Nöje

Amat Levins Sommarprat 2022 – kastar nytt ljus på bilden av Afrika och svart historia

Amat Levin driver sajten och Instagramkontot Svart historia som belyser Afrikas och svarta människors historia. Han är journalist, författare och PR-strateg och gav nyligen ut boken “Svart historia.” I sitt Sommarprat kastar han nytt ljus på bilden av Afrika, bortom kolonisatörernas historieskrivning.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Amat Levins sommarprat är en grundlig genomgång av den historieskrivning som oftast saknats i historieböckerna. Till skillnad från många Sommarprat finns här knappt några personliga berättelser från programmets upphovsperson – istället fokuserar Amat Levin på att utbilda lyssnaren i svart historia och rasism på ett sätt som verkligen stannar kvar.

De otaliga historiska grymheter – som i andra former, och ibland samma former – fortlever idag påminner lyssnaren om vikten av att känna till historien för att bättre få syn på nutiden. Amat Levin nyanserar historieskrivningen, lyfter rasismen i Sverige under 90-talet och leder sedan lyssnaren tillbaka till Kung Leopolds skräckvälde i Kongo, slavhandelns historia och antika kungadömen. Amat Levins Sommarprat är fullt av fakta och kräver koncentration av den som lyssnar, men är man beredd att skärpa öronen lite extra finns här mycket att lära och ta till sig.

Amat Levin

Amat Levin

Lyssna på Amats sommarprat här!

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!