Nöje

11 steg till hur du gör slut på ett schysst sätt

Det är aldrig enkelt att göra slut med någon. Men det går faktiskt att genomföra ett uppbrott på ett schysst sätt, det gäller bara att tänka igenom, planera och försöka hålla känslorna i styr. Här kommer en “Göra slut-guide” för dig som känner att det är dags att gå vidare.

Foto: Unsplash

Det gäller att tänka på att man är två personer i en relation och därför även i uppbrottet. Efter en relation som kanske blivit sämre med tiden och där känslorna svalnat kan det därför vara lätt att glömma att ett uppbrott ska ske med ömsesidig respekt för det ni en gång haft och känt för varandra.

1.

1. "Göra slut" är starka ord, använd dem inte i onödan

Vi förespråkar inte att du ska leva i någon typ av självförvållad förnekelse om var ni står i er relation. Det vi menar är att du verkligen ska tänka igenom allt ordentligt innan du bestämmer dig för att relationen är över. Det kan vara sårande och stressande för er båda om ni inte har det så bra i relationen och den ena börjar hota med att det är över om ni inte pratat igenom det ordentligt. Så kommunicera med varandra istället, prata om vad ni saknar och behöver i relationen, inser ni att ni inte kan ge varandra detta så kan ni gemensamt komma fram till att ni kanske skulle må bättre utan varandra.
Relationsexperter säger att detta kan leda till ett mindre smärtsamt uppbrott där ni båda kan ha lättare att förstå och acceptera relationens slut.

Nästa bild
 2. Inse att du kanske inte får ett

2. Inse att du kanske inte får ett "avslut"

Vissa uppbrott är mer benägna att få dig att vilja kontakta ditt ex. Du kanske söker förklaringar eller vill reda ut om du hade kunnat göra något annorlunda i relationen. Det allra svåraste att acceptera är såklart när den ena parten vill göra slut och den andra levt lyckligt ovetande om vart relationen varit på väg. Det kan kännas plågsamt när det är ett är ett beslut som fattats av den ena personen, man känner sig lämnad. Men det du måste förstå då är att även om du försöker kontakta ditt ex eller till och med får tag i personen så är det inte ens säkert att personen själv kan förklara sitt handlande eller varför känslorna svalnat. Ibland är det bara så tråkigt, och då mår du i efterhand bättre av att inte ha varit den som trånat och bett.

Foto: Unsplash

Nästa bild
3. Ja, du ska blockera

3. Ja, du ska blockera

Det finns så många anledningar till varför du behöver och bör blockera ditt ex på sociala medier, radera personens nummer och mejl om det så krävs. Om du gör detta så hjälper du nämligen dig själv från att tvångsmässigt kontrollera personens Instagram- och Facebook-konton för att se om exet dejtar någon ny. Det hindrar också ditt ex från att se vad du gör.

 

Det är även bra för att det annars lätt blir att ni gör uppdateringar som är menade för den andra att se, om hur lyckliga ni är nu eller om hur fantastiskt mycket ni dejtar på Tinder, det blir pinsamt och uppenbart för alla runt omkring att det ni riktar den här typen av poster till varandra och i ärlighetens namn, ingen av er mår bättre av det.

 

Slutligen: det hjälper er att inte råka ringa varandra när ni är svaga och ledsna, eller att någon av er sent en lördagsnatt messar något ni ångrar dagen efter. Så: Ja! Blockera och radera!

Foto: Pexels

Nästa bild
4. Inse att det ni haft var bra

4. Inse att det ni haft var bra

Vi menar inte att du ska lyssna på gråtlåtar och snyfta över ert gamla gemensamma fotoalbum. Det vi menar är bara att det fanns en anledning till att ni varit ihop, ni har tyckt om varandra och har säkert gett varandra flera fina minnen som du absolut inte behöver smutskasta eller radera för att ni inte längre är ett par. Man kan gå isär utan att vara hatiska mot varandra och det ni haft. Sedan kan du lägga undan det där albumet och veta att det finns där men att det är en del av ditt förflutna.

