Nöje

Adam Thulins recept på en Midsommar utan matsvinn

Mästerkocken Adam Thulin har delat med sig av 3 fantastiska midsommarrecept som är framtagna utifrån de livsmedel som ofta blir över i samband med högtiden.

Varje år samlas vi runt midsommarbordet för att avnjuta god mat tillsammans med familj och vänner. Men precis som andra högtider under året så konsumerar vi mat i överflöd och slänger mer mat än under en vanlig helg. Det här är något som matsvinnsaktören Too Good To Go vill råda bot på och har tagit hjälp av mästerkocken Adam Thulin för att tillsammans ta fram recept på midsommarmat som ska inspirera till ett minskat matsvinn.

Vi slänger stora mängder mat varje år och ännu mer under våra högtider. Som matkreatör känner jag starkt för matsvinnsproblematiken och vill hjälpa till att återuppbygga vår respekt för produkter och livsmedel. Med mina midsommarrecept vill jag inspirera fler att våga köpa mindre, men också uppmuntra till att vara kreativ med gårdagens rester – det är nämligen en bra grund för en ny maträtt nästa dag! Det handlar om att visa råvaran den kärlek den förtjänar. Dessutom är det en fantastisk tid att äta säsongssmart, säger matkreatören Adam Thulin.

Mer än en tredjedel av all mat i världen slängs och våra hushåll står för 61% av all matsvinn.

I likhet med andra storhelger så slänger vi stora mängder mat under midsommar, vi köper mer än vi behöver och tar inte vara på resterna ordentligt. Eftersom att midsommar infaller under sommaren så blir hanteringen av maten extra viktig. Planera inköp och matlagning utefter hur många ni blir och efter vad som ryms i kylen, säger Åsa Sandberg matsvinnsexpert Too Good To Go.

Lax & Färskpotatissallad med senapsdressing & krossade knäckebröd

Lax & Färskpotatissallad med senapsdressing & krossade knäckebröd

4 personer, Tillagningstid: 15 minuter

Du behöver:

400-600 g gravad, kallrökt eller varmrökt lax

400 g kokt färskpotatis

800 g valfri sallad

2 dl gräddfil

1/2 dl skånsk senap

Knäckebröd

Valfria örter (dill, gräslök, körvel)

Salt

Citron

Gör så här:

Skär potatisen i mindre bitar & salta. Blanda ihop gräddfilen med senapen smaka av med citronsaft och salt.

Krossa knäckebrödet i mindre bitar. Placera salladen i botten sedan potatisen täck sedan potatisen med laxen.

Riv över zest från 1/2 citron på laxen. Toppa sedan allt med valfria örter och ev blommor.

Servera dressingen och det smulade knäckebrödet vid sidan om.

Nästa bild
Picklade rädisor, dipp med gräddfil och chimichurri på överblivna örter

Picklade rädisor, dipp med gräddfil och chimichurri på överblivna örter

4 portioner, Tillagningstid 30 minuter

Du behöver:

Picklade rädisor

1 knippe rädisor

1 dl ättika

1,5 dl socker

3 dl vatten

Dipp med gräddfil

2 dl gräddfil

1 msk finriven pepparrot

1 dl olivolja

1/2 dl finhackad gräslök

1/2 dl finhackad dill

Zest från 1/2 citron

Salt

Gör så här:

Koka upp socker, ättika och vatten

Ta bort från värmen och lägg ned rädisorna (inte blasten) i lagen och låt dra minst 45 minuter.

Blanda ihop gräddfil med pepparroten och smaka av med salt.

Blanda samman olivolja, gräslök, dill och citronzest.

Smaka av med salt.

Servera rädisorna kalla och bred ut ett tjockt lager med gräddfilen på en tallrik toppa sedan med chimichurrin.

Nästa bild
Gräddfil och Jordgubbsparfait

Gräddfil och Jordgubbsparfait

Du behöver: 

3 dl vispad grädde

2 dl gräddfil

500 g jordgubbar

socker

Gör så här:

Tärna ner jordgubbarna i mindre bitar.

Blanda försiktigt ihop samtliga ingredienser och smaka av med strösocker.

Frys i minst 6 timmar.

Ta ut 20 minuter innan servering.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!