Nöje

20 ord du sannolikt aldrig hade hört innan 2020

Att 2020 minst sagt blev ett år som kommer att gå till historien kan vi nog alla hålla med. Vanligtvis görs spaningar på årets nyord just i slutet av året – men efter den här intensiva våren väljer vi att lista orden som på riktigt satt sig i vårt medvetande 2020.

Foto: Unsplash

Det var i Facebookgruppen 925 som Amanda Sterner valde att slänga ut frågan om vilka ord som de tror redan nu kommer att kvala in till årets nyord 2020. Många förslag kom in, och vi har nu fått tillåtelse att publicera listan hon fick ihop, tillsammans med några som Språktidningen har listat och några vi själva har lagt till.

1. Pandemys
Att stanna inne med sina vänner och göra det bästa av situationen, till och med under en pandemi – i alla fall om man frågar Sandra Beijer.

2. Karantänklippning/-lugg/kilon
Resultatet av att våren 2020 tillbringades mestadels inomhus och med minimalt med fysisk kontakt med andra, inklusive frisörer.

3. Zoom-AW
Den digitala umgängesformen vi försökte ersätta fysiska AW:s och barhäng med våren 2020 (och som alltid funkade sisådär)

4. Coronahälsning
Den ytterst märkliga fot- eller armbågs-highfive:en som fått ersätta nu när vi ska undvika att skaka hand och kramas.

5. Soffepidemiolog
Personer som inte är utbildade i ämnet, i det här fallet smittskydd, som ändå uttalar sig i det aktuella ämnet.

6. Balkongsång
När Covid-19-pandemin i början av mars orsakade de första europeiska restriktionerna skedde det i Italien, där stora delar av Lombardiet sattes i karantän. Italienarna sökte då tröst hos varandra genom att sjunga, festa och umgås från sina respektive balkonger.

7. Smittskyddsbae
Det ofrivilliga epitetet som biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten fått av personer som tycker att han är attraktiv och trevlig att titta på under presskonferenserna.

8. Papput
En typ av man som anklagas för att leva enligt gammaldags och omoderna ideal. ”Gud du är en sån papput, välkommen till 2020”.

9. Dalgonakaffe
Kaffedryck gjort på vispat snabbkaffe, socker och varmt vatten som blandas med is och mjölk.

10. Krympflation
Innehållet i förpackningen minskar men priset ändras inte i samma takt.

11. Storkukslugn
Självsäkerhet utan att vara arrogant, översatt från engelskans big dick energy. Har bland annat använts för att beskriva Anders Tegnell och Agnes Wold.

12. Coronaprojekt
Projektet du har påbörjat som sannolikt inte hade startats utan all ”extratid” under våren, till exempel att börja sticka, renovera, bygga altan, baka bröd.

13. Svemester
Semestra hemma i Sverige.

14. Hemester
Semestra på hemmaplan.

15. Statyprotest
Protestera mot statyer som föreställer personer som idag inte hade blivit staty, det vill säga med åsikter som är kränkande. Kan ske både genom rivning och andra former av protester.

16. Permitteringsbränna
Den ovanligt intensiva solbrännan man hinner få för att man kan vara ute i solen då man inte jobbar 100 %.

17. Distanskrans
Det självklara alternativet till den traditionella midsommarkransen för den som vill hålla det rekommenderade avståndet på 2 meter till andra även under midsommarfirandet.

18–20. Stryktipset är inställt

Aldrig någonsin tidigare har det skett att Stryktipset, som startades 1934, har ställts in. Kunde vi ens tänka oss en värld utan de största fotobollsligorna? Plötsligt blev intresset orimligt stort för vitrysk fotboll, liksom träningsmatchen mellan division 5- och 6-klubbarna Djursdala SK och Ankarsrums IS – och så trav …

Källa: Språktidningen, Facebook-gruppen 925

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!