Foto: Pexels

Nästa bild
5. Låt dig själv gå igenom hela känsloregistret

5. Låt dig själv gå igenom hela känsloregistret

När du har erkänt för dig själv de positiva sakerna som ditt ex en gång i tiden tillförde till ditt liv och vad ni faktiskt gav varandra, så är det dags att helt känna din sorg, ensamhet, rädsla, frihet eller vad som helst som du faktiskt känner när du låter känslorna svalla. Du ska helt enkelt vara närvarande med smärta, sorg, ilska och skam, på så vis släpper du ut alla känslor och slipper ha några underliggande aggressioner eller andra känslor som ligger kvar under ytan och bubblar senare i livet. Att uppleva och bearbeta dem är nödvändigt för att de ska ageras ut och du enkelt ska kunna gå vidare.

Foto: Unsplash

Nästa bild
6. Riv av plåstret

6. Riv av plåstret

När du har känt dig ledsen ett tag, är det dags att ge dig själv en liten spark i baken och fokusera på den långsiktiga lösningen. När du väl inser att de känslor (som hat, sorg eller besvikelse) faktiskt bara förlänger processen för att du ska ta steget ifrån ditt ex, innan du kan påbörja ditt nya singelliv eller dejtande. Då är det helt enkelt dags att riva av plåstret och lägga all din fokus på vad framtiden har att ge dig. Det blir så mycket roligare då!

Foto: Pexels

Nästa bild
7. Gör det inte ensam

7. Gör det inte ensam

Du har hört det förut, och vi säger det igen: Ta emot all hjälp och pepp du kan få  när du går igenom ett uppbrott, särskilt en om det är en utdragen, rörig eller förvirrande process. Hitta en terapeut, eller en vän eller en förälder som du vet att du kan berätta allt för, som vet var i uppbrottet du befinner dig och som kan hjälpa dig att se saken med nyktra ögon, få ett annat perspektiv eller som bara ger kramar och uppmuntran.

Foto: Pexels

Nästa bild
8. Undvik att låta fantasin flöda

8. Undvik att låta fantasin flöda

Du kan inte alltid lita på din intuition efter ett uppbrott. Det finns en riska att när du känner dig desperat eller ensam, så vinklar saker och väljer att se saker som egentligen inte finns. Det är lätt att göra en höna av en fjäder när du är känslosam.

Även om ditt ex ger dig blandade signaler (eller om du har blandade känslor), om att det inte var 100 procent rätt att göra slut. Så låt då exet vackla, du kan ju inte kontrollera hur den andra känner, du kan bara kontrollera på din egen reaktion om exet väljer att kontakta dig. Oftast är det bäst att inte fantisera om vad som skulle kunna hänt eller vad ni kunde gjort annorlunda. Det krävs mycket av er båda att för att lyckas gå tillbaka till en relation som en gång avslutats av en anledning. Så var restriktiv med att försöka ta reda på det, för oftast är det en “quick fix” som inte håller i längden.

Nästa bild
9. Håll dig ansvarig

9. Håll dig ansvarig

Ge en nära vän tillstånd, när du känner dig svag, att upprepa allt du sagt till honom eller henne som varit var negativa om förhållandet. Det kan vara bra att bli påmind av dina egna ord av någon du litar på. Det gäller att inte drömma sig tillbaka till perioden då ni hade det som bäst, verkligheten är ju så att förhållandet inte fungerade för av en anledning.

Foto: Pexels

Nästa bild
10. Håll dig sysselsatt

10. Håll dig sysselsatt

Gå ut med vänner med dina vänner, även om du inte är redo att på allvar börja dejta ännu (och det bör du inte heller göra förrän du känner dig redo), göra roliga saker, prova på något ny. Gå på en fest där du inte känner alla, ta en drink med någon som du i vanliga fall inte skulle hängt med, påminn dig själv att du faktiskt är attraktiv där ute bland singlarna. Eller skaffa Tinder chatta med folk och inse att det finns andra där ute, du behöver inte dejta någon men det kan vara kul att få lite uppmärksamhet. Det är ingen skam i det!

Foto: Pexels

Nästa bild
11. Unna dig

11. Unna dig

Ge dig själv en hel del massa lyx under denna tid. Unna dig saker som är vårdande för kropp och själ, ta en massage, köpa fina blommor, eller bara be vänner massa kramar att få oxytocin-kickar då och då. Det är värt att unna sig saker under tuffa perioder i livet. Passa på att köpa riktigt dyra och fina skor, så kan du traska runt med boostat självförtroende och känna dig riktigt glad och stolt… Materiell glädje

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!