5 enkla recept med marinerad tofu
Publicerad den 10 november 2022 av Metro Mode
I samband med att Yipin släpper två spännande tofunyheter delar de även fem härliga recept på god, billig och snabblagad vegetarisk mat. Spana in de härliga recepten nedan där tofun står i centrum!

Yipin lanserar nu två helt nya produkter – tofu sojasås & ingefära och sjögräs & dill. Vill du laga god, billig och enkel vegetarisk mat är tofun din bästa vän i köket! Med färdigmarinerad tofu blir det ännu enklare, och även billigare i jämförelse med kött, fågel och fisk. Spana in 5 härliga vardagsrecept med tofu nedan!
*Använder du en naturell tofu kan du smaksätta den med lite extra sojasås, direkt i stekpannan.
Saffranssoppa med tofu
30 min / 4 portioner Du behöver: 230 g Yipin tofu sjögräs & dill 115 g Yipin tofu alspånsrökt (½ pkt) 1 gul lök valfritt matfett till stekning ½ purjolök 2 morötter 1 vitlöksklyfta 1 msk tomatpuré 2 dl valfri matlagningsgrädde 4 dl vatten ½-1 dl vitt vin 1 msk citronjuice 1 grönsaksbuljongtärning ½-1 pkt saffran 4 potatisar salt och peppar Tillbehör valfri creme fraiche färsk dill Så gör du- Finhacka gul lök, vitlök och purjolök. Dela morötter i 1 cm tjocka skivor och tofun i 2 cm stora kuber. Dela potatisen i medelstora bitar.
- Stek gul löken i en stor gryta på medelhög värme tillsammans med lite matfett, tills genomskinlig. Tillsätt resterande grönsaker i kastrullen tillsammans med tomatpuré. Blanda om.
- Addera alla övriga ingredienser i grytan och låt puttra i ca 30 min, eller tills potatisen mjuknat. Rör om från och till.
- Addera mer vatten om så önskas, smaka av med salt och peppar, samt mer saffran vid behov.
- Servera i djupa skålar, gärna med en klick fraiche och färsk dill!

Wok med krispig tofu och ris
20 min / 4 portioner Du behöver 2 x 230 g Yipin tofu sojasås & ingefära *eller 400 g Yipin fast naturell tofu 4 msk japansk sojasås 2-3 msk agavesirap eller annan sötning 2 vitlöksklyftor 4 morötter 2 röda paprikor 2 broccoli 4 portioner ris Tillbehör salladslök lime sesamfrön Så gör du- Torka av tofublocket med en kökshandduk och skär i 1 x 2 cm stora bitar. Riv ingefära och vitlök. Strimla morot tunt och skär paprika och broccoli i medelstora bitar. Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
- Stek tofun gyllene på medelhög värme i neutral olja. Sänk värmen något och tillsätt sojasåsen, sötning, ingefära och vitlök. Stek på tills tofun dragit åt sig såsen och fått önskad yta. Lägg tofun åt sidan.
- I samma panna, addera lite olja och stek grönsakerna i några minuter, tills de mjuknat.
- Vänd i tofun i pannan och blanda om. Låt värmas upp i någon minut.
- Servera med kokt ris, toppa med salladslök, lime och sesamfrön!

Sprödbakad tofu med remouladsås och potatis
2 portioner / 30 min Du behöver: 230 g Yipin tofu sjögräs & dill 1 ½ dl pankoströbröd 3 msk majsstärkelse 3 msk valfri matgrädde 5 st potatisar 2 dl ärtor Remouladsås 1 dl valfri creme fraise ½ dl valfri majonnäs 1 msk hackad dill 1 msk citronjuice salt och peppar Tillbehör: färsk dill citron Så gör du: 1. Koka potatisen och ärtorna. 2. Dela tofun i två-fyra filer. Häll upp panko, majsmjöl och matgrädde i 3 separata tallrikar. Doppa fileerna först I majsmlöjet, sedan matgrädden och till sist i panko. 3. Stek i en stekpanna med neutral olja på medelhögvärme, tills gyllene och krispiga på båda sidor. 3. Remolaudsås: Blanda creme fraiche, majonnäs, dill, citronjuice och salt och peppar till en sås. 4. Servera allt tillsammans med färsk dill och citron!
Stekt tofufilé med dillsås och potatismos
20 min / 4 portioner Du behöver: 2 x 230 g Yipin tofu dill & sjögräs 10 medelstora potatisar 3 dl frysta ärtor en klick smör/margarin en skvätt växtdryck/mjölk Sås 6 dl valfri matgrädde 4 msk citronjuice 1 grönsaksbuljongstärning 2 msk färsk dill (hackad) salt & peppar ev. majsstärkelse för tjockare sås Tillbehör färsk dill Så gör du- Koka potatis tills mjuk, samt gröna ärtor. Mixa eller vispa potatisen till ett mos, och blanda i en skvätt mjölk och en klick smör. Mixa tills fluffigt och smaka av med salt och peppar.
- I en kastrull på medelhög värme, tillsätt alla ingredienser till såsen och koka i ca 5 min eller tills den tjocknat något. För tjockare sås: blanda 1 tsk majsstärkelse med lite kallt vatten i en liten skål. Rör sen ner i kastrullen och låt värmas på tills såsen tjocknat.
- Skiva tofublocken i 2-4 filéer vardera. I en stekpanna med lite smör, stek tofun på medelhög till hög värme, på varje sida tills den blir gyllene.
- Servera med mos, ärtor och färsk dill. Njut!
Nudelwok med marinerad tofu
2 portioner / 20 min Du behöver: 230 g Yipin sojasås & ingefära *eller extra fast naturell tofu 2 msk ljus sojasås 1 vitlöksklyfta 1 cm ingefära 1 morot 1 röd paprika ½ vitkål 1 gul lök 1 msk kinesisk soja 2 portioner valfria nudlar Tillbehör salladslök sesamfrön Så gör du:- Torka av tofublocket med en kökshandduk och pressa försiktigt ut lite vatten. Skär tofun i 1×2 cm stora bitar. Riv ingefära och vitlök. Strimla morot, vitkål och paprika. Skär gul lök i medelstora bitar.
- I en wok- eller stekpanna, stek tofun på medelhög värme i lite neutral olja tills den blir lite gyllene. Sänk värmen något och tillsätt hälften av den ljusa sojasåsen samt hälften av den rivna vitlöken och ingefäran. Stek tills tofun fått en krispig yta. Lägg undan tofun på en tallrik.
- I samma panna, addera olja och alla grönsaker. Tillsätt resten av den ljusa sojan, vitlöken och ingefäran, samt kinesisk soja. Stek tills grönsakerna mjuknat.
- Koka nudlar enligt anvisning på förpackningen. Vänd i nudlarna i wokpannan och lägg till sist i tofun. Blanda om i någon minut.
- Servera och toppa med salladslök och sesamfrön!
Mer från Metro Mode
- Nöje
"Hudlös": Joakim Lundell vill ge unga hopp med ny tv-serie
- Nöje
Sommarpratare 2025 - Här är hela listan för Sommar i P1
- Nöje
Många gör fel när de kokar färskpotatis – här är expertens tips
- Nöje
10 tv-serier att kolla in i sommaren 2025
- Nöje
Marängtårta i långpanna med lemon curd och sommarens alla bär
- Nöje
Tipspromenad till midsommar: 10 frågor för vuxna
- Nöje
Tipspromenad till midsommar: 10 frågor för barn