon fick även äran att avsluta hela showen med ingen mindre än Karl Lagerfeld vid sin sida.

En klänning vi sent kommer att glömma!

Foto: TT

Nästa bild
Den quiltade väskan

Den quiltade väskan

I februari 1955 introducerades den quiltade Chanel-väskan som idag har kommit att bli en ikonisk väska. Axelremmarna lades till för att underlätta för kvinnor i överklassen som vanligtvis bar en clutch, vilket ansågs opraktiskt. Detta sågs som revolutionerande på 1950-talet.

Nu finns Chanels quiltade väska i flera olika modeller och storlekar.

Foto: TT

Nästa bild
Den klassiska Chanel-dräkten

Den klassiska Chanel-dräkten

Den klassiska Chanel-dräkten, bestående av en skräddarsydd tweed-kavaj och en dressad kjol, designades i Paris tidigt 1900-tal. Dräkten designades utifrån ett traditionellt maskulint uttryck och med mjuka, flexibla material för att passa en aktiv livsstil.

Idag ser vi den klassiska Chanel-dräkten i olika modeller och färger, men alltid med dess grunddesign som utgångspunkt.

Foto: TT

Nästa bild
Chanel-skon

Chanel-skon

Denna klassiska sko från Chanel introducerades år 1957. Skon är designad i två toner där skospetsen ofta är svart. Idag kommer skon i olika former, men den kändaste skomodellen är den två-tonade ballerinaskon.

Foto: TT

Nästa bild
Tweed-jackan

Tweed-jackan

Ett av de tyg som kännetecknar Chanel allra bäst är tweed. Tyget användes först och främst till den idag klassiska Chanel-jackan, men idag kan vi även se jumpsuits och klänningar från Chanel i det klassiska tweed-tyget.

Foto: REX

Nästa bild
Chanel No.5

Chanel No.5

År 1922 introducerades den första Chanel-parfymen, nämligen Chanel No. 5. Det togs fram tio olika parfymer för Coco Chanel att välja mellan och valet blev nummer fem, eftersom det var hennes lyckonummer. Sedan dess har Chanel No.5 varit en riktig klassiker och är idag en av de mest sålda parfymerna i världen.

Foto: REX

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!