Nöje

16 powerkvinnor som har inspirerat oss under 2018

Är det någonting vi älskar så är det att bli inspirerade av coola och starka kvinnor. Och det är precis det som vi har blivit under året som har gått. Här samlar vi dem som vi hyllar nu när året håller på att ta slut.

kvinnor-inspirerar-2018-metro-mode-inflytelserika-maktiga-Foto: Getty images/IBL

När året går mot sitt slut så börjar och vi vill ge er en summering av året som gått. Men vi vill också passa på att hylla en massa härliga powerkvinnor som gjort något extra under 2018. Som har inspirerat oss till att stå upp för oss själva, förändra vårt synsätt och tycka om oss själva. Det finns en hel massa fantastiska kvinnor därute i världen som på ett eller annat sätt gjort någonting för att förändra världen, stort som smått. I bildspelet här nedan ger vi dig en lista på några av dessa kvinnor som inspirerat oss lite extra och som garanterat kommer att fortsätta att inspirera och motivera under 2019.

Eva Röse

Eva Röse

Eva Röse har under hela året kämpat mot sexismen i filmbranschen. Under Guldbaggegalan gick Eva Röse i #tystnadtagning-manifestationen och bar svart. Hon höll ett tal om #metoo under filmfestivalen i Cannes och hon lämnade i protest Lars von Triers filmvisning i Cannes. Men det är inte bara i filmbranschen man märkt av Evas kamp. I somras hyllades hon också för en bild på Instagram där hon ammade sitt barn.

Foto: IBL

Nästa bild
Serena Williams

Serena Williams

Serena har verkligen haft ett händelserikt år, hon gjorde comeback efter att fött sin dotter Alexis, blivit kritiserad för sina klädval och utsatts för sexism. Hon har lärt oss att stå upp för oss själva och stå för våra åsikter. Dessutom är hon en grym förebild och har bland annat pratat om att hon vill föra över sunda tankar om kroppen till sin dotter, som du kan läsa om här.

Foto: IBL

Nästa bild
Lena Dunham

Lena Dunham

Lena Dunham har länge lidit av endometrios och vissa perioder har smärtan varit så svår att hon knappt kunnat stå ut. Tillslut bestämde hon sig för att operera bort livmodern. Nu kämpar hon för att endometrios ska bli normaliserad och vill förändra synen på kvinnokroppen. En sann kämpe som jobba på att förändra samhället.

Foto: Getty Images

Nästa bild
Nilla Fischer

Nilla Fischer

I november i år vann Nilla Fischer Diamantbollen på Fotbollsgalan och hon höll ett brandtal som inte lämnade någon oberörd. Hon sa bland annat ”Om jag stod här idag som man, med den karriär som jag har haft, så skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt igen och inte mina barn heller”. Hon slutar aldrig kämpa för att fotboll ska vara jämställd och lika uppmärksammat, oavsett vilket kön det är som spelar.

Foto: Getty images

Nästa bild
Mia Skäringer

Mia Skäringer

Hon kör en show som säljer slut i stora arenor, gjort tv-serie om kroppshets och gjort en intervjuserier. Dessutom har hon gång på gång skrivit viktiga inlägg på Instagram. Är det någon som verkligen har inspirerat oss under 2018 så är det Mia Skäringer. Hon har lärt oss att börja tycka om vår kropp och stå upp för oss själva. I podden med Anna Mannheimer kommer hon gång på gång med kloka insikter och tankar. En sann inspirationskälla och en viktig röst!

Foto: IBL

Nästa bild
Greta Thunberg

Greta Thunberg

Klimataktivisten Greta är 15 år och uppmärksammades över hela världen när hon sittstrejkade utanför Sveriges Riksdag med skylten ”Skolstrejka för klimatet”. Nu i veckan träffade hon FN-chefen António Guterres på klimatmötet i Polen.

Foto: IBL

Nästa bild
Emma Gonzalez

Emma Gonzalez

Emma Gonzalez överlevde skolskjutningen i Florida den 14 februari i år. Några dagar senare höll hon ett brandtal som spreds över hela världen. I sitt känslosamma tal kritiserade vapenlagarna och pratade om våldet. Hon arrangerade March for our lives, där hundratusentals protesterade mot vapenlagarna i USA. Hennes mod inspirerar verkligen!

