Nöje

3 fraser du aldrig ska säga till äldre, enligt etikettexperter

Vissa av de välmenande saker vi ofta säger till äldre personer kan upplevas som mer negativa än vi kanske tror. Här är tre fraser som du helst ska undvika när du samtalar med någon i mogen ålder.

Foto: Shutterstock

Det är ingen hemlighet att det finns många negativa uppfattningar kring åldrande i vår kultur: istället för att betraktas som en naturlig del av livet ses åldrandet ofta som något vi måste försöka fördröja och bekämpa.

Detta är naturligtvis helt meningslöst, och som Reader’s Digest skriver finns det faktiskt forskning som visar att en positiv syn på att bli äldre gör att vi mår bättre och lever längre! Så låt oss en gång för alla sluta tala illa om att åldras – och upphöra med att slänga ur oss fraserna nedan.

1. “Du ser bra ut för din ålder”

En av vårt samhälles tristaste tendenser är att förknippa skönhet med ungdom. Att säga att någon ser bra ut för sin ålder förstärker idén att endast unga personer kan vara vackra, en stereotyp som är lika tråkig som den är osann: skönheten ligger trots allt i betraktarens öga!

Så nästa gång du vill ge en komplimang, prova att istället säga ‘Du ser bra ut’ utan det onödiga tillägget ‘för din ålder’.

2. “Det här kan jag inte ha på mig längre, nu när jag är över x år”

En negativ kommentar som hänger samman med ålder går sällan andra obemärkt förbi. Av någon anledning anser många att kläder som korta kjolar eller magtröjor endast passar yngre personer – men varför sätta en åldersgräns på saker som gör oss glada?

När vi uttrycker oss på detta sätt gör vi att andra personer kan börja ifrågasätta sina egna klädval, och om det är något vi knappast behöver mer av i vår kultur så är det att skamma kvinnor för val som endast påverkar dem själva.

Så gör dig själv (och andra) en tjänst och klä dig precis som du vill oavsett ålder!

3. “Hur gör du för att se så ung ut?”

En ganska vanlig “komplimang” är att säga att någon “åldras baklänges” eller ser ovanligt ung ut. Detta är i själva verket ren rappakalja skapad av företag vars produkter utlovar orealistiska resultat.

Sanningen är att vi inte kan inte förhindra åldrande och eller vrida tillbaka klockan – alla åldras vi och detta är något positivt. Att bli äldre är ett privilegium som inte är alla förunnat. Så nästa gång du känner för att påpeka någons ålder, ställ dem istället en fråga som handlar om deras livserfarenhet, exempelvis vad de anser vara nyckeln till lycka. Detta bäddar för ett långt mer intressant svar!

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!