Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

10 saker att tänka på för dig som vill resa ensam i sommar

resa_ensamFoto: Unsplash

Ingen av dina kompisar som har tid eller möjlighet hänga med på äventyr i sommar? Ingen fara! Att resa på egen hand är lika delar spännande som lärorikt. Läs igenom våra bästa tips för hur du planerar och reser ensam, du kommer inte ångra dig.

1. Packa lätt
Testa att packa väskan en gång innan det är dags att åka, så att du vet att du kan bära allt själv. Det kan komma tillfällen under resan då du snabbt måste förflytta dig upp och ner för långa trappor och andra passager. När du är själv kommer du inte heller kunna ställa ifrån dig bagaget när du ska fråga om något, besöka toaletten etcetera, och då är det viktigt att du har en enkel och smidig väska. Ingen kommer dessutom reagera på att du har samma byxor två (eller tre) dagar i rad, så packa bara det du verkligen behöver. Lägg fram allt du vill ha med dig, och gör det till en sport att plocka bort så många saker som möjligt. Du kommer att tacka dig själv när du väl är på resande fot!

2. Dricksa ordentligt första dagen
Om du stannar på ett ställe mer än en natt så är ett bra tips att hitta en hjälpsam anställd och visa hen din uppskattning med en generös summa dricks. När personen dessutom förstår att du reser själv finns stora chanser att du får hjälp att till exempel att boka taxi och hitta bra restaurange.

3. Köp en konsertbiljett
Att lyssna på livemusik eller att gå på teater är perfekta aktiviteter för dig som reser ensam. Kolla upp vad som är på gång i staden eller området du ska till. Boka antingen i förväg (om det är något du verkligen inte vill missa) eller ha lite is i magen tills du är på plats. Om konserten inte är slutsåld så kan ströbiljetterna de sista dagarna innan vara betydligt billigare än ordinarie pris.

4. Gå på en (gratis) stadsvandring
I många städer håller unga lokalbor i kostnadsfria guidade turer, med frivilliga donationer i slutet. De här betala-vad-du-kan-vandringarna brukar dra till sig många som reser själva. Det ger dig en ypperlig chans att hitta andra med samma inställning till sitt resande, och du kan dessutom snappa upp många bra (och prisvärda) tips av din guide.

5. Lär dig språket
Och då menar vi såklart vissa användbara ord och fraser som gör att du enklare förstår andra och blir förstådd under resan. Ladda ner en språkapp, till exempel Duolingo eller Babbel, som du kan träna med månaderna innan avfärd. Ett roligt (och användbart) sätt att peppa inför ditt äventyr!

6. Lev i nuet
Att resa på egen hand kan lätt skapa ett konstant sug efter att posta bilder hej vilt i diverse sociala kanaler. Hej instagram, facebook och snapchat! Men även om du tar mycket bilder så måste du inte dela med dig av dem direkt. Eiffeltornet och gondolerna i Venedig finns kvar (tänk latergram, ingen vet ändå exakt när du besökte ett visst ställe). Att leva lite mer i stunden kommer att göra dig gott! Ta tillvara på det faktum att du är ute på egen hand, du måste inte ha ständig kontakt med alla på hemmaplan. Våga göra dig onåbar en stund (men ha alltid telefonen med dig, om du verkligen behöver kontakta någon). Slå dig ner en stund med en anteckningsbok och passa på att dokumentera tankar och känslor som har dykt upp under resans gång.

7. Bota din hemlängtan
De där nätterna när du känner dig lite väl ensam på hotellrummet, då är det bra att kunna plocka fram något som känns familjärt och tryggt. Det kan vara ett avsnitt av din favoritserie eller ett snack som du ofta äter hemma. Det hjälper mot hemlängtan.

8. Slumpen versus planering
Hitta en balans mellan planering och spontanitet. Ha en grundplan där du märkt ut områden du vill besöka, några lokala restauranger med bra betyg och vilka huvudattraktioner du vill se, så att du har lite koll på resemålet. Då är det lättare att bjuda in till spontana utflykter och händelser. Om du ska förflytta dig mellan platser så måste du inte ha bokat alla hotell och transportmedel i förväg. Kolla ut vilken resväg du ska ta, när ungefär du vill vara på en viss plats och ta sedan dagarna som de kommer. Det är alltid enklare att vara spontan när du bara har dig själv att ta hänsyn till, så passa på!

9. Måltidsunderhållningen
Att gå ut och äta själv kan vara resans mest utmanande del. Gatumat och snabbköp är ett sätt att lösa det hela, men låt inte den negativa tanken på att sitta ensam på restaurang stoppa dig. Antingen tar du med dig en dina guideböcker för att göra upp planer inför nästa dag eller så tar du plats i baren där du kan hålla dig sysselsatt genom att kolla på när barpersonalen jobbar.

10. Förmåner när du är ensam
Många sevärdheter och andra attraktioner har en solo-köer som kommer få dig att fundera över om du någonsin ska resa med en “plus en” igen. Ha alltid ögonen öppna för hur du kan dra nytta av att vara själv, något man glömmer bort att tänka på om man ofta reser i grupp.

Källa: Travel and Leisure

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!