Nöje

5 goda recept på grilltillbehör med ogräs

Ölvarumärket Falcon slår ett slag för alla trädgårdsägares nemesis – ogräset! En helt unik meny av ogräsrecept som inspirerar alla hemmakockar framför grillen till att ta ut svängarna!

Med initiativet “Gräsligt gott” har komikern och kocken Nisse Hallberg, tillsammans med Falcon, utforskat möjligheterna med trädgårdens mest hatade invånare – ogräset.

Oinbjudna gäster blir kvällens höjdare

Bland de oinbjudna gästerna som växer i rabatten kan man hitta flera som kan göra underverk för såser, sallader och snacks. Varje år fylls det naturliga skafferiet på med hundratals ätbara växter bland svampar och bär. För att visa hur ogräset kan lyfta grillkvällen till nya höjder har Falcon tagit hjälp av Nisse Hallberg som tagit fram sina bästa recept på grilltillbehör som tillagas med ogräs.

Därför kan du nu lätt plocka ingredienser till kvällens middag mellan stenplattor, i rabatten och runt husknuten. “Odlingsintresset har ju som alla vet skjutit i höjden det senaste året, men samtidigt har alla inte möjlighet att odla från egen trädgård eller balkong. Däremot har vi alla tillgång till ogräset, och grillningen är ett perfekt sätt att visa hur det kan användas och det kan också vara svingott! Mötet mellan ogräsblad och grillmarinad har spännande kontraster, som jag tror kan göra många nyfikna, och med handen på hjärtat perfekt för oss som är lite slöa. Tanken är att recepten ska vara enkla för vem som helst att följa och laga, för om jag klarar det så gör ni det utan tvekan”, säger Nisse Hallberg.

Spana in de goda recepten nedan!

Blomsterbearnaise

Blomsterbearnaise

Ett riktigt fint tillbehör till grillad fisk eller grillad grön sparris. Blomsterbearnaisen görs mer eller mindre som en vanlig bearnaise men istället för dragon så använder du vilda ogräsblommor som smaksättare. Väldigt gott och en fröjd för ögat.

Ingredienser:

300 g smör
4 st äggulor
3 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
1 schalottenlök
1 krm salt
2 msk kamomillblommor

Före servering: 
2 msk häggblommor
2 msk åkerviol
2 msk ramslöksblommor

 

Gör så här: 
Smält & skira smöret.

Finhacka schalottenlöken och koka upp tillsammans med vinägern, vattnet och kamomillblommorna. Låt blandningen stå och dra tills den svalnat och sila av vätskan.

Blanda äggulorna, vinägerblandningen och salt över ett vattenbad. Värm försiktigt under konstant vispning tills blandningen tjocknar något och blir fluffig (ca 65 °C). Börja då tillsätta det skirade smöret lite i taget under vispning tills allt är inkorporerat.

Smaka av och tillsätt mer salt eller en skvätt vinäger efter egen smak.

Precis före servering vänder du i dina sköljda, plockade blommor i bearnaisen och serverar.

Nästa bild
Nässelchips med svampsalt

Nässelchips med svampsalt

Ett ogräsigt alternativ till grillchips är de här frasiga nässelchipsen med svampsalt. De kan med fördel friteras dagen innan servering och är supergoda att doppa i en örtyoghurt eller hummus.

Ingredienser:

100 g grötris
300 g plockade, späda brännässlor
Vatten
Olja till fritering (typ neutral rapsolja)
1/2 dl flingsalt
1 dl torkad vildsvamp (typ trattkantarell och karljohansvamp)
1/4 krm svart tryffelolja

 

Gör så här: 
Nässelchips 
Koka riset med dubbel volym vatten.

Låt det koka upp och sjud sedan på låg värme under lock.

När riset är mjukt och blandningen har texturen av gröt (ca 20 min) tillsätter du dina plockade och sköljda nässlor.

Värm under omrörning tills nässlorna minskat i volym, mjuknat och blandats med riset (ca 5 min).

Mixa blandningen i en blender eller matberedare tills den är helt slät.

Bred ut på ugnsplåtar med smörpapper (optimalt är silikonmattor om du har) och torka i ugnen med öppet spjäll på ca 60 °C över natten.

Värm oljan till 180 °C. Bryt dina chips till rätt storlek i förhållande till kastrullen du friterar i. (De tredubblar i storlek).

Fritera chipsen ett i taget med en pincett ca 30 sek på ena sidan, vänd sedan på chipsen och kör ytterligare ca 15 sek på andra sidan. Chipsen puffar upp fint precis som räkchips. Om du upplever att de inte puffar är temperaturen på oljan för låg, minst 180 °C behövs.
OBS. Var försiktig när du friterar hemma!

Svampsalt
Mixa samman salt, torkad svamp & tryffelolja till en sandig konsistens och förvara sedan i en lufttät behållare. Går fint att använda till att smaksätta andra anrättningar också såsom grillad kyckling, risotto, helgrillad blomkål och dylikt.

Nästa bild
Marinad av ramslöksolja

Marinad av ramslöksolja

Ramslöksoljan har massor av användningsområden att utforska. Du kan smaksätta den ytterligare på olika sätt och använda som marinad till kött, fisk eller kanske främst grönsaker, som kommer att bli en riktig favorit.

Ingredienser: 

300 g sköljda ramslöksblad
150 g bladspenat
200 g neutral rapsolja
100 g ramslöksblad
Havssalt

 

Gör så här:

Värm oljan till ca 80 °C.

Lägg spenat och 300 g ramslöksblad i en blender, häll över den varma oljan och mixa på högsta hastigheten i ca 8 minuter.

Sila oljan genom en silduk och låt droppa igenom sakta.

Finhacka 100 g ramslöksblad och blanda ner i oljan när den svalnat

Smaka av med havssalt. Förvara marinaden i kyl för att bibehålla den fina gröna färgen.

Nästa bild
Vildlöksrubb

Vildlöksrubb

Denna vildlöksrubb kan göras en gång och användas flitigt under hela grillsäsongen. Är perfekt till lite kraftigare grilldetaljer som exempelvis fläskkarré, där man vill få till en ordentlig karamellisering.

Ingredienser:

2 dl späda blad av löktrav
2 dl ramslöksblad
1 msk korianderfrö
1 msk svartpeppar
1 msk rårörsocker
1 msk vitlökspulver
1 msk torkad chili
1 msk flingsalt

 

Gör så här:

Mortla först bladen tills de är nedbrutna.

Mortla sedan i de torkade kryddorna.

Bred ut på smörpapper och låt stå framme och torka på köksbänken över natten.

Mortla blandningen ytterligare en gång och förvara sedan i en lufttät behållare.

Nästa bild
Sallad på primörgrönt med ramslöksdressing

Sallad på primörgrönt med ramslöksdressing

Superhärlig grönsallad med allt det späda gröna som våren har att erbjuda. Tänk på att plocka de allra finaste skotten och bladen då ogräs kan bli lite väl potent när det fått växa till sig för mycket.

Ingredienser:

Till salladen
1 dl våtarv
1 dl späda röllekablad
2 dl ängssyra
2 dl späda maskrosblad
2 dl svinmålla
1 dl kirskål
1 dl ramslöksblommor
1 huvud valfri salladssort (typ ekbladsallad)

Dressing:
3 msk ramslöksolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
Salt

 

Gör så här: 
Skölj allt ogräs noggrant och slunga ordentligt bort allt vatten.

Dressingen: blanda ramslöksolja med en god vinäger och lite dijonsenap.

Blanda salladen med dressingen precis före servering.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!