Nöje

12 klassiska filmer om Vita huset som (nästan) är värre än verkligheten

Är du också utmattad av ovissheten i presidentvalet i USA, och kastas mellan hopp och förtvivlan av tanken på ytterligare fyra år med Donald Trump i Vita Huset? Då kan det ibland  vara tryggt att se andra scenarion som skulle kunna vara ännu värre (eller?). Hur som helst så har vi listat 12 klassiska spelfilmer om den berömda presidentposten.

Foto: History in HD, Ajay Parthasarathy/Unsplash

1. Independence Day (1996)

Det är från den här filmen som den berömda scenen där Vita Huset sprängs i bitar kommer ifrån. Will Smith spelar piloten Captain Steven Hiller vars mål är att rädda presidenten – och världen, såklart.

2. The Post (2017)

Den här stjärnspäckade filmen, med bland annat Meryl Streep och Tom Hanks i huvudrollerna och Steven Spielberg i regissörsstolen, handlar om tidningen The Washington Posts försök att publicera de berömda ” Pentagon Papers” som avslöjade saker om Vietnam-kriget som administrationen hade ljugit om för allmänheten.

3. White House Down (2013)

Channing Tatum och Jamie Foxx i en rulle om Vita Huset? Say no more! Om du ändå är intresserad av handlingen så handlar den här actionrullen om polisen John Cale (Channing Tatum) som är på besök i Vita Huset med sin dotter när det plöstligt tas över av terrorister. Det blir hans uppgift att rädda presidenten (Jamie Foxx) – explosioner och mycket vapen utlovas!

4. Olympus Has Fallen (2013)

Morgan Freeman, Gerard Butler och Aaron Eckhart är tre av stjärnorna i den här filmen som liksom White House down handlar om ett intrång i Vita Huset – och en kamp mot terrorister.

5. Thirteen Days (2000)

Visst är de flesta filmerna som vi listar här gjorda med ett amerikansk perspektiv – så även Thirteen Days, som handlar om Kuba-krisen 1962 där det under 13 nervösa dagar var osäkert om världen skulle se ett tredje världskrig. Kevin Costner spelar här presidenten John F. Kennedy.

6. Parkland (2013)

Året efter Kubakrisen, 1963, sköts John F. Kennedy till döds i Dallas – ett mord som ingen åtalats för då den misstänkte Lee Harey Oswald sköts till döds innan rättegången. I den här filmen får vi dock följa med de närmsta timmarna efter mordet, då han rusades till Dallas’ Parkland Hospital där man förgäves försökte rädda hans liv.

7. Jackie (2016)

I Jackie får vi istället följa Jackie Kennedy från tidpunkten för mordet, under begravningen och efterspelet i en personlig och känslosam tolkning av Nathalie Portman.

8. Air Force One (1997)

Visst har Harrison Ford en viss president-aura omkring sig? Här försöker han dessutom rädda sin familj, som liksom han, är ombord på presidentens plan Air Force One när infiltratörer tar över planet och kräver att den tillfångatagne Kazakhstan-diktatorn General Ivan Radek släpps fri.

9. Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

Visste du att Abraham Lincoln också jagade vampyrer? Det är i alla fall den alternativa verkligheten i den här fantasyfilmen som utspelar sig under 1800-talet, där han kämpar mot slavägare – som till råga på allt också är vampyrer.

10. Alla presidentens män (1976)

Det kan väl knappast bli värre än vad det är just nu? Nja, Donald Trump är inte den första presidenten som uttalar att pressen är fienden – och det var ändå ett ganska snällt uttalande jämfört med många andra som gjordes av Richard Nixon. Faktum är att han var den första amerikanske presidenten som avgått innan mandatperioden var slut, mycket på grund av den stora mängden inspelat material från Ovala Rummet som blev offentliggjort på 70-talet.

I “All the President’s men” porträtterar Dustin Hoffman och Robert Redford de två journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward som avslöjade den stora Watergateskandalen som avsatte Nixon med hjälp av den anonyma källan “Deep Throat”.


På tal om Richard Nixon finns det en stor mängd andra spelfilmer och dokumentärer om honom och Watergate-skandalen, bland annat:

11. Nixon (1995)

En film av Oliver Stone med Anthony Hopkins i huvudrollen.

12. Frost/Nixon (2008)

Här får vi möta journalisten David Frost som intervjuade Nixon efter att han hade avgått och fick det berömda citatet: “When the President does it, that means it’s not illegal” (en retorik som kanske känns igen från någon i nutid?).

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!