Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Snabba och goda recept när du ska baka till advent

Till årets adventsfika vill vi ha både klassiskt och lite mer nyttigt julgodis, saffranssmaker och pepparkakskryddor i olika former. Här hittar du våra bästa recept! 

Nedan har vi samlat några av de godaste och enklaste recepten vi kan tänka oss på juliga bakverk och godis. Saffransbullar med en ovanlig ingrediens (som gör hela skillnaden!), julgodis med bara tre enkla ingredienser och ljuvlig saffranskola. Dags att kavla upp ärmarna och bjuda in till årets mysigaste adventsfika.

Tips! Här är 11 fina dukningar för julens alla fester.

Läs även:
Hanna Göranssons glutenfria lussebullar.
Längtar du redan efter julgodis? Sno ihop “no bake” bountybitar på ett kick.
Mjuk vegansk pepparkaka.
Julmys med pepparkakstryfflar.
Raw ischoklad med mandelsmör.

 

Baka till advent – Lussebullar

Baka till advent – Lussebullar

Saftiga och supergoda saffransbullar utan varken ägg, smör eller mjölk. Tricket är silkestofu (men vi lovar, det smakar inte tofu utan bara juligt gott).

 

Degen räcker till 50 bullar.

Du behöver:
5 dl växtgrädde (vi tog almondmilk creamer – vilket är typ mandelgrädde, men Oatly imat skulle funka megabra)
300 g silkestofu (dvs mjuk)
2 g saffran
1 krm salt
1,5 dl socker*
50 g färsk jäst (eller 12 g torr jäst)
16 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt margarin/veganskt smör (här heter det shortening)
mandelmassa
apelsinzest från en halv apelsin (vi gjorde hälften av bullarna med apelsin och hälften utan)

Gör såhär:
1. Smula jästen i en stor bunke.

2. Smält smöret och tillsätt mjölken och tofun i kastrullen. Vispa tills smeten är slät och fingervarm.

3. Häll smörblandningen över jästen. Blanda så att jästen löser upp sig.

4. Tillsätt socker, saffran och salt.

5. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen tills den släpper från bunken. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men inte för mycket för då blir degen torr.

6. Låt jäsa under en handduk i 40 minuter (ha mjöl i botten av bunken så att degen inte fastnar i kanterna).

7. Sätt ungen på 225 °C.

8. Mjöla din arbetsbänk och knåda degen litegrann tills den blir smidig. Var alltid noga med att inte använda mer mjöl än nödvändigt!

9. Kavlade ut degen och hyvla mandelmassa och apelsinzest ovanpå. Gör snurrade bullar eller gör vanliga lussekatter.

10. Låt bullarna jäsa i 15 minuter under en handduk.

11. Pensla dem med växtmjölk.

12. Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i 7 minuter eller tills de fått fin färg på toppen.

Nästa bild
Baka till avent – Saffranskola med kokos

Baka till avent – Saffranskola med kokos

Ingredienser
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kokos
2 påsar saffran

Gör så här
Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp under omrörning på hög värme. Låt det sedan koka utan omrörning tills kolan nått 120-125 grader eller tills den klarat kulprovet. Rosta kokosen i en torr stekpanna och tillsätt sedan kokos och saffran till kolasmeten. Häll upp i en pappersklädd form och låt stelna innan du skär den i bitar.

Nästa bild
Baka till advent – Kanelrutor

Baka till advent – Kanelrutor

Julkryddan kanel får gärna ta plats på vårt glöggfika, för den där goda pepparkakssmaken. Vad sägs om ett gäng saftiga kanelrutor med kardemummabotten och krämig kokosfrosting? Låter mer avancerat än vad det är, dina kompisar kommer bli imponerade!

Raw Kanelrutor
(6-9 bitar, tid: 30 min)

Ingredienser

Kardemummabotten
2 dl cashewnötter
7 dadlar
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk kokosolja
1/2 tsk kardemumma
En nypa salt

Kanelfyllning
2 dl dadlar
1 msk kanel
2 msk kokosolja
en nypa salt
1/4 tsk vaniljextrakt

Krämig kokosfrosting
1/2 dl kokoskräm (kokossmör)
1 tsk agave
(Om du inte har kokossmör kan du bara blanda kokosolja, agave och lite kokosmjöl. Ungefär 1 del olja x 3 delar mjöl.)

