Nöje

Alexia Karanatsiou: “Barn ska inte behöva tävla med mobilen om sina föräldrars uppmärksamhet”

När Metro Modes reporter Alexia Karanatsiou promenerade hem från jobbet hörde hon en pojke som sa åt sin pappa att lägga ifrån sig mobilen. I krönikan nedan reflekterar hon kring vilken makt mobilen har över våra liv. 

Foto: Aaron Burden; Paul Hanaoka/Unsplash

Vanligtvis brukar jag alltid ha musik i lurarna när jag promenerar hem från jobbet. För några dagar sedan hade jag hörlurarna i medan jag febrilt letade efter en bra låt som skulle få mig att trycka på play. Då passerade jag ett barn, jag gissar på 8 år, och hans pappa. Pappan håller på med mobilen och hans son utbrister argt: “Pappa!! Kan du inte bara lägga ifrån dig den där jäkla telefonen!”.

Ett barn ska inte behöva tävla med mobilen om sin förälders uppmärksamhet.

Sonens arga röst fick mig att tänka till – och jag blev glad över att musiken i mina lurar inte hade börjat spela än. Det fanns en stryka i hans röst. En modig röst som vågade att säga ifrån. Då började jag reflektera över att det ofta är den äldre generationen som påpekar smartphones-användningen bland de yngre. Men om du kliver på nästa tunnelbanevagn kommer du att märka en sak – alla är upptagna med sina mobiler. Unga, äldre. Kvinnor, män. Och att vi är alldeles för upptagna med våra mobiler är ett faktum. Det är skrämmande när till och med ett barn bönar och ber sin pappa att slita blicken från mobilen för en stund. Ett barn ska inte behöva tävla med mobilen om sin förälders uppmärksamhet. Och vem är det egentligen som introducerar iPaden till barnen? Som räcker över paddan till 5-åringen för att den snällt ska äta upp sin mat vid middagsbordet?

Det är vår nya verklighet, vår nya värld. Vi får all information från mobilen.

Men det är inte konstigt egentligen. Samhället är digitaliserat och det är vår nya verklighet, vår nya värld. Vi får all information från mobilen. Någon ringer för att berätta något. Vi följer Instagram slaviskt och tar del av bilder. Informationsflödet och snabba nyheter finns också där. Allt, allt, allt finns där! Jag förstår att vi alltid kommer att behöva våra mobiler. Och vi kommer inte att sluta använda dem. Och det tycker jag heller inte att vi ska göra. Men jag tycker definitivt att alla (inklusive mig själv) bör se över vårt mobil-användande. Varför känner vi ett sådant behov av att ständigt följa uppdateringar? Känslan av att aldrig missa något – vare sig det rör sig om en bild i Instagramflödet eller ett jobbmejl. Det är dags att våga kolla upp från mobilen. Att med jämna mellanrum lägga ifrån sig den.

Var närvarande i det som pågår här och nu.

Jag har några konkreta tips. När du tar en fika med din vän: lägg ifrån dig mobilen. När du kollar på en serie: lägg ifrån dig mobilen. Eller när du promenerar hem med ditt barn: lägg ifrån dig mobilen. Var närvarande i det som pågår här och nu. Upplev nuet med dina nära och nära eller njut av egentid där ingen kan störa dig. Du behöver inte sluta använda din smarta mobil – men det skadar verkligen inte att lägga ifrån sig den då och då.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!