Nöje

10 svenska vanor som hela världen bör ta efter

Lagom och fika är några typiskt svenska ord som spridit sig utomlands. Matador Network listar tio vanor som vi svenskar har, som de tycker att alla borde ta efter. Håller du med? 

Foto: Unsplash
Källa: Matador Network

I USA ser man lagom som en “livsstil”, som har blivit en trend. Claire Litton-Cohn har erfarenhet av att bo i Sverige och är skribent för resesajten Matador Network. Där listar hon tio svenska vanor som hon tycker att alla borde kopiera. På listan finns nummerlapp och att barn får gratis frukt i mataffärerna. Det är just de små sakerna som vi inte tänker på som egentligen är himla bra. Kolla in listan här nedan och se om du tycker att bilden av företeelserna stämmer överens med verkligheten.

Lagom

Lagom är bäst! Eller? Lagom kan vara dåligt om det hindrar en från att skratta “för högt” eller från att säga vissa saker. Claire Litton-Cohn tycker att lagom kan vara bra när det handlar om att undvika ett Facebook-bråk eller ta det lugnt i vårvädret istället för att rusa till Starbucks. Det kan vara värt att se lagom med andra ögon.

Fika

Nej, alla svenskar dricker inte kaffe och äter kanelbulle klockan tio. Däremot älskar många av oss att njuta av en fika på en uteservering med vänner. “Efter att ha sett mellanmålsschemat för mitt barn på förskolan och lagt märke till hur hangry jag blir, kan jag inte låta bli att tänka att vi alla kan dra nytta av regelbundna mellanmål.” skriver Claire i artikeln.

Swedish fika

Subventionerad förskola

Enligt Claire finns det många fördelar att det man betalar för förskola är reglerat efter ens lön. Det ger en möjlighet för båda föräldrarna att arbeta, bidrar till jämställdheten och ger barn nya erfarenheter som de inte får hemifrån.

Nummerlapp

Svenskar står gärna i kö till det mesta. Ändå verkar det finnas en tanke om att det finns nummerlappsmaskiner överallt i Sverige. Det är först när någon uppmärksammar hur smart det är med nummerlapp som man uppskattar det – att slippa stå i en lång kö!

Tillbringa mycket tid utomhus

“Berätta för svenskar att det finns en björkskog i närheten och de lämnar ett dammspår i brådskan att njuta av frisk luft och fågelsång.” skriver Claire. Det är väl klart att man vill få så mycket frisk luft som möjligt!

Familj framför arbete

“Svenskar är lyckligare och hälsosammare eftersom de inte spenderar 80 timmar i veckan på jobbet” skriver Claire. Vi VAB:ar och prioriterar barnens fritidsintressen men lyckas ändå på jobbet. Nyckeln till att kombinera familj och karriär kanske stavas lagom ändå?

Lingon

Hur ofta känner du uppskattning över att det växer lingon i Sverige? Tänkte väl det… Claire hyllar bären som man kan ha till alla maträtter, oavsett om det är sött eller salt.

Göra allt online eller med mobilen

När det gäller ekonomi kan vi i Sverige faktiskt sköta det mesta genom mobilen: betala räkningar, deklarera och föra över pengar till varandra.

Cykla överallt

“Alla cyklar överallt (speciellt på sommaren eller när som helst nära sommaren eller när det är lite soligt ute). Behöver du handla? Ta cykeln! Ska du hämta ditt barn på förskolan? Ta cykeln med barnstol.” Det kanske stämmer i svenska cykelstäder men inte överallt…

Mataffärer ger gratis frukt till barn

Gratis frukt i mataffärer kan förhindra gnälliga barn och ger affärer en chans att minska matsvinnet av snart övermogen frukt. Så bra när man tänker efter.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!