Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

6 veganska rätter vi vill äta i värmen

Vår tidigare bloggare Flora Wiström har tipsat om 6 goda veganska rätter vi vill äta i värmen – vad sägs om en saftig sallad med vattenmelon eller nytänkande tacos med blomkål? Ut och njut i solen!

Foto: Unsplash

Vattenmelonsallad KÖP

Vattenmelonsallad

Du behöver: Vattenmelon, gurka, lime, mynta, koriander (om du vill), hoisinsås och jordnötter.

1. Skär gurka och vattenmelon i bitar som är lagom stora att stoppa i munnen. Lägg dem i en skål och täck över med plastfolie och ställ in i kylen i 15 minuter medans du gör dressingen. (Kan stå där upp till 4h).

2. Dressing: Pressa limen och häll sedan ned den i lite hoisinsås och rör om.

3. Häll gurkan och vattenmelonen i ett durkslag och låt dem rinna av.

4. Häll över dressingen.

5. Hacka mynta och jordnötter och strö över salladen. Toppa med koriander (valfritt)

Recept: BuzzFeed

KÖP

Nästa bild
Pizza med grönkålspesto, kikärtor och kronärtskocka KÖP

Pizza med grönkålspesto, kikärtor och kronärtskocka

Tar ca 30 min

Pizzadeg:

192g vetemjöl (plus lite extra när man bakar ut)
1/4 tsk salt
1 msk extra virgin olivolja
2 tsk nigellafrön/svartkummin
1,2 dl varmt vatten

 

Kålpesto:
67 g färsk grönkål (hackad)
1 msk extra virgin oil
67 gram solrosfrön
2 vitlöksklyftor
1 msk citronjuice
Peppar, salt

 

Topping:
67 g grönkål (ta bort stammen)
80 g kokta garbanzo bönor (kikärtor).
90 g broccoli (delade i små buketter)
1 liten lök delad i ringar
10 kalamata oliver (urkärnade och delade i hälften)
4-5 kronärtskockshjärtan halverade (burk)
1 tsk hampafrön
35 g pinjenötter
Peppar
Färsk basilika och mynta för dekoration

Recept: The awesome green

KÖP

Nästa bild
Majskolvar med koriander, lime och paprikakrydda KÖP

Majskolvar med koriander, lime och paprikakrydda

Du behöver: 
4 majskolvar
2 msk virgin kokosolja
Rökt paprikakrydda
1 lime delad i klyftor
1 handfull med hackad koriander
Salt, peppar

1. Hetta upp grillen.
2. Lägg majskolvarna (med skalet täckt) direkt på grillen. Lägg på locket och grilla ca 15-20 min eller tills alla sidor av skalet är förkolnade. Vänd på dem emellanåt. Ta bort från grillen och låt dem svalna till du kan hantera dem utan att bränna dig.
3. Ta bort skalet från majskolvarna. Ta antingen bort det helt eller vik det bara helt tillbaka och använd som handtag.
4. Pensla kokosolja på majskolvarna och lägg dem på ett serveringfat. Strö över lite rökt paprikakrydda, pressa över limejuicen och toppa med koriander, salt och peppar.

Recept: Blissful Basil

KÖP

Nästa bild
Tacos med stark harissabakad blomkål KÖP

Tacos med stark harissabakad blomkål

Du behöver:
1 Blomkål
Harissapuré
Olivolja
1/2 rödkålshuvud
Äpplecidervinäger
3 lime
Avokado (mogen!)
Koriander
Tortillas

1. Rosta blomkålen. Blanda lite harissapuré med olivolja och lite salt. Blanda runt tillsammans med blomkålen tills den är helt täckt. Lägg den på en plåt och in i ugnen ca 30 minuter. (OBS! Vänd på blomkålen efter halva tiden!)

2. Röd kålslaw – Strimla rödkålen i tunna skivor och lägg de i en skål tillsammans med äppelcidervinäger, olivolja, limejuice och salt. Blanda runt och låt det stå tills serveringen.

3. Mosa avokadon i en skål. Tillsätt hackad koriander, limejuice och salt och blanda ihop.

Servera med ex skivad jalapenjo, purjolök och crème fraîche

Recept: The last food blog

KÖP

Nästa bild
Smörgås med groddar och mosade kikärtor KÖP

Smörgås med groddar och mosade kikärtor

Sallad:

1 burk kikärtor (sköljda)
55 g finhackad inlagd gurka
1/2 hackad rödlök
2 msk majonnäs av valfri sort
2 1/2 tsk grov senap
1 1/2 tsk äppelcidervinäger
1/4 tsk dillfrön (hackade)
1/8 tsk gurkmeja
8-10 vridningar på pepparkvarnen.

Använd en potatismosare och mosa kikärtorna grovt. Tillsätt den inlagda gurkan, lök, majonnäs, senap, vinäger, salt och dill. (Valfritt gurkmeja och svartpeppar). Blanda väl och smaka av.

Spara i en burk i upp till 2 dagar.

Till smörgåsen:
Flerkornigt bröd
Groddar
Kål
Rivna morötter
Sallad
Tomater

Recept: Vanilla and Bean

KÖP

Nästa bild
Grillad sötpotatis med mynta och chilisås KÖP

Grillad sötpotatis med mynta och chilisås

2 stora sötpotatisar (tvättade och tunt skurna på längden)
Olivolja för att pensla på
Salt

Till dressingen:
2 rökta vitlöksklyftor, finhackade
1 hand full av färskt hackad mynta
1 stor chilli, urkärnad och finhackad
2 msk extra virgin olivolja.
1 msk sherryvinäger

 

Gör så här:
Pensla sötpotatisskivorna med olivolja och strö över salt.
Hetta upp en grillpanna och lägg därefter sötpotatisskivorna direkt i den heta pannan. Grilla dem ca 3 min på varje sida tills de är klara. (Vänd 1 gång). Använd en tång för att flytta över sötpotatisen till ett stort fat.

Blanda alla ingredienser till dressingen i en liten skål. Smaka av med salt. Häll dressingen över sötpotatisen och servera.

Recept: The Happy Foodie

 

KÖP

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!