Nöje

4 saker som avgör om en kyss blir underbar – eller fruktansvärd

De flesta har upplevt åtminstone några kyssar som får det att pirra i hela kroppen. Tyvärr bär de flesta också på den motsatta erfarenheten. Men vad är det egentligen som avgör om en kyss blir fantastisk eller fruktansvärd? Nedan listar vi fyra faktorer som är avgörande för upplevelsen av en kyss.

Foto: Unsplash

Passionerade och intima kyssar är en central del av många romantiska relationer. Utöver att få oss att må bra är njutningsfulla kyssar tätt förknippade med sexuell upphetsning och attraktion. I en studie från 2020 framkom det att par som kysser varandra ofta också har mer positiva upplevelser av sex med sin partner. Par som kysstes oftare var dessutom oftare mer nöjda i sina relationer.

Nedan listar vi vilka fyra faktorer som är avgörande för om en kyss upplevs som underbar – eller inte.

4 avgörande faktorer för upplevelsen av en kyss

Hur bra den känns rent fysiskt

Vissa fysiska faktorer, allt från hur partnern rör tungan, läpparna och huvudet till hur deras andedräkt är.

Din partner

Vem du kysser är också avgörande för upplevelsen och om du har en romantisk eller sexuell spänning med personen. Är det en främling? En crush? En stabil kärleksrelation?

Var och när kyssen äger rum

Sammanhanget för kyssen spelar också roll – omständigheterna för hur kyssen inträffade. En romantisk semester efter en avslappnad middag? På dansgolvet på en nattklubb? I soffan framför en film med en popcornskål i knäet?

Din känslomässiga upplevelse

Hur den känslomässiga upplevelsen såg ut. Blev du upprymd? Euforisk? Kär? Avtänd?

Enligt en undersökning upplever vi de bästa kyssarna med en partner som är betydelsefull för oss, någon vi redan har en relation med och känner en stark attraktion för. Känslorna, omständigheterna och kontakten med en romantisk partner var av större vikt än exakt hur kyssen såg ut, rent fysiskt. Kyssar är också ofta viktigare före sex än efter och mycket centrala för en meningsfull och nära kärleksrelation.

De värsta kyssarna beskrevs istället som fysiskt outhärdliga, deltagarna beskrev dem med avsky och äckel. Exempel på dåliga kyssar handlade också ofta om för mycket tunga eller saliv.

Källa: Psychology Today

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!