Nöje

8 svenska smultronställen att upptäcka med tåg i sommar

Vill du se mer av vårt vackra Sverige genom en så kallad svemester i sommar, samtidigt som du inte vill trängas med en massa andra på Tylösand? Då finns det numera en reseguide för just dig – som hjälper dig att upptäcka de gömda destinationerna som topprankats av de som faktiskt hittat dit.

Sjurberg i Dalarna och Härmanö på västkusten är två av platserna som har topprankats av besökare. Foto: Tobias Hägg

Metro Mode listar de fantastiska platserna nedan!

Skierfe

Skierfe

För att nå bergstoppen Skierfe passerar du allt från arktisk karghet till frodiga granskogar, ackompanjerat av fågelsång och kanske en och annan älg borta i fjärran.

När du väl har kommit till toppen ser du ut över det vackra vattendraget Rapaätno, milsvida vyer och ett runt 700 meter högt stup på den västra sidan.

Om du ska vandra Kungsleden är Skierfe värt den lilla avstickaren, och du kan ta dig till Kungsleden genom att ta tåget till Gällivare station följt av buss till Kebnats/Saltoluokta. 

Foto: Tobias Hägg

Nästa bild
Storådörren

Storådörren

Strax söder om Åre hittar du Storådörren, som erbjuder vackra miljöer för såväl vandrare som skidåkare. I den här fjällmiljön är djurlivet i allra högsta grad levande, och leden är varken särskilt komplicerad att vandra eller välbesökt.

Du tar dig till Storådörren genom att ta dag- eller nattåg till Undersåker. Från Undersåker går flera vandringsleder genom Vålådalens naturreservat mot Lunndörrsfjällen där Storådörren finns. 

Foto: Tobias Hägg

Nästa bild
Ulvöarna

Ulvöarna

Ulvöarna är kända för en särskilt produkt: surströmming. I området finns flera lokala producenter och en stark tradition av just surströmming, som till exempel Ulvö Lilla Salteri, klassiska Ulvöprinsen och premiumproducenten Erik den Röde, och självklart är det här som Surströmmingssällskapets säte är beläget. Du kan även njuta av halstrad strömming på restaurangen Brögga och hyra en gammal sjöbod i den lugna orten Ulvöhamn – och bege dig till den i princip obebygda Södra Ulvön om du vill ha ännu mer lugn.

För att komma hit tar du tåget till Örnsköldsvik station, där du byter till buss mot Docksta station. Från hamnen i Docksta avgår det sommartid dagliga båtturer, som tar runt 1,5 timme, ut till Ulvöarna.

Foto: Tobias Hägg

Nästa bild
Sjurberg

Sjurberg

Vid sjön Siljans kust hittar vi den lilla byn Sjurberg, som har välkomnat turister ända sedan 1800-talet. Vid Persborgs brygga fanns för ett sekel sedan ett stort turisthotell med såväl ångbåtsbrygga som kallbadhus som tyvärr raserades av högvatten, men sedan 2009 kan du återigen bada från den långa bryggan på sommaren och vintern samt i kallbadhuset.

För att komma hit tar du tåget till Rättvik och sedan buss till Kaplaskogen, 300 meter från Sjurberg Siljan.

Foto: Tobias Hägg

Nästa bild
Kvänsås Bokskog

Kvänsås Bokskog

Mitt emellan Jönköping och Vimmerby hittar du den här trollska bokskogen, som är den enda i sitt slag. Medan bokskogar inte brukar vara belägna särskilt högt ligger den fem hektar stora Kvänsås Bokskog uppe på 264 meters höjd, vilket enligt guiden är extremt högt. Skogen planterades under 1600-talet och är idag ett naturreservat som är perfekt för barnfamiljer och andra som inte är ute efter ett krävande vandringsäventyr.

Hit tar du dig genom att ta tåget till Nässjö och sedan ta läntrafikens tåg till Eksjö. Tågen avgår minst en gång varannan timme under dagtid och resan tar cirka tjugo minuter. Kvänsås bokskog ligger cirka 2 kilometer norr om Eksjö tätort.

Foto: Tobias Hägg

Nästa bild
Capella Ecumenica

Capella Ecumenica

Har du drömt om att gå i Astrid Lindgren-klassikern Madickens fotspår? Det kan du faktiskt göra i Söderköping, där filmerna spelades in. I anslutning till staden hittar du även Sankt Anna skärgård, som passar fint för allt från kajakpaddling till sälsafari eller bara strosa runt. Fempoängaren här är Sancta Annas Kapell på ön Västra Gärsholmen, kapellet med väggar av metertjock gråsten som byggdes för drygt 60 år sedan – helt för hand.

För att ta dig till just kapellet tar du tåget till Norrköping Centralstation där du byter till buss mot Söderköping. I samband med gudstjänster på Capella Ecumenica avgår en kyrkbåt från Kungshällsudden, dit man måste ta sig med hyrbil eller taxi. För att komma till ön vid andra tidpunkter kontaktar du Bergströms Båtar på 0121-511 83 som ansvarar för ordinarie båttrafik till ön.

Foto: Tobias Hägg

Nästa bild
Härmanö

Härmanö

Det här tidigare fiskesamhället på ön Gullholmen, i närheten av Tjörn och Orust, är idag ett naturreservat fyllt av sevärdheter för såväl fågelskådare som vandrare. Här behöver du inte välja mellan blomfyllda ängar och karga klippor utan får båda delarna, liksom gröna lövskogar. Dessutom finns det inga bilar på Härmanö utan du gör bäst i att ta dig fram gåendes eller på cykel.

Till Härmanö reser du med tåg till Göteborg Centralstation och sedan buss till Tuvesvik där färjan till Gullholmens hamn avgår.

Foto: Tobias Hägg

Nästa bild
Söderåsen

Söderåsen

I närheten av Helsingborg ligger nationalparken Söderåsen, som till skillnad mot det i övrigt platta Skåne bjuder på både toppar som Kopparhatten, dramatiska dalar, vattendrag som slingrar sig och en bokskog av rang. Här kan du välja mellan att vandra i kuperad terräng eller på den tillgänglighetsanpassade leden längs Skärdammen, och se ut mot Ven och Helsingör från Ålabodarna.

För att komma hit tar du tåg till Teckomatorp där du byter till buss mot Kågeröd Lunnaskolan och sedan påbörjar vandringen mot Söderåsen.

Foto: Tobias Hägg

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!