Nöje

5 tips för sundare och tryggare dejting

Att ha fjärilar i magen inför en dejt kan var en härlig känsla, men när magkänslan istället blir en varningsklocka är det dags att ta till åtgärder. Här är fem tips från Tinder för en tryggare dejting!

Foto: Unsplash

Har du någon gång känt dig otrygg när du dejtat en ny person? Då är du inte ensam. Enligt en ny Sifo-undersökning utförd på uppdrag av Tinder uttrycker 22 procent av svenskarna en oro för diskriminering, trakasserier och verbala påhopp i samband med nätdejting. Dessutom svarade 39 procent av svenskarna att de informerar någon om vart de ska gå på dejt.

Vill sprida kunskap om säkert och hälsosamt dejtande

Med detta i åtanke har Tinder tillsammans med moderbolaget Match Group lanserat ”En guide till sundare dejting”. Det görs i samarbete med NO MORE, en global ideell organisation som arbetar mot våld i hemmet och sexuella övergrepp.

Guiden erbjuder praktiska tips och råd som täcker alla delar av dejtingresan (online och IRL) – allt från hur man på bästa sätt visar upp sitt sanna jag, till att uppmuntra användarna att utnyttja säkerhetsfunktioner i apparna och lära sig identifiera ”varningsflaggor” och respektera gränser.

“När det kommer till smart dejtande tänker vi ofta på fysisk säkerhet. Men vi upptäckte att 1 av 3 svenskar mellan åldrarna 18 och 29 oroar sig lika mycket för risken att bli diskriminerade, trakasserade eller verbalt påhoppade när de dejtar (27 %) som de oroar sig för sin fysiska säkerhet (31 %). Syftet med ‘En guide till sundare dejting’ är att informera och sprida kunskap om säkert och hälsosamt dejtande på ett sätt som alla kan dra nytta av”, säger Pamela Zaballa, VD för NO MORE i ett pressmeddelande.

Nedan hittar du ett urval av tipsen för sundare dejting online och offline!

Så dejtar du på ett sunt sätt – 5 tips

Här är ett urval av tipsen för sundare dejting online och offline:

  1. Var uppmärksam på “red flags” såsom brist på information, otydliga bilder och sexistisk eller rasistiskt innehåll. Använd apparnas fotoverifieringsverktyg, och leta efter en blå bock i andras profiler för att matcha med någon som är verifierad i första hand. 
  2. Utnyttja den teknik som finns för att lära känna varandra ordentligt online innan ni går på en dejt IRL. Var försiktig med att dela personlig information och ta din tid. Var tydlig med dina känslor och intentioner för att försäkra dig om att ni är på samma sida.
  3. Se till att det är fler än ni två som vet om er dejt – så att en vän eller närstående vet vart du ska och vem du ska träffa. Välj en offentlig plats för dejten och glöm inte att hålla din vän uppdaterad om någonting förändras kring din dejt, oavsett om det är platsen, tiden eller något annat. 
  4. Var snäll och respektfull i din kommunikation istället för att ghosta om det inte känns rätt med en match. Ibland är det dock bäst att snabbt avsluta kontakten genom att ta bort, blockera och rapportera, om du känner dig obekväm eller om din matchnings beteende inte känns okej. 
  5. Det är du som bestämmer (alltid!) – känn aldrig press att tvinga fram något eller vara någon du inte är. Dejting ska vara ömsesidig och behöver kännas rätt för båda två. Om du råkar vara den som blir lämnad, och om det sker oväntat, är det bäst att ta ett steg tillbaka. Trots att det kan vara jobbigt ska du aldrig förolämpa eller försöka få personen att ändra sig, och samtidigt komma ihåg att hen inte är skyldig dig någonting.

Här kan du få mer stöd

Match Groups Guide till sundare dejting finns nu tillgänglig på NO MORE:s hemsida på svenska, norska, danska, engelska, tyska och spanska med fler språk på väg under de kommande veckorna. Dejtare kan få ytterligare stöd och viktig information genom Tinders säkerhetscenter samt NO MOREs globala katalog med stödlinjer som täcker över 200 länder i hela världen, inklusive Sverige..

Du som har Tinder kan dessutom rapportera olämpliga konversationer på appen genom funktionen ”Besvärar detta dig?”, medan funktionen ”Är du säker?” i realtid uppmanar användare att tänka efter kring vad de skriver till andra användare.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!