Nöje

8 insikter som kommer på köpet – av att lämna stan för landet

“Jag var 24 år gammal när vi bestämde oss för att flytta till en gammal hästgård på landet, och hade inte pendlat en dag i hela mitt liv. Orsaken till det var kort och gott för att jag alltid bott mitt i smeten.” Här listar vi åtta saker hon lärt sig av att lämna staden – för landet.  

1. Du kan glömma anonymitet

Du inser snabbt vilka du vill se mer och mindre av i nya området. Verkligheten innebär dock att du kommer att stöta på alla precis lika mycket! På ett litet ställe blir du automatiskt ”den nya” och får sedan bära titeln i minst två – tre år. Men du, det är i alla fall högre i hierarkin än ”sommarfolket”. Tecken på att du blivit en inbiten lantis: När du söker access för att gå med i lokala områdets facebook-grupp där det diskuteras suspekta registreringsnummer, bortsprungna katter och diverse skitsnack.

2. Det tar tid att hitta lugnet

Du blir dessvärre inte automatiskt en skönare och mer harmonisk människa för att du väljer att flytta till landet. Till en början kan det faktiskt ha motsatt effekt. Pendlingen kommer som en chock, du börjar hata allt ifrån trafikljus till cyklister. Och inte nog med att du plötsligt fått betydligt längre till jobbet (och därmed måste kliva upp betydligt tidigare på morgonen) så har du fått en rad nya ”måsten” på din to do-lista. MEN när du accepterar att gräset ska klippas varje vecka, att hus kräver underhåll (och en stor buffert när något oväntat går sönder eller behöver repareras) så kommer du börja uppskatta och älska de uppenbara fördelarna.

3. Du får nya, stärkande vanor

Nu har vi gått igenom det värsta – dvs den första omställningsperioden. Nu kommer vi till det gottiga med nya vanor. Morgonpromenad bland öppna landskap, dopp i sjön efter jobbet (utan en människa så långt ögat kan nå) följt av en lugnande löptur i skogen är exempel på aktiviteter som ständigt väntar utanför husknuten. Gemensamt slår dessa aktiviteter alla gym i världen och kommer att ge dig behov – du inte trodde du hade (och aldrig vill vara utan).

4. Pendlingen kan (på sikt) bli meditation

Bara tanken av att spendera en HEL timme, enkel väg till jobbet fick mig att vilja gråta. 3,5 mil SKA heller inte ta en timme och varför kan folk inte köra bil? Eller cykla för den delen? Jag kunde inte tänka mig en sämre start på dagen…

Idag, 6 år senare kan jag riktigt längta till att hoppa in i bilen med en stor kopp kaffe och en bra podd/eller skön musik i öronen med massor av tid till att reflektera. Det har blivit som en slags meditation, och egentid som jag effektivt kan använda till att bearbeta långa jobbdagar, otrevliga människor och allt som hör vardagen till.

5. Känslan av att bygga sin egen borg är svårslagen

Du får helt plötsligt möjlighet att skapa en plats du bara drömt om (och aldrig kommer vilja lämna!). I över sex år har vi genomlidit diverse renoveringar, dragit upp hundratals träd och samarbetat oss igenom alla möjliga projekt – med blod, svett och tårar. Men tillfredsställelsen när de står färdigt blir bränsle som gör att resan förmodligen aldrig kommer att ta slut… Just för att du inte vill!

6. Du får plats för fyrbenta vänner

Väl på landet finns det gott om plats för diverse fyrbenta kompisar, allt från husdjur till häst och varför inte något så exotiskt som kor? Vi valde att skaffa båda hund och katt (säg hej till Sori och Bella nedan) vilket är det bästa beslut vi någonsin tagit. Den ändlösa kärleken, de långa promenaderna, kvällsmyset och allt där emellan beskriv bäst som lycka på burk.

7. Insikten om att livet är magiskt tar dig med storm 

Skogens helande kraft är välkänd men när det hoppar förbi ett rådjur samtidigt som solens sista strålar färgar trädkronorna rosa – så är även magin ett faktum. Och du, det finns uppenbara fördelar med att inte ha gatulampor, du lär dig inte bara välkomna mörkret – utan även se stjärnorna!

8. Kontraster gör livet komplett

Det bästa av allt är att du faktiskt inte behöver välja. Genom att jobba i stan får du det bästa av två världar. Dagarna tillbringar jag fortfarande mitt i smeten – och det med glädje. Jag älskar pulsen, människorna och allt kul vår huvudstad (i mitt fall) har att erbjuda i form av event, bubbliga AW:s och sena middagar med vänner. Men jag behöver inte ha det 24/7! Jag kommer för alltid att vilja kalla bilden till höger för hemma, framför vilken gata som helst i stan.

Foto: Unsplash och privat 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!