Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Dags att bli en bättre turist! 11 saker att tänka på under semestern

Ska du resa någonstans i sommar? Oavsett om du så småningom beger dig utanför landets gränser eller stannar i Sverige i sommar så finns det några saker som är värda att tänka på när du är ute och reser. Resetidningen Vagabond har sammanfattat de viktigaste sakerna att tänka på när du är på resande fot – för visst vill du också bli en bättre och mer ansvarsfull turist?

Foto: Unsplash

Är en dröm för dig att rida på elefanter eller att ta en “cool” selfie med tigrar? Tänk då på att det är mardrömmen för djuren som utnyttjas för turistunderhållning. Brukar du också ta “skojiga” bilder framför historiska monument som till exempel förintelsemonumentet i Berlin? Då kan det vara dags att tänka om!

Kanske tänker du inte så mycket på saker du inte bör göra under semestern eftersom du är fullt upptagen med att njuta till fullt utan några krav och måsten. Att simma med delfiner i ett delfinarium eller lämna kvar skräp på stranden kanske inte känns som världens grej för dig eftersom du bara gör det “en gång”. Men bara för att du gör det “en gång” betyder inte det att det inte finns människor som gör exakt samma sak som du och tänker samma sak… Detta gör att djurplågeriet kan fortgå och att världens hav utsätts för plast (som bland annat har lett till att mer än hälften av världens havssköldpaddor har ätit plast).

Det finns alltså en rad med saker du borde sluta göra på semestern och peppa dina vänner till att tänka på! Låt oss bli bättre turister och göra världen till en bättre plats!

1. Klimatkompensera

1. Klimatkompensera

Vi älskar att resa men är samtidigt medvetna om att flyget inte är det bästa miljöalternativet för att ta sig till en plats. Om du väljer att klimatkompensera går pengarna till projekt som syftar till att bidra till en mer hållbar utveckling när det kommer till miljön. Du kompenserar alltså för utsläppen av växthusgaser. Här kan du klimatkompensera.

Foto: Pexels

Nästa bild
2. Välj boende med omsorg

2. Välj boende med omsorg

Är det där stora hotellkomplexet det bästa alternativet att bo på under din resa? Vad sägs om att istället bo på ett familjeägt hotell och gynna lokalbefolkningen? Du kan även tänka på att välja miljöanpassande boenden som utnyttjar naturresurser.

Foto: Unsplash

Nästa bild
3. Drick med måtta

3. Drick med måtta

Att ta ett gott glas vin till middagen eller gå ut och ta några drinkar innan hemgång är alltid trevligt. Men ditt drickande behöver inte gå överstyr bara för att du är på semester! Alla kan nog instämma att en hel del ocharmiga val kan göras på fyllan.

Foto: Pexels

Nästa bild
4. Ta det lugnt med jakten efter den perfekta bilden

4. Ta det lugnt med jakten efter den perfekta bilden

Vi vill minnas våra resor och att ta bilder under resan är ett perfekt sätt i att göra det. Men måste du verkligen utsätta dig för onödiga risker bara för att få den perfekta bilden som kommer att sticka ut i sociala medier? Ta det lugnt och försök koppla bort jakten efter likes på Instagram så gott det går!

Foto: Pexels

Nästa bild
5. Tänk efter en extra när du tar dina bilder

5. Tänk efter en extra när du tar dina bilder

Det är inte bilder i sig som är problemet, snarare hur du tar bilden. Vi vill inte se fler “skojiga” bilder framför förintelsemonumentet i Berlin eller “coola” bilder när du posar med en tiger (som är nerdrogad för att hållas lugn). Flertalet granskningar och rapporter visar att djur som elefanter kedjas och misshandlas, delfiner och späckhuggare som under tvång lever sina liv i alltför trånga utrymmen och lejonungar som tas bort från sina mödrar för att turister ska kunna få mata dem med nappflaskor för att kunna ta gulliga bilder.

Foto: Pexels

Nästa bild
6. Rid inte på elefanter eller simma med delfiner

6. Rid inte på elefanter eller simma med delfiner

Det finns flertalet researrangörer som börjat plockat bort elefantridning ur sina sortiment men det betyder inte att möjligheten på plats inte kvarstår. Fler turister borde ta ställning mot djurplågeri under semestern! Att rida på elefanter som misshandlas och fastkedjas borde inte ens vara något att överväga för dig som turist, inte heller att simma med delfiner som lever i fångenskap i trånga utrymmen.

Foto: Unsplash

Nästa bild
7. Köp inte med dig souvenirer från djur

7. Köp inte med dig souvenirer från djur

Vill du köpa ett halsband gjort av snäckor, elfenben eller uppstoppade utrotningshotade djur behöver du verkligen tänka över ditt beslut. Hur gärna vill du egentligen köpa med dig ett kranium från en havssköldpadda?

 

 

Foto: Unsplash

Nästa bild
8. Stöd lokalbefolkningen

8. Stöd lokalbefolkningen

Att välja närproducerade varor och hantverk är ett bra alternativ till din shopping på semestern. Välj att shoppa lokalt framför att köpa sådant som massproducerats.

Foto: Unsplash

Nästa bild
9. Ta med dig ditt skräp

9. Ta med dig ditt skräp

Det kan tyckas som en av de mest självklara sakerna under din resa, det vill säga att inte skräpa ner. Ändå är det vanligt att se plastflaskor dyka upp under en simtur och “kvarglömda” servetter på stranden. Den här punkten syftar inte bara till att vara en bra turist utan att vara en bra medmänniska som tar hand om vårt hem (=jorden!). Att skräpa ner i naturen och haven borde vara ett stort NEJ som aldrig igen får upprepas!

Foto: Unsplash

Nästa bild
10. Spara på energin

10. Spara på energin

På vissa hotell stängs elektriciteten ner när man lämnar rummet och drar ur sitt kort ur behållaren. Men på boenden som inte har den funktionen bör du tänka en extra gång när du lämnar rummet (släcka lampan efter dig!). Du kan också tänka efter om du verkligen måste duscha i 20 minuter eller om det räcker med en snabb dusch som (faktiskt) gör dig minst lika ren och fräsch. Tänk på miljön och försök spara på energi och vatten i den mån du kan!

Foto: Unsplash

Nästa bild
11. Visa civilkurage

11. Visa civilkurage

Även om du är på semester och vill koppla av behöver inte det betyda att du ska blunda för orättvisor. Misstänker du brott, som till exempel att ett barn utnyttjas sexuellt, bör du anmäla detta. För att få mer tips på hur du kan agera i sådana situationer borde du spana in resekurage.se (ett samarbete mellan Sveriges länsstyrelser, Polisen, Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT) samt World Childhood Foundation).

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!