Nöje

10 tips på hur du sparar ihop till en sommarbuffert

När inflation råder är det viktigt att göra en storstädning för sin ekonomi, så att man har en buffert inför sommaren. Nedan listar ekonomihälsoexperten Joel Fransson sina bästa tips för sommarekonomin.

Foto: Unsplash

När sommaren närmar sig blir det allt viktigare att ha lite extra över till härliga aktiviteter och semesterfirande. Med några enkla tips kan du få pengar över till sånt som du faktiskt mår bra av i sommar!

Undvik onödiga inköp

Kanske är det någorlunda tråkigt men fråga dig själv innan du köper något om det faktiskt är nödvändigt. Varför inte låna det du behöver av en vän eller familjemedlem istället? Tänk på långsiktig njutning istället för kortsiktig njutning.

Är du en rabattjägare?

En klassiker men ack så tacksam när man behöver spara en slant. Jämför priser, kolla runt på olika webbplatser och i butiker för att se om du kan hitta det du just söker för ett billigare pris. Enligt Matpriskollen hade matvaror ökat med 2,5 procent under februari, så varför inte leta efter de röda prislapparna? Du kan även söka upp rabatter via olika sidor som du kan ta del av, om du nu bara måste handla den där prylen.

Avsluta onödiga abonnemang

Genom att använda Anyfins tjänst Abonnemang kan du få en överblick av dina månatliga prenumerationer och abonnemang. Och där ligger ju en gammal prenumeration kvar och skräpar som du inte använt på ett halvår – då hjälper Anyfin dig att avsluta abonnemanget och spara pengar som kan läggas till din buffert inför sommaren.

Gör dig av med oanvända saker

Det är ju verkligen på tiden, eller hur? Hur mycket krimskrams finns det inte där hemma som faktiskt skulle kunna ha ett större värde för någon annan. Sälj saker du inte längre använder på andrahandsmarknaden eller nätet för att tjäna lite extra pengar. Eller varför inte bara ge bort till någon som behöver det mer än du?

Fortsätt ha kul på ett billigare sätt

Ta en paus från dyr underhållning och hitta billigare sätt att ha kul. Gå på gratis evenemang eller utforska naturen istället. Det kan vara en stor utmaning, men låt det så bli. Kanske kan du under en månad testa detta för att se vad du hittar på?

Skaffa ekonomisk pondus

Det här är någonting som kan vara väldigt svårt: att säga nej. Men ack så många gånger man känner att man egentligen borde gjort det. Våga säga nej till kompisens förslag att ses på den där dyra restaurangen. Det finns ofta andra sätt att träffas på som både är billigare, och kanske, till och med roligare.

Vad lägger jag pengar på?

Ibland kan det vara svårt att veta vad du spenderar under en månad, är det verkligen så mycket jag lägger på lunch varje månad? Gå igenom dina utgifter och ta en titt på kontoutdraget och notera alla utgifter, eller ladda ned Anyfin appen och få en automatiskt översikt över dina återkommande utgifter. Det kan vara till din fördel att se var dina pengar springer iväg och därmed hitta områden du kan spara pengar på.

Städa upp i inkorgen

Det är inte sällan man får ett mail eller en notis på telefonen från olika bolag som lockar med rabatter och bra priser. Stäng av notiserna och undvik impulsköp! Avregistrera dig från alla dessa mail som kommer med bra erbjudanden. Låt din ekonomi vila lite istället.

Släng kreditkortet och spara oanat mycket

Blocka dig från kreditköp online är en annan bra sak man kan göra för att behålla ekonomin intakt. Med hjälp av Anyfins kreditblock kan du enkelt få hjälp att blocka dig själv från att köpa saker online på kredit, till exempel via delbetalning. Finns inte alternativet så behöver du tänka ett varv till – behöver jag verkligen detta och finns det pengar på kontot?

Sänk din ränta

För många betalar alldeles för mycket i ränta och avgifter. Både sett till vad som är rimligt generellt men också sett till kreditvärdighet. Anyfin kan hjälpa dig att sänka räntan på delbetalningar, kreditkortsskulder och privatlån – och tar hänsyn till just din situation. Och sparar du pengar på ränta kan du lägga mer pengar på att betala av ditt lån snabbare.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!