Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

3 tips för att hålla ditt vegetariska nyårslöfte

Har du lovat att äta mindre kött i år, eller rentav att helt övergå till en vegetarisk kost? Här tre tips som hjälper dig att hålla ditt vegetariska nyårslöfte.

Nyttigt, gott och klimatsmart – fördelarna med en vegetarisk kost är många. Därför är det allt fler som avger nyårslöftet att bli vegetarianer, men ibland kan det behövas lite hjälp på traven.

Här är Hello Fresh’s kulinariska expert och chefskock Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldans bästa tips på hur du håller ditt vegetariska nyårslöfte hela året.

1. Förnya de traditionella recepten

Tanken på att lära sig en mängd nya recept kan kännas överväldigande, men enligt Kaldan är detta inte nödvändigt när du övergår till en vegetarisk kost. Allt du behöver göra är att ersätta köttet med proteinrika, växtbaserade alternativ, som linser, kikärter, tofu eller bönor.

“Köttfärsen i tomatsåsen och andra grytor kan enkelt bytas ut med rivna grönsaker, svamp eller linser. Det går även bra att ersätta köttet med ägg eller ost i de flesta rätter”, säger Kaldan.

2. Planera veckomenyn i förväg

Planering är A och O om du vill förändra din kost. Börja middagsplaneringen tidigt och låt dig inspireras av recept från kokböcker eller på nätet (här på Metro Mode hittar du till exempel mängder av utsökta vegetariska och veganska recept!).

“Enkla middagar i en hektisk vardag kan vara pizza med tomatsås och mozzarella eller daal med röda linser”, tipsar Kaldan.

3. Testa nya ingredienser och sätt att tillaga maten på

I en vegetarisk kost är grönsaker och bönor, linser och kikärtor inte tillbehör utan har istället en central roll – så experimentera med tillagningen av dem!

“Grönsaker kan kryddas, kokas, stekas i olja eller smör, grillas och mycket mer”, säger Kaldan. “Låt dig inspireras av mat från olika delar av världen och prova till exempel en enkel grekisk sallad med halloumi eller nudelsallad med sojadressing och krispiga grönsaker.”

Sugen på att komma igång? Här nedan hittar du Kaldans recept på krispig blomkål med mycket umami-smak.

Källa: Hello Fresh

Krispig blomkål med vitlöksris och wokade grönsaker KÖP

Krispig blomkål med vitlöksris och wokade grönsaker

2 personer – tillagningstid: 35 minuter

Du behöver: 

1 st blomkål

50g panko ströbröd

Stor nypa med chiliflakes

3 msk aioli

Ketchup

2 st vitlöksklyfta

1 msk smör

Lite olivolja

150 gr jasminris

3dl vatten

¼ msk salt

En näve spenat

1 st morot

1 st gurka

2 st salladslök

10 gr sesamfrön

4 tsk sojasås

4 tsk majonnäs

Gör så här: 

Tillaga blomkålen

Sätt på ugnen på 220 °C / 200 °C varmluft. Skär blomkålen i små buketter. Blanda en nypa chiliflakes, aioli och lite ketchup i en skål. Tillsätt blomkålen och vänd tills den är täckt med dressing. Tillsätt sedan panko och blanda tills blomkålen är täckt. Sprid ut den panerade blomkålen och kvarvarande panko på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 25-30 min.

TIPS: Se till att sprida ut blomkålen på plåten så att den tillagas jämt.

Koka vitlöksris

Finhacka eller pressa vitlök. Smält en klick smör med en skvätt olivolja i en kastrull på medelhög värme. Fräs vitlöken i 1-2 min. Tillsätt vatten, ris och salt och låt sedan koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Ta kastrullen från värmen och låt vila under lock i 10-15 minuter, eller tills vattnet absorberats.

Förbered grönsaker

Skölj och grovhacka spenat. Skär oskalad morot i tunna halvmånar. Skiva salladslöken i tunna skivor och håll de vita och gröna delarna separat. Skiva gurkan tunt.

 Blanda chilimajonäs

Blanda sesamfrön, en generös nypa chiliflakes, sojasås, majonnäs och lite ketchup i en skål. Vispa med en gaffel eller visp.

Stek grösaker

När riset har 5 min kvar, värm upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek morot under omröring i 3-4 min. Tillsätt spenat och den vita salladslöken och stek i 1-2 minuter under omrörning.

 Servering

Lägg upp vitlöksriset och toppa med stekta grönsaker, krispig blomkål och gurka. Ringla över lite chilimajonnäs och garnera med den gröna salladslöken.

 

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!