Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Alexia Karanatsiou: “16 minnesvärda saker att göra innan 25”

Ett liv fyllt av “oops” eller “tänk om…”? Du bestämmer! Nedan delar Metro Modes reporter Alexia Karanatsiou med sig av 16 saker hon tycker att man ska göra i 20-års åldern för att skapa minnen för livet!

bucketlistFoto: Alexia Karanatsiou/Ivana Cajina, Unsplash

Jag vägrar att titta tillbaka på mitt liv när jag blir gammal och vara bitter för att jag ångrar saker jag inte gjort. Hellre att jag gör misstag och tänker “oj” istället för “tänk om…”. Och ingen vill väl se tillbaka på livet och ångra att man inte gjorde sådant man velat – för att det ständiga letandet efter “det rätta ögonblicket” stoppade en? I 20-års åldern är de flesta dessutom fria från heltidsjobb och barn och kan därmed tillgodose sig själva fullt ut.

Sen tror jag förstås inte att man någonsin blir för gammal för något. Är du över 25 år så passar denna lista dig minst lika väl – så länge du har ett öppet sinne för att ha kul och skapa minnesvärda upplevelser!

Prova på att bo utomlands

Efter studenten tog jag mitt pick och pack till Grekland för att lära mig grekiska på universitetet. Det året jag bodde där är ett av mina bästa år jag fått uppleva. Genom att tillåta mig själv att testa mina vingar, tvingades jag till att klara mig själv – vilket gav mig skinn på näsan och ett ökat självförtroende. Jag skapade fantastiska bekantskaper, lärde mig mycket om mig själv och skapade underbara minnen för livet.

Åk iväg på en resa med dina bästa vänner

Många roliga minnen (som jag än idag kan skratta åt) är ifrån resor med vänner. Jag kommer så väl ihåg min första resa som 16-åring till Rhodos med mina bästa vänner från gymnasiet. Eller båtluffen med två vänner sommaren efter studenten. Äventyr som bjöd på skratt och tårar samt minnen för livet.

Tillåt dig själv att bli kär (även om risken för hjärtesorg finns)

Vissa hittar “the one” i tidig ålder medan andra hittar sin livspartner senare i livet. Jag blev dödskär i mitt ex och han likaså. Men livet ville annat och efter tre år gick vi skilda vägar. Hjärtesorgen jag fick uppleva efteråt var absolut hemsk en lång tid framöver – men idag kan jag ge goda råd till vänner som går igenom samma sak och jag har lärt mig mycket om mig själv. Mitt tips är därför att tillåta dig själv att känna dina känslor – dels är det helt underbart att bli kär, dels kommer du få massa livserfarenheter om det skulle ta slut.

Våga säg nej!

Att falla för grupptryck som osäker tonåring är ganska vanligt – men fy vad jag är trött på grupptryck och folk som hetsar! Det kompisgäng jag hängde med i gymnasiet rökte varje rast medan jag varken tyckte det var gott eller “coolt” att röka. Jag sa nej till rökning och är så stolt över mig själv att ha sluppit fastna i ett beroende (till skillnad från många av mina vänner som än idag – elva år senare röker).

Ta risker

Livet är kort och att vänta på det “rätta” ögonblicket är bortkastad tid. Känner du för att bjuda ut den där snygga killen i baren? Vill du följa med på den där spontana resan? Gör det bara och utmana dig själv!

Engagera dig i en hjärtefråga

Älskar du djur och hatar att se de bli behandlade dåligt? Lider du av att veta att folk inte tar miljöhotet på allvar? Eller går ditt hjärta i tusen bitar när du ser en hemlös be om mat? Engagera dig i något som ligger dig varmt om hjärtat och hjälp till att göra världen till en bättre plats. Ingen kan göra allt – men många kan definitivt göra något!

Ge en främling en komplimang

Såg du en främling på tunnelbanan göra en fin gest mot någon annan? Gå fram och berätta att du tyckte det var fint gjort! Jag tror mycket på att du får tillbaka det du ger. Om du ger andra bra energi kommer du garanterat att få positivitet tillbaka.

