Nöje

10 saker du helt klart inte visste om Alla hjärtans dag

Årets mest kärleksfulla högtid är på ingång och här får du fakta som du inte hade någon aning om.

Foto: Pexels

Kom i stämning för Alla hjärtans dag med lite intressant fakta om Alla hjärtans dag, det är nog mycket du inte redan känner till. Varför är till exempel röda rosor så populära? Hur mycket choklad ger vi egentligen bort? Och hur många rosor köps det inför firandet?

Skicka kärlek

Skicka kärlek

I USA skickas 190 miljoner alla hjärtans dag-kort. Anledningen till att man skickar alla hjärtans dag-kort är för att St Valentin själv skrev ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter innan han avrättades, han undertecknade det “Din Valentin”. Det sägs vara det första Alla hjärtans dag-kortet som skrevs.

Foto: Pexels

Nästa bild
Köp en ros eller två

Köp en ros eller två

I Sverige såldes 4,5 miljoner rosor till alla hjärtans dag 2015. Jämfört med en vanlig dag ökar blomförsäljningen på Alla Hjärtans Dag med 59 procent. Andra populära blommor att ge bort är tulpaner och nejlikor.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Kärt barn, många namn

Kärt barn, många namn

Kärlekens dag har många namn, Sankt Valentins dag, Valentindagen är två av dessa namn och i Finland kallar man högtiden för Vändagen.

Foto: Pexels

Nästa bild
Ge inte upp

Ge inte upp

För dig som ofrivilligt känner dig som den eviga singeln, det finns hopp! Varje år äger omkring 50 000 giftermål rum i Sverige. Det betyder alltså 274 nygifta personer om dagen. Din stund kommer.

Sex miljoner amerikanska par förlovar sig den 14 februari (2015). Februari är för övrigt den näst mest populära månaden för frierier, efter december.


Foto: Unsplash

Nästa bild
Varför firar vi?

Varför firar vi?

Det finns två teorier om ursprunget till Alla hjärtans dag . Den en är att dagen har sitt ursprung  från “Lupercalia”, en vild romersk festival som ägde rum den 15 februari i antikens Rom. Festivalen gick ut på att män klädde av sig nakna och smiskade unga jungfrur i hopp om att öka deras fertilitet.

Den andra teorin är att medan den romerske kejsaren Claudius II försökte stärka sin armé, så förbjöd han unga män att gifta sig för att han ansåg ensamstående män som bättre soldater. Men St. Valentin trotsade kejsarens bestämmelser och vigde par i hemlighet. St Valentin straffades sedan för sin olydnad och avrättades den 14 februari .

Foto: Pexels

Nästa bild
Rosor är röda...

Rosor är röda...

Röda rosor var den romerska kärleks gudinnan Venus favoritblomma. Knoppen står för starka romantiska känslor, så det är inte så konstigt att just röda rosor blivit en storsäljare till högtiden. 

Foto: Pexels

Nästa bild
Bli min!

Bli min!

Under medeltiden så skrev unga män och kvinnor ner namnet på den de ville skulle bli deras hjärtevän, sedan bar de namnet fastnålade vid ärmen på sina plagg för att visa omvärlden deras känslor.

Foto: REX

Nästa bild
Söta gåvor

Söta gåvor

Enligt Svensk Handel så ökar försäljningen av choklad med hela 90 procent inför alla hjärtans dag och godisförsäljningen på det stora hela stiger med omkring 37 procent.

En av de sötsaker som vi svenskar gillar att ge bort på Alla hjärtans dag är geléhjärtan – denna dag säljs det nämligen hela 800 000 askar geléhjärtan i vårt avlånga land.

Foto: Lagerhaus

Nästa bild
Passa på att fira

Passa på att fira

Fler än hälften av alla svenskar firar alla hjärtans dag. Var sig det sker genom en liten gåva, ett kort eller en god middag. År 2012 var det 56 procent av svenskarna som firade.

Foto: Pexels

Nästa bild
Hjärtasken – ett gammalt påhitt

Hjärtasken – ett gammalt påhitt

Chokladasken har funnits i mer än 150 år. Den första hjärtformade asken kom 1868

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!