Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

19 svarta svenska kreatörer som kommer inspirera dig till max!

Att representation och att kunna se sig själv i modetidningar, på tv och i andra offentliga sammanhang är många överens om är viktigt – och något vi som är vita ofta tar för givet och inte ens tänker på. De senaste dagarna har vi blivit (ännu mer) smärtsamt medvetna om att det inte alls är lika självklart för dig som är svart eller har ursprung från andra platser; därför har vi listat 19 kreativa och inspirerande kvinnor.

Foto: Instagram @chrystelleeriksberger, @danielarathana

Det kom ett mail till Metro Mode-redaktionen från en läsare som hade sett vår lista med 10 inspirerande Instagramkonton drivna av svarta kvinnor och undrade om vi inte kunde göra en variant även med svenska kreatörer? Sagt och gjort: här nedanför hittar du 19 svarta svenska kvinnor (utan inbördes ordning) med material i toppklass!

1–2. Elizabeth och Victoria Lejonhjärta

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Our mum called us and complained that we never post on Instagram

Ett inlägg delat av Elizabeth/Victoria Lejonhjärta (@lejonhjerta)

Två är bättre än en – det kan de här systrarna intyga, som har hängt med och hypats av Drake och varit ansikten utåt för MaxFactor, bland mycket annat.

3. Oumie Jammeh

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

R A W

Ett inlägg delat av Oumie Jammeh🧿 (@jammehoumie)


2018 slog Oumie igenom STORT i den internationella modevärlden, och vi älskade att se henne på catwalken för giganter som Louis Vuitton, Valentino och Dior – liksom de vackra bilderna som höggravid, tagna av fotografen Paul Edwards.

4. Sainabou Chune

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Finally got to style the OG Queen @nenehcherryofficial ❤️❤️❤️ #blackbeauty #nenehcherry #hairbysaina

Ett inlägg delat av Sainabou Chune (@sainachune)

5. Chrystelle Eriksberger

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Chrystelle Eriksberger (@chrystelleeriksberger)

Som sociala medier-konsult och creative content-manager har Chrystelle minst sagt en kreativ ådra, som självklart också speglas i hennes Instagram-flöde.

6. Chanelle Coleman Törnqvist

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No hair products kinda day 😅 #curlyhair

Ett inlägg delat av Chanelle Coleman Törnqvist (@chanellemademoiselle)

En av Sveriges coolaste modeller är signad hos Stockholmsgruppen och representeras av Iconic Sthlm.

7. Salem Indrias

Många fick upp ögonen för Salem när hon var med i Modettes satsning It Girls, och de senaste dagarna var hon en av alla de som valde att demonstrera till stöd för Black Lives Matter i Stockholm.

8. Abena Amoateng

PR-proffset Abena delar bland annat med sig av yoga-pass och andra motiverande inlägg på det inspirerande Instagramkontot @findthebalance.

9. Felicia Masalla

Felicia är fotografen som får oss att drömma oss bort till Bali, Costa Rica och allaa andra platser som ser ut som en riktig dröm när hon står bakom kameran.

10. Seinabo Sey

Efter hits som “Younger” och “Hard Time” och OTROLIGA framträdanden är vi övertygade om att vi fortfarande bara har sett början på Seinabo Seys karriär.

11. Daniela Rathana

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Absolut INGEN har frågat, så här kommer en lista över vilka produkter jag använde igår: Bas 🥀futuredew oil serum @glossier 🥀concealer fit me sand @maybelline 🥀translucent powder @lauramercier 🥀highlighter @beccacosmetics + @fentybeauty 🥀setting @maccosmetics Brows 🥀brow wiz @anastasiabeverlyhills 🥀dipbrow pomade @anastasiabeverlyhills 🥀boy brow @glossier Eyes 🥀Mineralize skinfinish @maccosmetics 🥀Born to run palette @urbandecaycosmetics 🥀Killawatt freestyle highliter @fentybeauty 🥀Pro tip eyeliner @glossier Lips 💋nåt cheap ass läppstift från pak’s 💋gloss bomb @fentybeauty 💋Skåne slim @lundgrenssnus PUSS!

Ett inlägg delat av Daniela Rathana (@danielarathana)

Du kanske redan har sett henne framträda på Grammisgalan eller Late Night Concert – och om inte är det hög tid att lägga till låtar som “Nu till livet” på spellistan.

