Nöje

7 tecken på att ditt förhållande är på väg utför

Har du en känsla av att du och din partner håller på att glida ifrån varandra? Vi listar sju tecken på att allt inte står rätt till i din relation.

Foto: Unsplash

Innan ett förhållande tar slut uppstår det ofta tecken på att saker och ting håller på att gå snett. Om du känner igen dig i några av sakerna nedan kan det vara dags att ta ett snack med din partner för att diskutera er relations framtid.

1. Ni planerar saker utan varandra

Lyser semesterplanerna med sin frånvaro denna sommar? Har din partner inte nämnt något om att ta med dig på släktträffen, eller hur ni ska fira en viss högtid?

Relationsexperten Stef Safran berättar för Bustle att när saker och ting inte står väl till i en relation kan din partner “börja planera framtida aktiviteter som inte inkluderar dig: semestrar, resor med kompisar, saker som du tidigare har varit en del av”.

2. Ni har inte haft sex på evigheter

Visst är det bara naturligt att ett långvarigt förhållande inte är lika hett som under den första tiden tillsammans, men när sex är ett avlägset minne kan det vara läge att fundera på hur relationen egentligen mår.

“Det främsta symtomet på att en relation håller på att gå snett är att sexet försvinner. När kommunikationen sviktar försvinner sexet”, säger psykoterapeuten Fran Walfish till Bustle.

3. “Vi” har ersatts av “jag”

När par glider ifrån varandra är det vanligt att en person (eller båda) börjar prata mer om sig själva, sina egna intressen och planer istället för gemensamma sådana, skriver Randi Gunther i Psychology Today.

Exempel på detta kan vara uttalanden i stil med:

“Jag ska börja gymma och skaffa en personlig tränare. Det kommer uppta mina morgnar, men jag vill verkligen komma i form”, eller “Jag har alltid velat lära mig gitarr. Det är dags att jag förverkligar den drömmen”, eller “Jag tänkte åka på den där surfingresan som jag alltid velat göra”.

4. Ni visar mindre tillgivenhet än vanligt

Denna punkt handlar om en tydlig förändring i förhållandet i fråga: om det tidigare har funnits mycket fysiskt kontakt i förhållandet (eller känslomässig tillgivenhet) och detta nu har minskat drastiskt så är det sällan ett gott tecken.

Du eller din partner kanske säger saker som: “Jag är jättetrött och behöver lite egentid”, “Du har blivit så klängig på sistone”, eller “Kan du bara hålla om mig lite? Jag känner mig så ensam”. Anklagelser om otrohet är inte heller ovanliga, enligt Gunther.

5. Era bråk går från 0 till 100 på ett ögonblick

Att bråka är inte nödvändigtvis negativt, såvida era bråk inte går från 0 till 100 på en sekund.

“När din partner – som brukade lyfta problem eller konflikter på ett relativt lugnt och sansat sätt – startar svåra diskussioner på en intensiv nivå, med ilska från första början, är det en anledning till oro”, säger parterapeuten Erin Wiley till Bustle.

Hon fortsätter: “Det finns sannolikt en underliggande bitterhet som har legat och grott utan att ha blivit identifierad, diskuterad och hanterad.”

6. Ni lägger mer energi på saker utanför förhållandet

I ett sunt förhållande prioriterar båda parter varandra oavsett hur upptagna de är, menar Gunther. När man tappar intresset för sin partner är det vanligt att kompensera för detta genom att lägga mer energi på andra människor, idéer, eller saker som ger mer utdelning.

Den andra personen försöker ofta förstå detta förändrade beteende genom att säga saker som: “Du är borta så ofta, vi ses knappt nu för tiden”.

Den andra kan då försvara sig genom att säga saker i stil med: “Du har alltid velat att jag skulle skaffa en hobby. Nu har jag gjort det, och då klagar du bara”, eller “Jag behövde en utmaning, det blev långtråkigt att göra samma saker om och om igen. Jag trodde att du skulle bli glad för min skull”.

7. Ni ignorerar varandra på subtila sätt

Ibland är det de små detaljerna som får oss att inse att vår partner har tappat intresset för relationen. Det kan vara saker som att din partner äter middag på egen hand, eller börjar tvätta sin egen tvätt utan att kolla om du har något att slänga in i tvättmaskinen.

“Att sluta med de där små, enkla grejerna som vi gör för varandra när vi befinner oss i en stark relation är ett viktigt tecken på att din partner inte är lika investerad som förut”, säger Wiley.

Det ska du göra om du känner igen dig

Om du känner igen dig i punkterna ovan är det viktigt att fundera på vad du faktiskt vill med ditt förhållande. Ju tidigare ni identifierar tecknen på att något inte står rätt till i er relation, ju större är chansen att ni kan läka den – eller att gå skilda vägar innan ni gör varandra ännu mer olyckliga.

Källor: Psychology Today, Bustle

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!