Skriv ner en bucketlist och checka av punkter

Hemma i min lägenhet kan man hitta små lappar fyllda med saker och ting jag vill åstadkomma i livet. “Innan 25 ska jag ha…” och “mål i livet” är rubrikerna på två av lapparna. Allt ifrån konkreta mål som att äga ett sommarhus i Grekland i framtiden till att fortsätta med träningen och bli mer stark. Att ha mina mål nedskrivna gör mig otroligt fokuserad!

Följ din dröm

I ditt liv kommer du att stöta på många som tror sig veta hur du på bästa sätt ska leva ditt liv. Sedan ung ålder har jag älskat att skriva och jag var helt säker på att jag vill jobba med skrivandet. Och när mina syskon valde att plugga till läkare hade det inte varit helt omöjligt att haka på den banan jag med – men jag hade ju redan bestämt mig. Jag ville plugga journalistik vilket jag nu har gjort! Även om jag ständigt jagar nya erfarenheter och upplevelser är jag lycklig över att jag alltid följt mina egna drömmar.

Testa dig fram!

Bara för att du jobbar med någonting just nu, innebär inte det att du behöver jobba med det för resten av ditt liv. Även om jag älskar mitt jobb just nu har jag ett öppet sinne för att byta branscher och byta jobb flera gånger i livet. Och att du innan 25 ska ha tagit reda på vad du vill göra resten av ditt liv behöver inte vara självklart. Testa dig fram!

Var spontan

Att ha tydliga framtidsmål är absolut ingenting fel – men det är heller ingenting fel med att våga bryta sin plan. Dyker ett spännande jobberbjudande upp (som du aldrig någonsin ens tänkt tanken att jobba med) eller frågar din bästa vän om du vill med på en resa? Säg ja till livet!

Testa olika frisyrer

När vi blir äldre vill vi väl ändå ha roliga bilder att skratta åt? Testa att färga håret, klipp dig kort eller gör en hårförlängning. Det är ändå bara hår!

Stressa inte över livet

Det finns ingenting som stjäl vårt liv mer än stress över morgondagen. Börja uppskatta det liv du lever och återigen – vänta inte till det “rätta” ögonblicket för det finns inget. Gör ögonblicket till det rätta och inse att livet pågår här och nu!

Möt dina rädslor

Alla är rädda för något – kanske hatar du spindlar eller avskyr du tanken av att hålla föredrag inför andra? Våga möta dina rädslor i livet och låt ingenting få hindra dig att leva det liv du förtjänar. Att göra sådant som du trodde att du aldrig skulle vågat – gör dig till världens modigaste människa och din självkänsla kommer att växa!

Prata om livet under en stjärnklar himmel

Att beskåda en himmel fylld av stjärnor och prata om allt och inget är magiskt! Finns det liv i rymden, vad händer efter döden och vad är meningen med livet? Jag älskar att lämna ytliga frågor åt sidan och lära känna människor på djupet. Vi kan lära oss så himla mycket av varandra!

Lär känna dig själv

Alla gillar inte att dansa på klubbar som att det inte fanns en morgondag, alla gillar inte att gå på konserter och alla gillar inte att ständigt söka efter nya äventyr. Det viktigaste i livet är trots allt att du lär känna dig själv och vad du gillar här i livet. Bli din bästa vän och börja inse att dina intressen och mål i livet gör dig unik. Om alla hade likadana vägar hade livet blivit så mycket tråkigare. Döm inte andra utifrån hur de väljer att leva sina liv – och döm inte dig själv om du föredrar ett liv som inte går under samhällets normer. Du är den viktigaste personen i ditt liv – och det är helt okej att inte gilla det “alla” andra gillar. Genom risker och äventyr kommer du att ta reda på vad du själv gillar – se därför aldrig felsteg som misstag utan snarare lärdomar!

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!