Nöje

7 misstag vi alla gör när vi dricker vin

Att dricka vin kan i teorin låta enkelt: Du köper en flaska, du korkar upp, häller upp vinet i ett glas, skålar och dricker. Men om du är en av dem som “bara” gör detta, så begår du antagligen ett par misstag på vägen. Dessa misstag gör att du inte får ut lika mycket av alla smaker och aromer som vinet innehåller, det är ju trots allt det som du betalat för!

Foto: Unsplash

Vinexperten Susan Lueker, som är chef för vinframställningen på “Simi Winery”, ger här några av sina konkreta tips på hur du bör göra för att bli ett riktigt vinproffs.

Sluta servera ditt vita vin så överdrivet kallt
Överkylning av vita viner är nog det vanligaste misstaget. När ett vin är för kallt det förminskas dess aromater. Vinet ska bara kylas till ca 10°, eller något mindre för fylligare viner och lite högre för lättare viner. För mousserande viner så som champagne, prosecco eller cava, bör temperaturen vara närmare 6-7°.

Sluta servera alla rödvin vid rumstemperatur
Ja, du kan (och bör) servera några av dina röda viner vid en kyligare temperatur. Lättare rödviner och viner som Pinot, Zinfandel och portviner smakar bättre med en liten kylning på omkring 13 till 16° C”.

Du behöver inte alltid dekantera ditt vin
Du har säkert fått höra att du måste öppna ditt vin, häll det i en karaff och sedan låta det lufta en stund för att det ska smaka bättre. Men, det är faktiskt inte alltid det bästa man kan göra. Äldre viner behöver till exempel inte dekanteras. Ibland kan faktiskt själva luftningen förstöra ett äldre och mer bräckligt vin. Unga viner tål lite mer, dekantering kan göra att de öppnas upp och göra dem mer uttrycksfulla. Äldre viner kan ha lite bottensats, så det är bäst att inte dumpa det sista av flaskan i ditt glas eller i en karaff.

Men! Med detta sagt; låt ändå vinet “andas” en kort stund
Att låta alla viner andas bara en liten liten stund efter att du öppnat flaskan kommer lyfta dess smaker något! Dra nytta av luften och experimentera dig fram till vad som passar olika typer av vin bäst.

Du behöver inte skölja ur ditt vinglas om du går från vitt till rött eller vice versa
Sköljer du glaset med vatten kommer du att späda ut vinet, det påverkar smaken på ett negativt sätt, mycket mer än några droppar av en annan typ av vin skulle göra. Så välj antingen ett nytt glas eller så låter du det vara!

Försök inte åldra alla dina viner
Alla viner blir inte bättre med åldern. Det är dumt att låta ett vin stå och passera sina glansdagar och en besvikelse att inte få dricka det när det är som godast. De flesta vita viner smakar bäst inom ett till två år från sitt tappnings år, så i år, 2016, köpa inte ett vin äldre än från 2014 (Om det inte är något alldeles särskilt vin såklart). Röda viner kan bli bättre inom tre till fem år, om de inte är dyrare eller är en variant med högre tannin, såsom Petite Sirah, de kan åldras i 10 till 20 år.

Sluta håll i mitten av ditt glas
Om du inte dricker vin ur en kupa utan fot, se då till att hålla i den så kallade “stjälken”! Stjälken som faktiskt finns där för att hålla din varma små borta från vinet ska såklart användas till dess syfte. Om ditt vin är för kallt kan du lägga en lätt hand mot kupan och snurra, annars låt bli kupan!

Källa: Marie Claire

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!