Nöje

Alexandra Nilsson om Frankrikes retuschlagar: “Varför hoppa på influencers?”

Ett franskt lagförslag som innebär att influencers måste flagga för retuscherade bilder har rönt mycket uppmärksamhet – men den svenska influencern Alexandra Nilsson ställer sig kritisk till förslaget.

Foto: Instagram @travelerjuc/@alexandranilsson

Med det nya lagförslaget vill man bland annat förbjuda reklam för kosmetisk kirurgi på sociala medier, samt göra det nödvändigt för influencers att berätta om de har retuscherat eller använt sig av filter på de bilder som de lägger upp. Om förslaget går igenom kommer personer som bryter mot dessa lagar riskera både höga böter och fängelsestraff.

Alexandra Nilsson: “Ett samhällsproblem”

Lagförslaget har mötts av övervägande positiva reaktioner i Frankrike. Den svenska influencern Alexandra Nilsson ställer sig dock kritisk till förslaget, som hon menar är en form av dubbelbestraffning:

“Om vi har en influencer som mår dåligt och behöver [retuschera sina bilder] för att man inte känner sig nöjd med sitt utseende, vad grundar det sig i? Varför ska vi dubbelbestraffa dessa influencers?” säger hon i Efter fem.

Nilsson menar att retuschering av bilder är en del av ett mycket större samhällsproblem. Hon skulle hellre se att man gör något åt den normalisering av hat som råder på sociala medier – förslagsvis genom reglering av kommentarsfält.

“När jag led av ätstörningar så fick jag extremt mycket hat, jag fick höra hur ful jag var. Då kände jag behovet av att retuscha mig själv ännu smalare, och det är ju på grund av kommentarerna, men också media. Än idag kan vi se damtidningar som kommer med tips på hur man ska förlora de här ‘extra kilona’ inför sommaren. Varför väljer vi att hoppa på influencers när det är ett så stort samhällsproblem”, säger hon.

Nilsson menar att “hela samhället är uppbyggt på att kritisera kvinnor”, något som hon säger att bestraffning av influencers inte kommer råda bot på:

“Är det verkligen rimligt att sätta så höga straff på unga tjejer? Jag tror inte att det här kommer att sätta stopp på problemet. Vi kommer fortfarande ha den här utseendefixerade världen som vi lever i. Det kommer inte hindra andra att trycka på de här idealen som vi ser på tjejerna.

Foto: Instagram @travelerjuc/@alexandranilsson

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!