Nöje

4 vanliga saker som par bråkar om på julen

Ryker du och din partner alltid ihop under julen? Det är ni inte ensamma om. Så här återställer ni julfriden på ett kick!

Foto: Unsplash

Under julen är det lätt att tjafs om sysslor och pengar tar överhanden. Här är de vanligaste källorna till bråk under högtiden – och hur ni löser problemen.

1. Uppdelning av sysslor

Det är mycket som ska göras inför julfirandet: mat ska lagas, hem städas och presenter inhandlas. Om en av er gör merparten av sysslorna kommer det garanterat bli bråk i något skede.

Lösning: Gör en lista över sysslorna och dela upp dem i två kategorier: sådant som måste göras och sådant som inte är lika nödvändigt. Dela sedan upp sysslorna i den första kategorin mellan er. Det är lättare att få saker och ting gjorda när man har dem svart på vitt.

2. Julbudgeten

Pengar är något som många par bråkar om under julen. Ett klassiskt problem är att en person i relationen gärna lägger en extra slant på presenter, dekorationer och mat, medan den andra är mer sparsam.

Lösning: Gör upp en budget där ni bestämmer hur mycket ni får spendera på varje kategori.

3. Var man ska fira jul

Detta är ett evigt problem: din partner vill fira jul hos sin familj, och du vill fira med din egen.

Lösning: Försök komma fram till en kompromiss. Kan alla komma hem till er istället, eller kan ni komma överens om att fira hos varandras familjer vartannat år?

4. Bråk med svärföräldrar

Julen är en tid då familjen samlas, något som inte alltid går harmoniskt till. En källa till konflikt kan vara en svärförälder som gärna kommenterar (läs: kritiserar) allt från matlagning till inredning.

Lösning: Istället för att ta ut din frustration på din partner, prata med svärföräldern på följande sätt: “Jag känner [en känsla] när du [en handling]. Var snäll och [det du vill att personen gör]. Till exempel: “Jag känner mig ledsen när du kritiserar min matlagning. Var snäll och säg inte att min mat är äcklig, även om du inte tycker om den.

Källa:

Family HQ, The Sun

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!