Nöje

7 tips på hur du undviker pinsam tystnad på sommarfesterna

Det är bara de mest inbitna mingelproffsen som inte får åtminstone ett litet styng av oro när de hamnar bredvid en främling på en middagsbjudning. Kommer ni att ha något gemensamt? Vad ska du säga när den pinsamma tystnaden uppstår igen (för femtionde gången samma kväll)…?

Foto: Instagram @nikkibeachsaintttropez/@negin_mirsalehi

I dessa festliga tider med bröllop, examensmottagningar och midsommarpartyn är vi många som behöver några tips på hur vi kan utveckla våra frågor från “vad jobbar du med?” till mer tankeväckande samtal. Psykologen Dr Samantha Boardman (som skriver bloggen The Positive Prescription) vet hur och vad du ska prata om när du minglar runt på nästa fest. Här är hennes sju råd för hur du håller en meningsfull konversation. Kom ihåg, alla du träffar vet något som du inte vet (ännu)!

1. Ställ “varför” och “hur”-frågor
När du ställer “vad”-frågor så är det stor chans att du får ett enkelt svar, men genom att vända frågan till “varför” så får du automatiskt veta mer om personens underliggande motivation. Till exempel “varför tror du att det hände?” ger ett mer eftertänksamt svar än “vad hände?”. Alla frågor du ställer har potential att begränsa eller utveckla samtalet.

2. Plocka fram ditt nyfikna jag
Som modeikonen Iris Apfel säger, “Du måste vara intresserad. Om du inte är intresserad, så kan du inte vara intressant.” Sök efter ämnen som ni har gemensamt, och bygg vidare på det den andra personen säger. Undvik standardfrågor som “var kommer du ifrån?” och “vad jobbar du med?”. Ställ öppna frågor som kräver mer än ett ord som svar.

3. Fråga om råd
“Vi beundrar visheten hos dem som kommer till oss för att få råd”, sa Oscar Wilde – och det är ett fantastiskt sätt att hålla igång en konversation! Människor älskar att prata om sig själva och deras upplevelser, studier visar att det triggar samma områden i hjärnan som aktiveras när vi äter god mat, tar droger och till och med när vi har sex. Använd dig av det som en möjlighet att lära dig något nytt.

4. Undvik ditt favoritämne
Det här kanske låter lite bakvänt men det är helt logiskt. Oavsett om det är matlagning, teatersmink eller något annat så slutar det lätt med att du pratar för mycket och lyssnar för lite. Och på den vägen…

5. Prata mindre och lyssna mer
Försök hitta något som den du pratar med känner starkt för och säg de två magiska orden: “Berätta mer!”. Om du får en fråga om var du bor, svara inte bara “Stockholm” utan berätta att du äntligen fått en lägenhet i Vasastan och att du alltid drömt om att bo nära Hagaparken. Med andra ord, ge den andra personen något personligt om dig själv. Men stå emot frestelsen att avbryta konversationen med “Åh, du gillar yoga? Jag kom precis tillbaka från en yogaretreat…”.

6. Lita på 20-sekundersregeln
Dr Mark Goulston (författare till Just Listen) har några praktiska råd för när vi ska prata och när det är bra att vara tyst. Han rekommenderar att följa “trafikljus”-regeln:
“De första 20 sekunderna när du pratar är ljuset grönt: den du pratar med gillar dig, så länge det du säger tillför något till konversationen. Men så länge du inte är en extremt begåvad berättare så upplevs personer som pratar mer än ungefär en halv minut som tråkiga eller för pratsamma. Ljuset blir gult under de kommande 20 sekunderna, nu börjar den andra personen att tappa intresse. Runt 40 sekunder blir ljuset rött. Ibland vill du fortsätta trots detta, men allra oftast är det bäst att runda av innan.

7. Din kropp säger allt
Inget är lika samtalsdödande som om den andra personen känner att du inte vill prata med hen. Ögonkontakt är viktigt, men tänk också på vad du gör med kroppen. Nicka medhållande, luta dig lite mot den andra personen, le och stå inte med armarna i kors.

Vi gillar det här citatet av författaren Fran Lebowitz: “Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine.” Att prata om saker som betyder något för dig är bra både för dig själv och för den du pratar med. Ha som målsättning att hålla åtminstone fem riktigt meningsfulla konversationer varje vecka. Det kommer inte bara göra dig på bra humör, det öppnar även ditt sinne för nya intryck.

Läs också: 43 tips på samtalsämnen för att undvika pinsam tystnad >>

Källa: Wellandgood.com

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!