Nöje

AI-genererade nakenbilder av influencern spreds på nätet – nu kräver hon nya lagar

Den norska influencern Linnea Løtvedt blev chockad när hon upptäckte att någon skapat och spridit AI-genererade nakenbilder av henne. Nu menar hon att lagar måste införas för att reglera den nya tekniken.

Foto: Instagram @linnealotvet

Influencern Linnea Løtvedt berättar i Aftonbladet om den bestörtning hon kände när nakenbilder av henne själv en dag började trilla in i hennes inbox på Instragram – trots att hon själv inte tagit några sådana bilder:

“Jag är chockad och helt mållös. Kan man bli utnyttjad på det här sättet? Och det är obehagligt. Det är obehagligt att få meddelanden av folk som tror att de har sett dig naken”, säger hon.

Foto: Instagram @linnealotvet

“Ska inte vara någons rätt att sprida nakenbilder”

Det som hänt var att någon eller några personer hade tagit bilder från Løtvedts Instagram och gjort om dem med hjälp av AI (artificiell intelligens) så att det framstår som om hon är naken.

Foto: Instagram @linnealotvet

“De som känner mig fattar ju att det är fejk, men för andra är det lätt att tro på”, påpekar influencern.

Løtvedt anser att man måste införa nya lagar för att förhindra denna typ av problem. Hon berättar att det är olagligt att sprida nakenbilder i Norge och att hon har anmält händelsen till polisen – men i dagsläget faller brottet i kategorin ärekränkning eftersom det inte finns några lagar gällande just AI-genererade bilder.

“Jag tycker att det måste komma nya lagar som gäller just AI-producerade bilder. Framför allt de av nakna kroppar. Det ska inte vara någons rätt att sprida nakenbilder på någon, oavsett om det är riktiga eller AI-producerade”, säger hon.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!