Nöje

Advokaten Massi Fritz kommenterar friande domen – “under all kritik”

En friande dom i hovrätten, för en man som tidigare fällts för våldtäkt mot barn, har väckt starka reaktioner. Nu uttalar sig advokaten Elisabeth Massi Fritz om domen i “Efter fem” och menar att den är “under all kritik.”

Foto: TV4

Förra hösten fälldes en 50-årig man i tingsrätten efter att ha förgripit sig på en tioårig flicka, och han dömdes till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn. När domen överklagades friades mannen av hovrätten och anledningen var att det fanns en osäkerhet gällande hur ordet “snippa” skulle tolkas. Detta är bakgrunden till att hashtaggen #jagvetvadensnippaär har trendat de senaste dagarna.

Kan inte kräva att barn använder vuxet språk

När advokaten Elisabeth Massi Fritz gästar “Efter fem” uttalar hon sig kritiskt mot domen som hon menar är “under all kritik.” Hon lyfter också det faktum att en av juristdomarna är skiljaktig från de övriga ledamöterna, och alltså motsätter sig friandet då hon menar att flickan är trovärdig, tillförlitlig och att hon visat tydligt vad som hänt. Massi Fritz menar att detta visar på hur det brister hos övriga ledamöter. “Att barnperspektivet, kunskap och erfarenhet av hur barn verkligen berättar, vi kan inte kräva att barn, en flicka i det här målet som är tio år gammal, ska använda vuxnas termer, som vagina och slida”, säger hon i intervjun.

Bör överklaga domen

Hon riktar också kritik mot det faktum att ordet “snippa” slagits upp i en ordbok som underlag till domen. “Man hade kunnat göra sig besvär att kanske slå i fler böcker, då hade man nämligen kommit fram till att snippa betyder kvinnligt könsorgan”, säger hon. Massi Fritz menar att åklagaren och målsägandebiträdet bör överklaga domen till högsta domstolen, då den är “under all kritik.” Hon säger också att hon beklagar att föräldrarna och flickan tvingas gå igenom detta. “Flickan har gjort helt rätt, hon har svarat, hon har berättat, hon har visat”, säger hon i programmet.

Foto: TV4

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!