Nöje

10 anledningar varför du inte kommer du över ditt ex

De flesta lyckas så småningom gå vidare efter ett uppbrott, men det finns de som får kämpa rejält. Har du blivit lämnad kan det vara extra svårt att starta ett nytt kapitel i livet. Nedan listar vi 10 anledningar som kan göra det extra svårt för dig att gå vidare.

Foto: Pexels

Har man spenderat mycket tid tillsammans och verkligen knutit an till varandra är uppbrott alltid svåra. Kanske enas man om att fortsätta vara vänner, även om det kan vara svårt på flera sätt. Kanske bryter man helt, men trots det kan det vara utmanande att verkligen komma över din före detta och gå vidare. Läs listan nedan och om du känner igen dig i punkterna, försök rannsaka sig själv och hitta verktyg för att ta dig vidare.

  1. Osäkerhet som slår rot

Den existentiella osäkerheten som kan följa ett jobbigt uppbrott kan sätta många käppar i hjulet för att kunna gå vidare. Det är svårt att veta på förhand hur man reagerar på sorg och rädslan för att vara ensam som ofta följer ett uppbrott. I värsta fall sätter det sig i en osäkerhet som kan drabba dig på flera plan.

2. Ingen kan vara bättre än ditt ex

Om du i ditt förra förhållande var övertygad om att du hade hittat en kärlek som skulle vara livet ut, kan det vara svårt att gå vidare. Du jämför därför nya personer med ditt ex och upplever att de har brister för att de är på andra sätt. Den stora faran är om du aktivt letar efter fel hos andra, då blir det svårare att gå vidare.

3. Trauma i barndomen

Att ha blivit lämnad eller övergiven i barndomen kan göra ett uppbrott extra svårt och minska dina chanser att kunna gå vidare. Har man svåra upplevelser i bagaget kan det vara bra att få hjälp av en psykolog att hantera det och hitta verktyg för att gå vidare.

4. Rädsla för att vara ensam

En vanlig känsla när man blir lämnad är rädslan för att vara ensam. Därför kan du haka upp dig vid din förra relation och fortsätta drömma om den eftersom det var senast du inte var ensam. Det är dock bra att lära sig att stå på egna ben, och det är en förutsättning för att kunna träffa någon annan och gå vidare.

5. Du har byggt din självkänsla på ditt ex

Risken för detta ökar om ni har varit tillsammans länge. Under åren har ni kanske speglat er i varandra, byggt upp intressen och nöjen tillsammans, och du kanske har byggt stora delar av din självkänsla och ditt självförtroende på personen på älskat. Målet är att hitta det i sig själv också, och det behöver du för att kunna gå vidare.

6. Rädsla att misslyckas

Det finns personer som är rädda för att misslyckas när det gäller allt. De satsar alltid 100%, är perfektionister och vill hela tiden ge allt av sig själva. Såna personer kan ha ännu svårare att gå vidare efter ett uppbrott eftersom de riskerar att tolka uppbrottet som ett misslyckade.

7. Romantiska fantasier

Överdrivet romantiska förväntningar kan också göra det svårt för dig att gå vidare. Det är inte helt ovanligt att man inspireras av filmens värld och då blir besvikelsen ofta stor över att verkligheten inte lever upp till den. Du kan också få problem i din relation om du har orimliga förväntningar och fantasier kring hur en kärleksrelation “bör” se ut.

8. Du är övertygad om att exet var “den rätta”

Om du lider av föreställningen att det bara finns en enda rätta för alla, så är det definitivt svårt för dig att gå vidare om du blir lämnad! Har du en sån syn på relationer bör du försöka jobba med det och se på kärlek och relationer på ett annat sätt, annars blir det svårt att gå vidare.

9. För höga förväntningar på nya partners

Delade du och din förra partner ett intresse? Hade ni något väldigt specifik gemensamt som du känner att du inte kan leva utan i nästa relation? Försöka att inte ha för höga krav på att en ny partner ska leva upp till ditt ex. Du kan riskera att stirra dig blind på brister och därför missa många fina egenskaper hos den nya personen.

10. Du är en stalker

Sen finns det också de som verkligen inte klarar av att gå vidare, på det absolut värsta sättet. Känner du att det utvecklar sig en besatthet kring din före detta, att svartsjukan tar över om hen träffar någon ny och om du börjar följa varje steg den tar utan dig, då behöver du absolut hjälp för att komma vidare! Det är ett destruktivt beteende, både för ditt ex och för dig själv!

Källa: Psychology Today

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!