Foto: Getty images

Nästa bild
Sara Danius

Sara Danius

Hon fick hela Sverige att klä sig i knytblus för att stötta henne efter att hon lämnat sin plats som ständig sekreterare i Svenska Akademien. I hennes sommarprat i P1 berättade hon allt om krisen i akademien efter #metoo. Nu i vinter kommer hon vinterprata i P1 och vi kan knappt vänta på vad hon kommer att bjuda på.

Foto: IBL

Nästa bild
Chrissy Teigen

Chrissy Teigen

Kan man belysa sanningen bakom första tiden som mamma med humor? Svar ja. Det är exakt det Chrissy Teigen har bjudit oss på genom året. På Instagram har hon delat med sig av bilder där hon pumpar brösten i bilen innan restaurangbesöket och hur en kropp ser ut efter man fött barn. Hon är en sann inspirationskälla och en härlig kontrast mot det annars perfekta flödet på sociala medier.

Foto: Getty images

Nästa bild
Stina Wollter

Stina Wollter

Stina kämpar varje dag på Instagram för att alla kvinnokroppar ska accepteras. Hon har vid flera tillfällen pratat om sin syster Ylva som efter att ha drabbats av ätstörningen gick bort några dagar innan hon skulle ha fyllt 30 år. I höstas gav hon ut boken Kring denna kropp som handlar om en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia men också möten och händelser som har påverkar henne.

Nästa bild
Anna Mannheimer

Anna Mannheimer

I podden hon har tillsammans Mia Skäringer har hon under året utmanat idealen i modevärlden när de kritiserade Acnes modeller. De publicerade ett mejl de skickat till modejätten där de kritiserar att modellerna Acne använde såg anorektiska ut. Ett mejl som svenska märket svarade på. Det är bara några av de förändringar och kamper som poddparet bjudit på under året.

Foto: IBL

Nästa bild
Lovette Jallow

Lovette Jallow

Förra året vann hon Rättvisepriset och i år vann hon Årets nätängel. Hon är alltså en riktig inspirationskälla och powerkvinna! Hon kämpar för rasismen och diskrimineringen inom skönhetsbranschen. Hon grundade Facebook-gruppen Black Vogue och skrivit en bok med samma namn. Motiveringen till priset i Årets nätängel var bland annat ”En person som inte backar, tar skit eller accepterar saker som är fel.” Vi kan inte annat än att hålla med!

Foto: IBL

Nästa bild
Meghan Markle

Meghan Markle

I maj fick hon sin prins och hon har bara varit kunglig i sex månader men redan utmanat de kungliga reglerna. Hon går sin egen väg och står upp för sig själv. Meghan visar att man alltid kan vara sig själv, oavsett i vilket sammanhang du hamnar.

Foto: Getty images

Nästa bild
Katarina Wennstam

Katarina Wennstam

Katarinas sommarprat om våld mot kvinnor och kvinnors rättigheter lämnade inte någon oberörd. Hon berättade för oss om varför vi inte får sluta bråka om kvinnors rättigheter. Hon pratar om våldet och sexbrotten, att en kvinna som har mycket sex kallades slampa och en kille kallades hingst. Har ni inte lyssnat på sommarpratet, borde ni göra det.

Foto: IBL

Nästa bild
Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

Är det någon som ständigt inspirerar så är det Malala. Hennes kampa för flickors rätt att gå i skola gjorde att hon blev den yngsta någonsin att få nobelpriset. Nu är hon 21 år och fortsätter att leda kampen. I år gick hon ihop med Apple med målet att få 100 000 flickor att gå i skola i Afghanistan, Pakistan, Libanon, Turkiet och Nigeria. Nu har också målet utvidgats till Latinamerika!

Foto: Getty images

Nästa bild
Hedda Stiernstedt

Hedda Stiernstedt

Hon har fått ett helt land att drömma sig bort till 40- och 60-talet. Hon inspirerar både som sin karaktär Nina i succéserien Vår tid är nu och som dig själv. Under #tystnadtagning och #metoo har hon varit engagerad. För Elle berättade hon att hon och Josefin Neldén (Maggan), på första inspelningsdagen av säsong två, läste upp ett uttalande om att det är nolltolerans mot trakasserier.

Foto: IBL

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!