Nöje

Älskar du ostron? Nu är risken att bli sjuk av dem extra stor

Har du planerat in en härlig middag med råa ostron som förrätt ska du kanske tänka om. Nyligen gick Livsmedelsverket ut med att ovanligt många personer har drabbats av vinterkräksjukan efter att ha ätit franska ostron.

Foto: Unsplash

Det är inte helt ovanligt att ostron orsakar vinterkräksjukan, men den senaste tiden verkar det vara fler än vanligt som har drabbats, i första hand så handlar det om franska ostron. Magsjukan har främst spårats i Frankrike, Nederländerna, Italien och just Sverige där symtomen stämmer överens med norovirus, eller vinterkräksjukan. En del fall har undersökts och bekräftats genom mikrobiologiska analyser där de insjuknade personerna har ätit franska ostron.

– Problemet med ostron är att de filtrerar det som finns i havet, där de lever. Kommer det då ner något i havet från avloppsvatten till exempel som norovirus då samlar ostronen på sig det. Är det sedan så att man äter dem råa, som man ofta gör, då kan man få i sig norovirus. Och norovirus är det vi känner till som vinterkräksjukan, säger Mats Lindblad till Nyhetsmorgon, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.

Mats Lindblad menar att det har att göra med att det har regnat väldigt mycket i år, vilket leder till att regnet för ut avloppsvatten i havet som sedan ostronen får i sig. På frågan om de avråder från att äta ostron svarar Mats nej, men han vill att frågan ska uppmärksammas.

– Men vi vill ju ändå uppmärksamma med att det har varit väldigt mycket i år och äter man ostron så bör man vara medveten om att man ändå tar en risk, avslutar Mats Lindblad med att säga. Värst brukar det vara på vinterhalvåret och lite mindre risk på sommaren skulle jag säga.

Här kan du se hela klippet från Nyhetsmorgon!

Vi på Metro Mode tar gärna det säkra före det osäkra och väntar med att gå loss på ostronen fram till sommaren!

Källa: Livsmedelsverket, Nyhetsmorgon

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!