Nöje

5 tecken på att du blev curlad som barn

Behöver du dina föräldrars hjälp för att fatta viktiga beslut? Är du en perfektionist som ser dina föräldrar som några av dina bästa vänner? Då kan du ha blivit curlad som barn, enligt psykologen Wendy Mogel.

Foto: Unsplash

Att bli “curlad” är ett uttryck som innebär att barn får så mycket hjälp att de påverkas negativt. Men hur vet man om man har fått en normal portion hjälp av sina föräldrar som barn, eller om man faktiskt blivit curlad?

Här listar Psykologen Wendy Mogel fem saker som kan tyda på att du blev curlad som barn:

1. Du ringer dina föräldrar innan du fattar viktiga beslut

Ju äldre du blir, desto mer måste du lära dig att lita på ditt eget omdöme i frågor som rör till exempel karriären. Att ständigt få hjälp och råd från dina föräldrar kan ha en negativ effekt på din förmåga att ta egna beslut.

“Lägg ner telefonen, känn av obehaget och reflektera över vad du skulle vilja prova eller göra”, råder Mogel.

2. Du ser dina föräldrar som några av dina bästa vänner

Självklart är en god relation med föräldrarna positivt – så länge det inte hindrar dig från att skapa nära relationer med andra personer.

“Vårda vänskapsrelationer utanför de som är lättillgängliga, bekväma och bekanta”, säger Mogel som tipsar om att prova på en ny sport eller hobby för att komma igång.

3. Du föraktar dina föräldrars hjälp och stöd

För vissa innebär ekonomiskt stöd från föräldrarna att dessa känner att de har rätten att ifrågasätta sina barns livsval. Fråga dig själv om detta är fallet för dig och dina föräldrar, råder Mogel.

Den andra frågan är: tar du emot hjälp när du i själva verket skulle kunna klara dig själv? I så fall menar Mogel att det är dags att sluta använda “skadligt” föräldraskap som en ursäkt för att inte växa, experimentera eller ta risker.

4. Du känner dig otroligt nervös hela tiden

Om du upplever att du lider av ångest är det en bra idé att söka professionell hjälp, säger Mogler tipsar om följande:

“[Denna typ av] föräldraskap innebär att dina föräldrar har kommunicerat till dig att utan deras hjälp så kommer du befinna dig i fara. Så betrakta oron som en tanke, respektfullt och neutralt, istället för en sanning som du måste agera efter.”

5. Du är en perfektionist och är besatt av dina prestationer

Många barn som har curlats under sin uppväxt tror att de måste leva upp till sina föräldrars förväntningar, vilket skapar prestationsångest.

“Välj att göra saker som du tycker är spännande eller lockande eller kittlande eller – vågar vi säga det – roliga”, säger Mogler. “Prova det, även om det inte passar in på den supersmala väg som din familj har bestämt är den enda vägen till framgång.

Källa: HuffPost

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!