Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

12 klassiker att fylla bokhyllan med

Var du en sån som googlade handlingen på svenskalektionerna? Kanske har du aldrig läst speciellt mycket och tänker att det är för sent att ta tag i det nu? Då har vi glädjande nyheter, det är aldrig för sent! Nedan listar vi 12 klassiker att fylla bokhyllan med (och komma igång med läsningen.)

Foto: Unsplash

Det finns alltför många bokhyllor som gapar tomma på böcker, istället fylls de av prydnadssaker och annat trams. Vi hjälper dig att införskaffa 12 böcker som kan bli starten på en resa i litteraturens värld.

Steglitsan - Donna Tartt KÖP

Steglitsan - Donna Tartt

I Steglitsan flyttar karaktären Theo in hos en kompis familj efter att hans mamma dött i en bilolycka. Theo kämpar med att finna mening i sitt nya liv och under åren blir han uppslukad av något som påminner om hans mor, en mystisk och fascinerande målning. Målningen drar sedan in Theo i konstens kriminella baksida. En berättelse som förlust, besatthet, överlevnad och identitet. 

Pris: 69 kronor.

E-bok – Pris: 56 kronor.

KÖP

Nästa bild
Madame Bovary - Gustave Flaubert KÖP

Madame Bovary - Gustave Flaubert

Klassikernas klassiker, får vi väl ändå säga att detta är, berättelsen om Emma Bovary och hennes längtan bort från vardagstristessen. Boken väckte starka reaktioner när den gavs ut 1856 och ledde bland annat till en rättegång på grund av dess osedliga innehåll. Kärlek och tristess, allt skriven med realismens vassa penna där inte en enda detalj undslipper författarens blick. 

Pris: 69 kronor.

Lyssna på boken här!

KÖP

Nästa bild
Glaskupan - Sylvia Plath KÖP

Glaskupan - Sylvia Plath

Sylvia Plaths klassiker som nu blivit aktuell på nytt med Elin Cullheds bok Eufori som är inspirerad av författaren. Glaskupan handlar om psykisk ohälsa och en ung kvinnas författardrömmar när hon navigerar sig genom New York.

Pris: 120 kronor.

Missa inte nya boken om Sylvia Plath! Pris: 195 kronor.

KÖP

Nästa bild
Älskade - Toni Morrison KÖP

Älskade - Toni Morrison

Toni Morrison tilldelades nobelpriset i litteratur 1993 och anses vara en av de stora litterära företrädarna för svartas historia. I den här boken äventyras skillnaden mellan levande och död, och Morrison tecknar det gränslandet med träffsäker penna.

Pris: 120 kronor.

KÖP

Nästa bild
Brott och straff - Fjodor Dostojevskij KÖP

Brott och straff - Fjodor Dostojevskij

Ett centralt verk inom den ryska realismen. Romanen gavs ut 1866 och är författaren Fjodor Dostojevskijs andra roman. Vi får följa huvudkaraktären Raskolnikov genom gatorna i Sankt Petersburg där han lider av moraliska dilemman efter att ha mördat en hatad pantlånerska. 

Pris: 69 kronor.

Lyssna på boken här!

KÖP

Nästa bild
Harry Potter-böckerna - J. K. Rowling KÖP

Harry Potter-böckerna - J. K. Rowling

I JK Rowlings Harry Potter-universum följer vi en ung trollkarl från den stund då han förstår att han är trollkarl tills han själv, återigen, står öga mot öga med den stora ondskan i världen. En värld full av trollformler och magiska bönor till politisk osäkerhet och en ondskefull kraft som växer sig starkare för varje bok.

Pris: 197 kronor.

Lyssna på boken här!

KÖP

Nästa bild
En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie KÖP

En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie

Berättelsen utspelar sig i Nigeria på 1960-talet och skildrar det blodiga inbördeskriget från samma tid. En krigsskildring som inte bara berättar en viktig historia, den innehåller också mycket passion och humor.

Pris: 69 kronor.

KÖP

Nästa bild
Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf KÖP

Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf

Denna klassiker av Selma Lagerlöf bjuder på många oväntade vändningar och surrealistiska inslag. Handlingen utspelar sig i Värmland under 1820-talet och handlar framförallt om prästen Gösta Berling som avsätts på grund av sitt alkoholmissbruk. Gösta förälskar sig gång på gång, men det slutar oftast i tragedi. Övernaturliga inslag och förbund med djävulen förekommer också.

Pris: 69 kronor.

Lyssna på boken här!

KÖP

Nästa bild
Gentlemen - Klas Östergren KÖP

Gentlemen - Klas Östergren

Klas Östergrens stora genombrott filmatiserades för några år sedan och handlar om den fiktiva författaren och berättaren Klas öStergren och hans vänskap med karaktären Henry Morgan. Märkliga levnadsöden som uppdagas och en handling som utspelar sig mycket på Södermalm i Stockholm.

Pris: 176 kronor.

Lyssna på boken här!

KÖP

Nästa bild
Maken - Gun-Britt Sundström KÖP

Maken - Gun-Britt Sundström

Gun-Britt Sundströms feministiska klassiker. Lika tidlös som aktuell än idag. En humoristiska skildring av ett omaka kärlekspar som försöker få sin relation att överleva i den rådande tidsandan, där de kanske inte riktigt passar in.

Pris: 289 kronor.

Lyssna på boken här!

KÖP

Nästa bild
Samlade dikter och prosa - Tomas Tranströmer KÖP

Samlade dikter och prosa - Tomas Tranströmer

Tranströmer tilldelades nobelpriset i litteratur 201. Här har du en introduktion till metaforernas och liknelsernas mästare. Ett måste i alla bokhyllor helt enkelt!

Pris: 59 kronor.

KÖP

Nästa bild
Kallocain - Karin Boye KÖP

Kallocain - Karin Boye

Karins Boyes dystopiska skildring av ett polisstyrt och militariserat övervakningssamhälle. När Leo Kall börjar tvivla på staten och ifrågasätta sin omgivning väcks tankar om uppror. En riktigt klassiker och ett självklart bidrag till bokhyllan!

Pris: 69 kronor.

Lyssna på boken här!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!