Nöje

Julgodis – här hittar du 6 supergoda recept

Till årets adventsfika vill vi ha både klassiskt och lite mer nyttigt julgodis, saffranssmaker och pepparkakskryddor i olika former. Här hittar du våra bästa recept! 

Foto: Pexels/Sugar Salt Magic

Nedan har vi samlat några av de godaste och enklaste recepten vi kan tänka oss på juliga bakverk och godis. Saffransbullar med en ovanlig ingrediens (som gör hela skillnaden!), julgodis med bara tre enkla ingredienser och ljuvlig saffranskola. Dags att kavla upp ärmarna och bjuda in till årets mysigaste adventsfika.

Läs även:

Raw knäck – så gör du godaste julgodiset

Lussebullar

Lussebullar

Saftiga och supergoda saffransbullar utan varken ägg, smör eller mjölk. Tricket är silkestofu (men vi lovar, det smakar inte tofu utan bara juligt gott).

Degen räcker till 50 bullar.

Du behöver:

5 dl havregrädde
300 g silkestofu (dvs mjuk)
2 g saffran
1 krm salt
1,5 dl socker
50 g färsk jäst (eller 12 g torr jäst)
16 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt margarin/veganskt smör
mandelmassa
apelsinzest från en halv apelsin (vi gjorde hälften av bullarna med apelsin och hälften utan)

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken och tofun i kastrullen. Vispa tills smeten är slät och fingervarm.

Häll smörblandningen över jästen. Blanda så att jästen löser upp sig.

Tillsätt socker, saffran och salt.

Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen tills den släpper från bunken. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men inte för mycket för då blir degen torr.

Låt jäsa under en handduk i 40 minuter (ha mjöl i botten av bunken så att degen inte fastnar i kanterna).

Sätt ungen på 225 °C.

Mjöla din arbetsbänk och knåda degen tills den blir smidig. Var alltid noga med att inte använda mer mjöl än nödvändigt!

Kavlade ut degen och hyvla mandelmassa och apelsinzest ovanpå. Gör snurrade bullar eller gör vanliga lussekatter.

Låt bullarna jäsa i 15 minuter under en handduk.

Pensla dem med växtmjölk.

Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i 7 minuter eller tills de fått fin färg på toppen.

Foto: Instagram @hendrikabolhuis

Nästa bild
Saffranskola med kokos

Saffranskola med kokos

Du behöver:

3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kokos
2 påsar saffran

Gör så här:

Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp under omrörning på hög värme. Låt det sedan koka utan omrörning tills kolan nått 120-125 grader eller tills den klarat kulprovet.

Rosta kokosen i en torr stekpanna och tillsätt sedan kokos och saffran till kolasmeten. Häll upp i en pappersklädd form och låt stelna innan du skär den i bitar.

Foto: sugarsaltmagic.com

Nästa bild
Kanelrutor

Kanelrutor

Julkryddan kanel får gärna ta plats på vårt glöggfika, för den där goda pepparkakssmaken. Vad sägs om ett gäng saftiga kanelrutor med kardemummabotten och krämig kokosfrosting? Låter mer avancerat än vad det är, dina kompisar kommer bli imponerade!

Du behöver: 

Kardemummabotten
2 dl cashewnötter
7 dadlar
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk kokosolja
1/2 tsk kardemumma
En nypa salt

Kanelfyllning
2 dl dadlar
1 msk kanel
2 msk kokosolja
en nypa salt
1/4 tsk vaniljextrakt

Krämig kokosfrosting
1/2 dl kokoskräm (kokossmör)
1 tsk agave
(Om du inte har kokossmör kan du bara blanda kokosolja, agave och lite kokosmjöl. Ungefär 1 del olja x 3 delar mjöl.)

Gör så här
Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare. Lägg i dadlarna medan du mixar.

Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (10×15 cm). Tryck ut degen i botten av formen.

Mixa ingredienserna till kanelfyllningen i en matberedare tills den är helt slät. Bred över fyllningen ovanpå botten.

Låt kakan stelna i frysen i 15-20 minuter. Skär den sen i 6 eller 9 rutor beroende på hur stora du vill ha dem.

Smält kokossmör på låg värme i en kastrull, blanda i agaven och rör om. Häll glasyren ovanpå rutorna och låt den stelna i frysen i några minuter – eller njut av dem precis som de är!

 

Nästa bild
Pepparkakor

Pepparkakor

Du behöver: 

350 gram smör, rumsvarmt
200 gram farinsocker
200 gram socker
3 dl grädde
3 dl sirap
1 msk kanel
1 msk ingefära, mald
1 msk nejlikor, malda
2 msk bikarbonat
1,3 kg vetemjöl

Gör så här:
Blanda smör, brun farin, socker, grädde och sirap.

Blanda kryddorna och tillsätt dem till degvätskan.

Tillsätt mjölet portionsvis och arbeta in mjölet innan nästa portion hälls i.

Täck degen med lite mjöl och lägg en handduk eller plastfilm över bunken så att inte degen torkar ut.

Låt sedan degen stå på ett svalt ställe i några dagar (gärna 4-5 dagar), i kylskåp eller utomhus om temperaturen tillåter det.

Ta fram degen och skär ut så mycket deg som du kan hinna baka ut på några minuter. Låt resten av degen stå svalt tills nästa del skärs ut, på så vis blir degen inte så kladdig och svårjobbad.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 7-8 min (beroende på tjocklek och typ av ugn). När de börjar bli brända har det gått för lång tid, justera tiden efter just din ugn.

Foto: Pexels

Nästa bild
Valnötsdadlar i choklad

Valnötsdadlar i choklad

Du behöver: 

100 gram mörk choklad
2 msk kokosmjölk
Dadlar och valnötter

Gör så här:
Smält chokladen och rör ner cirka 2 matskedar kokosmjölk till en tjock kräm. Skär en skåra i dadeln, ta ut kärnan och stoppa i en valnöt. Rulla valnötsdadeln i chokladen och lägg på ett fat.

Toppa gärna med kokosflakes och låt sedan godisarna stelna i kylen.

Foto: Basilandbay.com

Nästa bild
 Chiabollar

Chiabollar

Du behöver: 

200 gram russin

3 dl hasselnötsmjöl

1 dl chiafrön

2 msk kakao

0.5 tsk chiliflakes

1.5 msk honung

100 gram mörk choklad

Gör så här: 

Blötlägg russinen i vatten i minst en timme.

Låt russinen rinna av väl – mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser (förutom chokladen) till en jämn smet.

Låt stå kallt en stund – och forma sedan till bollar (ca 16-24 st).

Smält chokladen i ett vattenbad och doppa bollarna där i.

Toppa med till exempel tranbär, mandel eller pistage.

Foto: dollyandoatmeal.com

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!