Gör så här
1. Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare. Lägg i dadlarna medan du mixar.
2. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (10×15 cm). Tryck ut degen i botten av formen.
3. Mixa ingredienserna till kanelfyllningen i en matberedare tills den är helt slät. Bred över fyllningen ovanpå botten.
4. Låt kakan stelna i frysen i 15-20 minuter. Skär den sen i 6 eller 9 rutor beroende på hur stora du vill ha dem.
6. Smält kokossmör i en torkugn på 42° C (eller på låg värme i en kastrull), blanda i agaven och rör om. Häll glasyren ovanpå rutorna och låt den stelna i frysen i några minuter – eller njut av dem precis som de är!

 

Nästa bild
Baka till advent – Pepparkakor

Baka till advent – Pepparkakor

 

Gör som Tess Montgomery och baka klassiska (och enkla) pepparkakor. Degen ska helst stå några dagar innan du bakar ut kakorna.

Ingredienser
350 gram smör, rumsvarmt
200 gram farinsocker
200 gram socker
3 dl grädde
3 dl sirap
1 msk kanel
1 msk ingefära, mald
1 msk nejlikor, malda
2 msk bikarbonat
1,3 kg vetemjöl

Gör så här:
1. Blanda smör, brun farin, socker, grädde och sirap.
2. Blanda kryddorna och tillsätt dem till degvätskan.
3. Tillsätt mjölet portionsvis och arbeta in mjölet innan nästa portion hälls i.
4. Täck degen med lite mjöl och lägg en handduk eller plastfilm över bunken så att inte degen torkar ut.
5. Låt sedan degen stå på ett svalt ställe i några dagar (gärna 4-5 dagar), i kylskåp eller utomhus om temperaturen tillåter det.
6. Ta fram degen och skär ut så mycket deg som du kan hinna baka ut på några minuter. Låt resten av degen stå svalt tills nästa del skärs ut, på så vis blir degen inte så kladdig och svårjobbad.
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 7-8 min (beroende på tjocklek och typ av ugn). När de börjar bli brända har det gått för lång tid, justera tiden efter just din ugn.

Nästa bild
Baka till advent  – Valnötsdadlar i choklad

Baka till advent – Valnötsdadlar i choklad

Ingredienser:
100 gram mörk choklad
2 msk kokosmjölk
Dadlar och valnötter

Gör så här:
Smält chokladen och rör ner cirka 2 matskedar kokosmjölk till en tjock kräm. Skär en skåra i dadeln, ta ut kärnan och stoppa i en valnöt. Rulla valnötsdadeln i chokladen och lägg på ett fat.

Toppa gärna med kokosflakes och låt sedan godisarna stelna i kylen.

Nästa bild
Baka till advent – Peanut butter cups

Baka till advent – Peanut butter cups

Sötsak som funkar året om, men som definitivt gör sig väl på julgodisbordet. Utan raffinerat socker och vitt mjöl, bara massor av goda saker som jordnötssmör, kokosolja, lönnsirap och kakao.

 

LAGER 1

Blanda ihop 0.75 cup mandelmjöl (eller 1 cup havremjöl) med 2 matskedar kakao (jag använder raw kakao för extra hälsoboost), 2 matskedar lönnsirap, 1 matsked kokosolja (jag har denna kallpressade variant) och ett uns salt.Tryck ut i form som du klätt med bakplåtspapper och ställ in i frysen.

 

LAGER 2

Blanda ihop 0.5 cup jordnötssmör med 3 matskedar lönnsirap, 1 matsked kokosolja och lite salt.Häll över det första lagret och ställ in i frysen på nytt.

 

LAGER 3

Blanda ihop 0.25 cup kakao (igen – välj raw kakao), 0.25 dl kokosolja och 3 matskedar lönnsirap.

Häll överst i formen och frys in några timmar.Ta ut formen ur frysen och skär i lämpliga bitar.

Servera som de är eller med en klick valfri grädde. Förvaras svalt!

Recept: Sara Rönne

Nästa bild
Baka till advent – Chiabollar

Baka till advent – Chiabollar

Ingredienser

200 gram russin

3 dl hasselnötsmjöl

1 dl chiafrön

2 msk kakao

0.5 tsk chiliflakes

1.5 msk honung

100 gram mörk choklad

 

Gör så här

Blötlägg russinen i vatten i minst en timme.

Låt russinen rinna av väl – mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser (förutom chokladen) till en jämn smet.

Låt stå kallt en stund – och forma sedan till bollar (ca 16-24 st).

Smält chokladen i ett vattenbad och doppa bollarna där i.

Toppa med till exempel tranbär, mandel eller pistage.

Recept: Sara Rönne

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!