Nöje

8 saker som blir märkbart bättre efter att du passerat 30

Alla åldrar har sin charm (vi vet) men några saker blir faktiskt bara bättre och bättre med åren. Rätt så många faktiskt. Vi listar åtta saker som vi märkt blivit märkbart mycket bättre efter att vi passerat 30. Känner du igen dig?

Foto: Instagram @lissyroddyy

Inte passerat 30 än? Här listar vi åtta självupplevda saker som vi anser blivit bättre och som du har att se fram emot.

1. Du blir mer tillfreds med din kropp

Tänk om jag bara hade uppskattat min kropp lite mer när jag var yngre… Men för mig skulle just det ta tid! Jag har alltid haft en så kallad normkropp men aldrig varit riktigt nöjd med den ändå. Jag har så länge jag kan minnas istället alltid fokuserat på det som varit “fel” och “fult”. Så onödigt slöseri med energi så här med facit i hand. Den är ju som den är, punkt. I dag tycker jag att kroppen som både orkar springa flera maraton om året samt ta mig upp ur sängen varje morgon är grym. Jag accepterar att den har förändrats en hel del  sedan jag var 20 och gör vad jag kan för att hålla den pigg och stark. I dag är känslan i kroppen betydligt viktigare än utsidan.

2. Du blir mer harmonisk 

Detta är nästan det bästa, men jag vet inte om det har med åldern i sig att göra – eller bara på det faktum att jag idag lever ett mycket mer balanserat liv. Jag festar inte längre varje helg och fyller kalendern till max bara för att visa att jag har ett intressant och fartfyllt liv utåt. Drömlördagen idag är något helt annat än vad den var förr och idag handlar det främst om att unna mig tid för återhämtning och saker och personer som ger mig energi.

3. Du börjar skita i oviktigheter 

Jag vet inte hur många timmar av varje vaket dygn jag lagt på orostankar om vad alla andra skulle tycka och tänka om precis allt jag gjorde och inte gjorde tidigare. Med åren har en starkare självkänsla växt sig fram, men också en kärlek till mig själv som person. Jag vet vem jag är – och andras åsikt om vad jag gör spelar inte längre någon stor roll. Alla kan inte älska mig och det är för första gången i livet helt okej.

4. Du inser att du klarar dig själv

När jag var yngre var jag livrädd för att vara ensam och att inte träffa den där “rätta”. I dag vet jag bättre än att man behöver vara ensam bara för att man är själv! Trots att jag idag är lycklig sambo med min fästman som inom två månader blir min man så vet jag att jag långt inne i hjärtat att jag klarar mig utmärkt själv. I mitt fall förgyller min relation min vardag sedan många år tillbaka men skulle den istället ta mer energi än vad den ger så skulle jag ta mitt pick och pack. I dag vet jag nämligen av erfarenhet att det är mycket värre att vara ensam i en relation än att vara singel (som för övrigt kan vara helt underbart).

5. Du inser att du inte är dina prestationer 

När jag var yngre och inte presterade inom något område var jag automatiskt värdelös, vilket jag ofta talade om för mig själv. I dag vet jag bättre! Jag är fortfarande en högpresterare och trivs som bäst med tydliga mål som jag kan checka av på löpande band, men vet samtidigt så väl att jag inte ÄR det jag presterar. Jag gör ibland fel samt ett och annat misstag längs vägen – men det definierar inte mig som person.

6. Du börjar uppskatta livet mer 

Odödlighetskänsla i all ära. Men att bli medveten om att tiden faktiskt inte kommer att ticka på för alltid (för både dig och mig)  är en värdefull insikt som fått mig att börja uppskatta livet mer. I dag när jag passerat 30 vet jag att livet är för kort för att inte gå min egen väg. Bara jag bestämmer över min tid här på jorden och den ska jag göra det allra bästa av.

7. Du börjar checka av gamla drömmar 

Har du också sagt att du ska göra en massa saker som du sedan aldrig gör? Jag har! Nästan så att det började bli lite av en grej i min umgängeskrets. Jag hade nog sagt att jag skulle springa ett maraton i tre år innan jag slog slag i saken och anmälde mig till mitt första lopp – precis efter jag passerat 29. I dag, tre maraton under året 30 senare är löpning en del av mitt liv och har öppnat upp så många dörrar till en piggare, friskare och starkare vardag. Jag har dessutom bokat upp mig på diverse kvälls och helgkurser och redan tagit Kustskepparexamen och silversmideskurs bara i år. Nu funderar jag med förväntan över vilka drömmar jag ska checka av härnäst.

8. Du börjar förstå vem du egentligen är 

Du har som vuxen hängt med dig själv under en så pass lång tid nu att du äntligen börjat förstå vem du egentligen är. Du vet hur du reagerar på en rad olika situationer, vad som triggar dig till att bli förbannad och vad som får dig bli pirr-i-magen-glad. Jag har lärt mig att jag både har ett gäng himla bra och charmiga sidor samt en del som jag verkligen behöver jobba med. När den insikten väl kommer – så ta vara på den! Gör det till ett mål att sträva efter att bli en så bra version av dig själv som du bara kan.

Läs även:

18 saker du bör ha koll på innan du följer 30 (börja bocka av dem redan nu!)

15 vanor alla som fyllt 30 borde ha.

Foto: Instagram @lissyroddyy

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!