12. Asabea Britton

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Märker att förlossningen närmar sig, hur kroppen och hjärnan förbereder sig. Jag blir mer introvert, tänker jämt på den kommande förlossningen, sätter allt i kontext till den. När jag de senaste dagarna översköljts av samtal om rasism och antirasism kan jag inte annat än tänka på att ett av de sammanhang där jag tydligast sett rasismens fula ansikte i vuxen ålder har varit inom vården, inte minst förlossningsvården. Det blir så tydligt där, när allt sätts på sin spets, saker är på liv och död. Människor som aldrig annars hade mötts möts, i en situation där den ena är i maktposition och den andra genomgår ett av livets mest prövande stunder. Där blir det tydligt att en människas smärta inte har samma värde som en annans. Inte tas på lika stort allvar som en annans. En persons trygghet är inte lika viktig som en annans. . . Att man inte ens i födandet, när man ger liv till världen genom ens kropp, får vara fri från den rasistiska blicken är så talande för vidden av problemet. . . I USA och Storbritannien visar forskningen tydligt vad rasismen har för konsekvenser inom mödra- och förlossningsvård. Att svarta kvinnor i USA dör 2,5 oftare än vita kvinnor till följd av graviditet och förlossning och att den siffran ökar till fem gånger så ofta i Storbritannien. Statistiken talar sitt tydliga språk och ger oss ännu ett skäl till att inte blunda för rasismen och jobba emot den i alla delar av samhället.

Ett inlägg delat av Asabea Britton (@asabea)

Som barnmorska delar Asabea med sig av sina kunskaper inom ämnet, men har de senaste dagarna även delat hjärtskärande berättelser om hur rasismen genomsyrar mödravården och till och med tar sig uttryck under själva förlossningen. Nu väntar hon sitt andra barn tillsammans med Amat Levin som driver det viktiga Instagram-kontot Svart Historia – in och följ med en gång om du inte redan gör det!

13. Sabina Ddumba

Sveriges coolaste artist är inte rädd för att säga vad hon tycker och levererar hitlåt efter hitlåt, inte minst i “Så mycket bättre”.

14. Janice Kavander

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Going natural could be the best decision I’ve made

Ett inlägg delat av ⚡️ JANICE ⚡️ (@janice.this)

Både Janice och pojkvännen Marvin Asante inledde sina karriärer i Tensta Gospel Choir där de lärde känna bland annat Sabina Ddumba, som de båda har körat bakom. De senaste åren har dock Janice tagit ett steg fram och gjort succé på allt från Grammisgalan till P3.

15. Anna Eriksson

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🧘🏾‍♀️

Ett inlägg delat av Anna🕊 (@annaerikssons)

Modellen med det vackra glowet finns hos Stockholmsgruppen, och om du inte redan har sett henne hos NA-KD så har hon kanske skymtat förbi i ditt flöde på pojkvännen Danny Saucedos Instagram.

16–17. Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glad över att vi lyckats skapa ett tryggt rum dit unga tjejer och andra kan vända sig med tankar och frågor som gör livet svårt… Tack för förtroendet❤️

Ett inlägg delat av Fannatica (@fannandownorrby)

Metro Modes tidigare bloggare Fanna är bland mycket annat programledare, föreläsare och författare. Dessutom driver hon Instagram-kontot Svart kvinna, är ambassadör för den internationella kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna och har podcasten Raseriet ihop med journalisten och programledaren Amie Bramme Sey, som bland annat programledde årets upplaga av Grammisgalan.

18. Angela Nakitende

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The sun is shining the weather is sweet 🎶

Ett inlägg delat av Angela Nakitende (@nangelas)

Förutom att hon lyckats landa ett drömjobb på H&M och tillsammans med kusinen Elly driver podcasten Om att vara, om hur det är att växa upp som svart kvinna, så delar hon även med sig av sin kamp mot sjukdomen alopecia.

19. Selam Fessahaye

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

models: @sabinaddumba @saptieu @yaaskhalifa @jrdnpltr @shar1f__ @s.e.b.b @mactacky @bennett.vv @linca.nd @amwinmusic @annaerikssons @amiejeng_ @ericaduong @kingivy232 @shahoontwins @aboutaby @cindyynatashaa @josefintran 〰️🤎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️showproduction & guest management: @seizocreative 🤎 project manager: @dimonafessahaye 🤎 hair: @sainachune @harnetghirmai @deshi1 🤎 makeup: @makeupbynaboughal @lorealmakeup 🤎 set design: @lisaberkertwallard 🤎 tack tack tack @agneswfowler mikaela, aida keflai, @ladyvnsiah 🤎 music @chapeemusic 🤎

Ett inlägg delat av Selam Fessahaye (@zelamfezzahaye)

Designerns debutvisning 2019 var en av de mest omtalade och hyllade på Stockholms modevecka någonsin – med all rätt! Sedan dess har hon bland annat fått göra kollektioner för såväl Ellos som Monki – och mer lär komma!

Läs också: 10 inspirerande Instagramkonton drivna av svarta kvinnor

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!