Nöje

Agnes Carlsson ber om ursäkt för sitt val av peruk i På Spåret

Många menar att Agnes Carlsson val av peruk inför sitt framträdande i “På spåret” är ett exempel på kulturell appropriering. Nu ber artisten om ursäkt på Instagram.

Foto: SVT

I förra veckans avsnitt av “På spåret” uppträdde artisten Agnes Carlsson tillsammans med Roger Pontare. Carlsson hade då på sig en peruk som hon nu ber om ursäkt för i ett inlägg på Instagram:

“Hej vänner! Vill först och främst säga förlåt till alla som känner sig kränkta, upprörda och sårade. Efter att ha tagit del av er kritik kring mitt hår och styling så förstår jag att det har blivit väldigt, väldigt fel. Och för det är jag otroligt ledsen”, skriver Carlsson och fortsätter:

“Även om det aldrig varit min intention att få någon att känna sig illa till mods så förstår jag att jag har mycket att lära, och jag kommer göra allt för att öka min kunskap kring detta. Jag vill att ni ska veta att jag hör er. Jag tar till mig av denna kritik och ber återigen om ursäkt.”

“De väljer att inte förstå”

Carlssons val av peruk har blivit kritiserat eftersom den anses vara ett exempel på kulturell appropriering – det vill säga, att anamma särdrag från en annan kultur än den egna utan tillräcklig respekt för, eller kunskap om, den andra kulturen.

I det senaste avsnittet av podcasten “Raseriet”, som drivs av kusinerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, förklarar Bramme Sey varför tilltaget – som hon menar går att jämföra med tidigare kulturminister Amanda Linds (MP) val att ha dreadlocks – är kränkande:

“Håret är inte Agnes, det är en peruk men det är svart hårkultur. Alla vita som väljer att plocka lite det ena och det andra ur svart kultur tjänar på det, de får nån edge, de sticker ut på nåt sätt som man måste som politiker och artist, samtidigt som man inte tar skiten som kommer när man är en svart person med den frisyren, jag tycker att de borde förstå det men ändå väljer de att göra det.”

Källor: Språktidningen, Aftonbladet

Foto: SVT

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!